Bosnalijek

Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Bosnalijek

Post by Odbrana poste »

Što se tiče ovog Dizdarevića u Oslobođenju,on je tu samo dosljedan u svojim stavovima.Cijelo vrijeme od kada je njegova glavna urednica objavila razgovor sa H.Čengićem u kome su počeli rasčlanivanje Arslanagića,on nije napisao niti riječi protiv istog.U nekoliko navrata ga je čak i podržavao.To radi i sada .Čudi me samo kako ovi Rusi nisu dobacili do njega.On inače nije skup.Ali mu se mora priznati da je ovaj Haden i njihovu kupovinu dionica na osnovu povlaštenih informacija kako kaže,sistematski problematizirao pozivaući nadležne da reagiraju.Digresija za g Čelama i z KOMVP ako čita.:Večeras slušam na TV kako za onog Čauševića kažu da ga tužilaštvo tereti da je oštetio državu time što nije radio ono što je bio dužan
kao direktor Uprave za indirektno oporezivanje...!Valjda on povlaštenim informacijama smatra to što su ovi znali pošto će im prodati ovih 30 procenata jer su sami odlučili da im se po toj cijeni mora prodati!Ne znam samo je li im premijer već rekao pošto će im on prodati naš,pardon vladin dio.No po mom mišljenju oni neće ni žuriti sa tom kupovinom.Jer zašto bi se izlagali trošku za ono čime mogu upravljati i bez vlasništva.No sa ovom našom vladom,kao u ostalom i sa svim vladama do sada,nikad ne znaš dokle ćeš.E o tom nije vodio računa čak ni Arsla!
HANS
Posts: 183
Joined: 06 Dec 2012, 22:59

Re: Bosnalijek

Post by HANS »

DOBIT
Bosnalijek: 6,89 miliona KM dobiti u 2012.
Autor/izvor: SEEbiz
Datum objave: 23.04.2013. - 09:10:16

SARAJEVO - Bosnalijek Sarajevo ostvario je dobit u 2012. godini od 6,89 miliona KM, pokazuje revidirani izvještaj objavljen u dnevnoj štampi.
Ostvario je lani ukupan prihod od 113,86 miliona KM, dok su rashodi iznosili 106,97 miliona KM. Društvo ima kapital od 137,3 miliona KM, dugoročne obaveze preduzeće iznose 19,62 miliona KM, dok kratkoročne obaveze 40,9 miliona KM.

Bosnalijek ima emitovanih 7.829,987 dionica nominalne vrijednsoti 10 KM, a dioničari sa više od 5% dionica su HADEN S.A. Luksemburg 29,9%, federalno Ministarstvo energije, rudarstva i industrije 19,2%, The Economic and Soacial Devalopment Fund Libija 8,7%.
Premijer
Posts: 31
Joined: 23 Apr 2013, 00:04

Re: Bosnalijek

Post by Premijer »

Veoma je interesantno kako ovi "hadenovci" i ruski (š)pijuni koriste ovaj forum za plasiranje svoje propagande koja je u potpunosti zasnovana na demagogiji i hipokrizi. Tako je ocigledno da se iza ovih izjava kriju Nedim Uzunovic , Berin Alagic, Nedimov badzo, taj Keso - toboze buduci Izvrsni direktor za marketing itd.

Istina je sljedeca. SDP se odavno prodao Dodiku i Rusima. Nerim Niksic je jos prosle godine, u saradnji sa Nedimom Uzunovicem, organizovao vise lsastanaka sa Rusima koje su takodje vodili i kod Zlaje. Dok se citava FBiH Vlada tada borila protiv kriminala u Bosnalijeku, a posebno Premijer i Ministar, Nedim Uzunovic je vec imao pare na racunu koje su mu poslali Rusi za kupovinu Bosnalijeka. Tako da je SDP citavo vrijeme sa svima igrao duplu igru, koristio sve snage da smakne Arslanagica i njegovu ekipu, kako bi se prostor napravio za SDP i ekipu na celu sa Nedimom Uzunovicem.

Medjutim, neko bi svakako rekao, pa dobro strani investitor je dosao, ulozio i to treba postovati. Na prvi pogled to mozda i sve izglda tako. Medjutim, ono sto ovi izvrsioci ruskog plana pokusavaju da rade svo vrijeme, jeste da zavaraju trag i da prikazu ovo kao dobru investiciju stranog ulagaca.

Ja uopste ne podrzavam kriminalnog Edina Arslanagica, Polica koji je ispao pravi idiot, niti bilo koga iz kriminalne hobotnice Arslanagica, ukljucujuci Amara i Sepu.

Ali ne podrzavam ni ova analfabete na celu sa kriminalnim Nedimom Uzunovicem koji nije sposoban niti trafiku voditi, kamoli firmu kao sto je Bosnalijek. Pa pogledajte samo kakav se tim najavljuje da ce voditi Bosnalijek. Pa ti ljudi ne da nisu kompetentni. Pa to nije ni neka treca liga, nego n-ta. Kompanija koja ima takav menadzment, mora da brine za svoju buducnost, jer buducnost sa ovim konjicanima jeste KATASTROFA.

Kako Rusi mogu biti ozbiljan investitor kada niti jednog momenta nisu platili niti izvrsili DD? Kako mogu bit ozbiljan i dobronamjeran investitor kada svo vrijeme rade netransparetno i kada pa jos ni dana danas, nisu smogli snage da kazu da iza Hadena stoji Imperija Farma iz St. Petersburga. Zasto se to krije? Kako mogu biti ozbiljan investitor kad ih predstavljaju analfabeti kao sto su Uzunovic i onaj broker. Jos broker izadje na TV i kaze da je on jedini predstavnik Hadena. A svi znamo ko je Uzunovic i kako se predstavlaj i sepuri gore po Bosnalijeku. I da dodam jos, broker izjavi za medije da Haden nece vise kupovati dionice, toboze ne treba mu 50 + 1 dionica. Pa sta onda Haden hoce? Da ulozi 30 miliona KM i da raspolaze imovinom od cca 160 miliona KM. Pa gdje to ima? Pa to ima samo tamo gdje crveni napravi deal.

Sta ce Haden uraditi sa Bosanlijekom? Oni kazu da ce toboze razvijati ga. Kako ga razvijati kad Bosnalijeku treba know how. Trebaju mu novi proizvodi i to ne kroz 5 ili 10 godina, nego odmah. I jos broker kaze da je Haden najveci distributer farme u Rusiji. A laze. U oci svima nam laze, jer nije. Protek je naveci distributer farme u Rusiji pod jedan, a pod dva, Haden nije nikakav distributer nicega. Imperija Farma je distributer koji je vlasnik Hadena.

Nakon preuzimanja upravljacke kontrole, Rusi ce preusmjeriti svu proizvodnju u Rusiju i to ce vjerovatno biti po nekim transfernim cijenama koje su van svake pameti. Gubici ce se gomilati u Bosanlijeku, dok ce Imperija Farma ostvarivati extra marzu i profit i tako sto prije izvuci svoju investiciju u osnovi i vjerovatno ostvariti jako dobar povrat.

Nisam ni za Arslanagica ni za kriminalce iz Konjica. Najbolje bi bilo da se neko treci pojavi kao pravi investitor sa pozitivnim namjerama. Ali male su sanse, nazalost.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Uporedite molim vas priču Nikšića i Trhulja i sve će vam biti jasno http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-herce ... rhulj.html
crveni
Posts: 166
Joined: 14 Nov 2012, 12:20

Re: Bosnalijek

Post by crveni »

@premijer novi si ovdje, daj nam neke nove informacije, sve sto si napisao ovdje se ponavlja vec duze. Naravno probaj malo argumentovati pricu, bez klasicnog mahalanja.
zeleni.2012
Posts: 181
Joined: 23 Nov 2012, 09:42

Re: Bosnalijek

Post by zeleni.2012 »

Ma boli vas sve,bez izuzetka,sto ima nas preko 700 koji hljeb zaradjujemo u Bosnaljeku. Samo je vazno da cijena ode preko cvaje pa da vi usicarite koju milju. A to stanje sa nama sto vec evo godinu nemamo nadzorni odbor, direktora,upravu,ma jebes to.
A ovaj Premijer je sampion svoje vrste,znate onu "sta ce Dzeko jebo mater,ja mu Loptu kroz noge provlacio"
montypython
Posts: 4066
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

zeleni.2012 wrote:Ma boli vas sve,bez izuzetka,sto ima nas preko 700 koji hljeb zaradjujemo u Bosnaljeku. Samo je vazno da cijena ode preko cvaje pa da vi usicarite koju milju. A to stanje sa nama sto vec evo godinu nemamo nadzorni odbor, direktora,upravu,ma jebes to.
A ovaj Premijer je sampion svoje vrste,znate onu "sta ce Dzeko jebo mater,ja mu Loptu kroz noge provlacio"
Ako cijena ode naviše i vama je valjda bolje jer je to znak da je i firmi bolje. Također nije valjda da radnici nemaju dionica svoje firme, to je znak da mi koji ih imamo više vjerujemo u nju nego vi. O firmi odlučuju oni koji je posjeduju a to nisu radnici nego dioničari tako je svugdje u svijetu. Smatrajte se sretnim što uopšte imate posao i pomislite na onih 500 000 koji nisu te sreće.
A ovo što Premijer kaže to sam govorio ima više mjeseci. Postoji realna opcija da ako Bosnalijekom i tim apotekama u Rusiji upravlja ista osoba da recimo Bosnalijek prodaje svoje lijekove jako nisko, tako da Bosnalijek životari a da apoteke cvjetaju zbog niske ulazne cijene. Tu sam mogućnost spomenuo kad sam i sam mislio da bi Haden preuzeo cijeli Bosnalijek. E sad zamisli ako neko vlada Bosnalijekom sa 29,9 % a apotekama sa sa 100 % gdje će odabrati da mu liježe dobit, tamo gdje je vlasnik sa 100 % ili tamo gdje je vlasnik sa 29,9 % i mora tu dobit dijeliti s drugima. Ništa ne znam, samo napominjem i pozivam na oprez i zdrav razum. Da je haden dosad bio korektan, ne bih o ovome ni razmišljao a ovako... pamet u glavu.
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Haden sve sto treba jeste da odrijesi kesu. Nek ponudi postenu cijenu otkupa i rjesice se brige da li ce sutra ostali dionicari naci zajednicki jezik (bez sumnje hoce ako se desi scenario ko sto monty pretpostavlja) protiv njih.

Vlada treba da odigra svoju ulogu. Ona je odgovorna za sve gradjane i svu imovinu na njenoj teritoriji.
Ako je premijer osoba koja je uz haden, onda je navodno ministar protiv (kako sam cuo - smatra ih mafijom). Posto je ministar odgovorna osoba onda nek formira oponentski blok Hadenu i privuče uz sebe sve male dioničare tako što će razotkriti ko je i šta je Haden (pošto očigledno "znaju") u medijima i direktnim kontaktima.

Šuplja priča preko novina i medija meni ne znaci nista. Znamo mi ko su oni (pa ko su? Dajte imena, linkove, bilo kakve dokaze) i to je mafija (pa ok, daj samo imena i linkove i bilo kakve dokaze) i nemojte sa njima jer je Arslanagic mila majka za njih(pa ok, slazem se da je u takvom scenariju poredjenje dobro, ali dajte malo linkove, imena, bilo kakve dokaze) pa da onda povjerujem da Vlada (ministar) misli ozbiljno, da brine o drzavnoj imovini i o interesu svojih gradjana, da ne dozvoljava kupovinu prljavim novcem i da ce uciniti sve da pravo vlada.

Meni je kao dionicaru jedini interes da svoje prodam po fer cijeni. Izmedju dvije fer ponude izabrao bih onu koja garantuje i fer odnos za zaposlene, ali ako ih nema, onda gledam prvo svoj interes.

Dalje, mislim da IFC ni slucajno ne bi prodao svoj paket za prljav novac ili sumnjivom kupcu. Dalje, ponovo bih napomenuo da ako zelis akviziciju na SASE koga bi drugog angazovao osim Blekića?

Znam da Haden zeli otkupiti drzavni dio, ali potrebno je da ga i Vlada zeli prodati. U slucaju da Vlada nece, ni oni nece vise kupovati (bar 6 mjeseci). I to je ono sto je onaj njihov predstavnik rekao i presutio. Ujedno dobar efekat na berzi daje za ovo:
Zakon o preuzimanju d.d.
Član 18.
3) Ako ponuditelj ili lice sa kojim zajednički djeluje nije u periodu od šest mjeseci prije dana podnošenja zahtjeva za odobrenje tender ponude stekao dionice emitenta koje su predmet ponude, cijena u ponudi ne smije biti niža od prosječne cijene ostvarene na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, i/ili izvan berze ili drugog uređenog javnog tržišta.
(4) Prosječna cijena dionica na berzi ili drugom uređenom javnom tržištu, i/ili izvan berze ili drugog uređenog javnog tržišta izračunava se kao ponderisani prosjek zaključnih cijena u posljednjih šest mjeseci prije dana podnošenja zahtjeva za odobrenje tender ponude za preuzimanje ili prije dana određenog stavom (6) ovog člana
Ako prvi tender donese nekoliko procenata, Vlada i mi cemo izgubiti i matematicke sanse da imamo vecinu u NO i onda je jedini rezonski potez prodaja. Zato Vlada (ministar koji koci) mora da se probudi i neka: razotkrije Haden prema informacijama koje ima i okupi oko sebe male dionicare, ili neka proda drzavni dio prema dogovoru koji su napravili sa Hadenom jos na proljece 2012, prije nego je prodao IFC. Tada im Haden nije bio mafijaski?

Ponavljam da je ovdje glavni problem politicka igra opstrukcija svega i svacega od strane SDA. Cak i onoga sto su zajednicki kreirali.
prva slavna
Posts: 41
Joined: 15 Apr 2013, 21:37

Re: Bosnalijek

Post by prva slavna »

Za Sabur 2:Konjička veza je garancija da vlada neće prodati svoj dio u narednih šest mjeseci.To ne može učiniti ministar nego samo Vlada.
Ovi što su "kupovali"za Haden ljude su stimulisali da prodaju govoreći da oni nakon što dostignu 30%,neće kupovati narednih šest mjeseci.
Spominjali su i ovo obaranje cijene.Mislim da su čak neke dionice i unaprijed platili kešom s tim da se na berzi prodaju po cijeni koju kažu njihovi "brokeri"
Prema tome,ako Haden ne osjeti nikakvu opasnost pa ne bude morao ići na tender,cijena narednih šest mjeseci ide dolje,a bolja se može očekivati tek nakon prvog tendera,naravno ako u to doba ne bude
"konjička veza".
panzer
Posts: 12405
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Sabur2 wrote: Dalje, mislim da IFC ni slucajno ne bi prodao svoj paket za prljav novac ili sumnjivom kupcu. Dalje, ponovo bih napomenuo da ako zelis akviziciju na SASE koga bi drugog angazovao osim Blekića?
Zavisi od namjera akvizitora. Ako hoće da sve bude transparentno onda će izabrati Raiffeisen. Kao što je izabrao Heidelbeg ili mann hummel. A ako hoće da šibicari onda se adresa zna.
Post Reply