Onako mi to nešto pade na pamet. Svi se vrte na facebooku, preko toga kupe informacije i sve aplikacije su im nadohvat ruke.
Pa prošle godine je bila manija one ponzi šeme gdje se ulagalo 500 KM i sve se to preko društvenih mreža raširilo. A da ne kažem da već par godina traje luda pojava da se bacaju pare na tiktok gluposti.
Ovo je daleko ozbiljnija stvar i ljudima treba olakšati da bar pokušaju. Sad bar neće gubiti pare jer su cijene dionica na realnijim vrijednostima ili ispod toga. A znatno se povećao broj emitenta koji isplaćuju dividende.
Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Ja sam razvio neki svoj softver kojim čitam podatke s javno dostupnih podataka obe berze pa prikazujem status svog portfolija, uz još par funkcionalnosti. Dobro bi mi došlo i kad bi imali kakav API endpoint za dubine.
Kad bih znao da SASE ima ikakva sredstva da izdvoji za to, možda bih malo dotjerao aplikaciju pa im ponudio neku verziju…
Kad bih znao da SASE ima ikakva sredstva da izdvoji za to, možda bih malo dotjerao aplikaciju pa im ponudio neku verziju…
Mislim da na forumu ima vrlo dobrih IT stručnjaka koji ujedno i poznaju tematiku berze, trgovanja, poslovnih izvještaja i vijesti
Sve je to neka vrsta marketinga i transparentnosti koja je uvijek u proteklim godinama nedostajala. Danas su došle nove generacije koje skoro da žive na temeljima društvenih mreža i kojima bi ovo bilo dostupno, i kao potencijalni izvor finansijsle pismenosti ali i potencijalni izvor štednje, ulagačkih aktivnosti, pa i novih poslovnih prilika.
Dalo bi se ovo razraditi.
Ali sa druge strane i berza i brokerske kuće moraju pojednostaviti i pojeftiniti procedure kao i trgovanje. Kakva je logika ga godinama gledaju ove ukupne dnevne promete od desetak hiljada KM a ništa ne rade na tome da naprave promjenu.
Sve je to neka vrsta marketinga i transparentnosti koja je uvijek u proteklim godinama nedostajala. Danas su došle nove generacije koje skoro da žive na temeljima društvenih mreža i kojima bi ovo bilo dostupno, i kao potencijalni izvor finansijsle pismenosti ali i potencijalni izvor štednje, ulagačkih aktivnosti, pa i novih poslovnih prilika.
Dalo bi se ovo razraditi.
Ali sa druge strane i berza i brokerske kuće moraju pojednostaviti i pojeftiniti procedure kao i trgovanje. Kakva je logika ga godinama gledaju ove ukupne dnevne promete od desetak hiljada KM a ništa ne rade na tome da naprave promjenu.
Problem bi mogao biti sto su osnivaci berze brokerske kuce, i tu su da bi zaradili.
Ne mozemo ih izgurati. Mora se ici preko njih i ponuditi im priliku da zaradjuju vise, ali sa manjim provizijama.
Sase ne da dubinu besplatno, BLSE transparentno pokazuje naloge.
Trziste voli cist racun i jasne informacije. SASE posluje tako da se sve zasniva na lovu u mutnom.
Bojim se da bi bilo kakvo otvaranje bilo hladno docekano.
Ne mozemo ih izgurati. Mora se ici preko njih i ponuditi im priliku da zaradjuju vise, ali sa manjim provizijama.
Sase ne da dubinu besplatno, BLSE transparentno pokazuje naloge.
Trziste voli cist racun i jasne informacije. SASE posluje tako da se sve zasniva na lovu u mutnom.
Bojim se da bi bilo kakvo otvaranje bilo hladno docekano.
Ovo je u interesu svih. Normalno da bez uprave berze i brokerskih kuća ništa ne može.
Ali bilo bi dobro bar da imaju " akciju" , dvije tri transakcije za manju proviziju za mlađu populaciju ili
npr potpisi ugovora da se pojednostave i slično.
Ne možemo znati dok sa njima ne bismo napravili sastanak.
Ali bilo bi dobro bar da imaju " akciju" , dvije tri transakcije za manju proviziju za mlađu populaciju ili
npr potpisi ugovora da se pojednostave i slično.
Ne možemo znati dok sa njima ne bismo napravili sastanak.
U svemu tome aplikacija za mobitel bi bila game changer. I mogao bi u njoj biti povezan sa svojim brokerom i njihovim e-tradingom.
Fol je niska provizija. Da bude ispod 1% jer vjerujem da je nula pa zarez vrlo vazna psiholoski.
Fol je niska provizija. Da bude ispod 1% jer vjerujem da je nula pa zarez vrlo vazna psiholoski.
Ja sam davno napisao da oporavka berze nema dok se ne zabrani i prolazak pored pijace bar polovići sadašnjih učesnika na tržištu vrijednosnih papira.Naravno i večini uposlenika SASE i Komisije za vrjednosne papire.Ti što bi trebali nadzirati trgovanje zalete se samo na transakcije koje nisu iz njihovog tora,i naravno nastoje dokazati da su neregularne,ako im je to interes,njima ili nalogodavcima.ILi onima što su iz pozadine,bez ikakve formalne veze sa brokerskim kućama,još uvijek aktivni.
Moram ovdje istaći moje zadnje obračanje Komisiji za vrijednosne papire,u vezi ponude Njemaca za dionice Enker d d Tešanj.Ja sam tražio ,da nalože menadžmentu i prvim dioničarima ENKT da objave Pismo namjere ove njemačke firme.Oni su me na nekoliko stranica ubjedjivali da je to uradjeno,a objavljeno je zapravo samo da to pismo postoji ali nigdje,čak ni na skupštini održanoj tim povodom,niko nije obznanio ponudjenu cjenu,više od tri puta veću od tadačnje cijene na SASE.U pravnoj dršavi bi svakog razumnog čovjeka trebalo zanimati zašto tri dioničara,medju njima direktor i predsjednik Nadzonog obora,jednostavno odbijaju da realizuju kapitalnu dobit u iznosu od 10 miliona.Može li se to nadoknaditi na neki zakonit način.!
Nekakve tehničke ili cjenovne korekcije tek poslije njih bi imale smisla i efekta.
PS.
I sada se ja čudim zašto nekoliko dana nisam mmogao na ovaj forum,
Moram ovdje istaći moje zadnje obračanje Komisiji za vrijednosne papire,u vezi ponude Njemaca za dionice Enker d d Tešanj.Ja sam tražio ,da nalože menadžmentu i prvim dioničarima ENKT da objave Pismo namjere ove njemačke firme.Oni su me na nekoliko stranica ubjedjivali da je to uradjeno,a objavljeno je zapravo samo da to pismo postoji ali nigdje,čak ni na skupštini održanoj tim povodom,niko nije obznanio ponudjenu cjenu,više od tri puta veću od tadačnje cijene na SASE.U pravnoj dršavi bi svakog razumnog čovjeka trebalo zanimati zašto tri dioničara,medju njima direktor i predsjednik Nadzonog obora,jednostavno odbijaju da realizuju kapitalnu dobit u iznosu od 10 miliona.Može li se to nadoknaditi na neki zakonit način.!
Nekakve tehničke ili cjenovne korekcije tek poslije njih bi imale smisla i efekta.
PS.
I sada se ja čudim zašto nekoliko dana nisam mmogao na ovaj forum,
Blekići, Dizdari, Ćelami su sami po sebi završili karijeru a velika je stvar što su ovu kontraproduktivnu ekipu iz fondova zaustavili. A mislim da i naše dugogodišnje upozoravanje imalo uticaja jer su neki članovi sadašnjeg saziva KOMVP ipak znali šta i pročitati.
U takvoj smo poziciji da nije smisleno tražiti neke revizije jer nećemo nigdje doći ali zato bi trebalo tražiti nove prilike jer kako rekoh malo se isčistila situacija i po pitanju rada fondova, i po pitanju korporativnog rada emitenata a ili i po pitanju novih trendova u društvu.
fudbalskim žargono rečeno, moramo se fokusirati na utakmice koje su pred nama.
U takvoj smo poziciji da nije smisleno tražiti neke revizije jer nećemo nigdje doći ali zato bi trebalo tražiti nove prilike jer kako rekoh malo se isčistila situacija i po pitanju rada fondova, i po pitanju korporativnog rada emitenata a ili i po pitanju novih trendova u društvu.
fudbalskim žargono rečeno, moramo se fokusirati na utakmice koje su pred nama.
Bas su ih zaustavili
Big prodao Binas po 4.00 km za kratko vrijeme ode na 6.5 km mali dioničari 260 tisuća minusa
Big prodao Binas po 4.00 km za kratko vrijeme ode na 6.5 km mali dioničari 260 tisuća minusa
svi ovi koji su izvlacili iz fondova na sebe po niskim cijenama sad ce ih duplo prodati tim istim fondovima i tako u krug