Fabrika duhana Sarajevo

Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Damirko »

Žao mi je zbog izgubljenih podataka. Nisam dugo ništa pisao, a ovi postovi su zbog "Savjetnika", "One" i sličnih momaka koji su opravdano razočarani u stanje na berzi, a ne bih želio da izgube vjeru i u ovaj forum koji je jedino mjesto gdje se danas može normalno pisati, diskutovati i nešto naučiti. Istina, na mojnovac se još može štošta pročitati, ali iz principa tamo odavno ne pišem.
savjetnik
Posts: 454
Joined: 11 Jan 2013, 22:43

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by savjetnik »

Iskren da ti budem(Damirko) nisam ja pretjerano razočaran u stanje na berzi,jer ja dionice koje su potcjenjene kao što je FDS i dalje lagano kupujem,ali cilj mi je da nedozvolimo da nas na ovom forumu uvlaće u politiku(iako je nažalost u najvećoj mjeri krivac za ovako loše stanje),već da više prostora damo kvalitetnim komentarima koji će nam pomoći da dođemo do što pouzdanijih informacija.Što se tiče politike vidjeli smo na primjeru Bosnalijeka koliko joj je stalo do svog kapitala(nedolazak na Skupštinu).Bojim se i za FDS šta će se dešavati na predstojećoj Skupštini društva jer je u nadležnosti ministarstva koje kontroliše Lijanović.Prošle godine su gospoda takođe na jedan perfidan način izbjegla Skupštinu FDS.
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Da malo pojasnimo ovo oko nedolaska predstavnika Vlade na skupštinu Bosnalijeka.
Oni koji razumiju da je taj nedolazak zapravo prvi pravi potez vlade u čitavoj dosadašnjoj prići oko Bosnalijeka,znaju da će i sudbina tih dionica FDS-a zavisiti od raspetljavanja ovog kriminalnog projekta pod šifrom Haden.Ne znam jeste li već primjetili da se cijena dionica FDS-a održava oko 65 po metodu Haden.
Neko je već rekao da je Haden samo maska za kriminalne mešetare odavde do Rusije.
Samo jedan argument u prilog tome:Prva tri kandidata za Nadzorni odbor Bosnalijeka u ime Hadena su zapravo predstavnici nekog Rusa,gospodina Hrkaća i Eurohausa.
Ima li iko na forumu da misli da bi bilo koja kompanija u firmu u koju je ulozila cca 35 miliona ,za nadzorni odbor kandidovala samo jednog svog predstavnika.Zar stvarno mislite da bi iko razuman povjerio toliki kapital potpuno nepoznatom Edinu Dizdaru i njemu sličnim .
Haden je dakle,tu u blizini,pa i u FDS-u!
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Damirko »

@odbrana poste - Ja se opet ne slažem sa potezom vlade da ne dođu na skupštinu Boasnlijeka. Vlasnik dionica se ne smije tako ophoditi prema vlastitoj imovini. Na skupštinama društava, (kantona, republika), često sjede zakleti neprijatelji. Da je mudrosti, došli bi njihovi predstavnici, sjedili bez riječi i pratili šta se dešava, ko kako reaguje, pratili atmosferu, pažljivo slušali ko šta govori. Tako bi sigurno pomogli da se kriminalni projekat stavi u zvanične kriminalne okvire. Naravno, na svakom glasanju čak mogu biti uzdržani, bez da otkrivaju ikakve karte. Ovake se "dure", a kao što Savjetnik reče, u jednoj od Buffetovih knjiga stoji da su dva najveća neprijatelja ulagača euforija i panika. Dakle, nema emocija. Naravno, onda moram dati za pravo monty-ju kada kaže da se Buffet i SASe ne mogu staviti u istu rečenicu. Ovo liči na "građanski neposluh vlade, što je paradoks. Hoće li sutra-prekosutra doći na skuptštinu FDS? ... Ili će sačekati da vide hoće šta će se desiti na aukciji paketa UNIS-a...
Odbrana poste
Posts: 222
Joined: 22 Jul 2012, 18:28

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Odbrana poste »

Ovaj Damirko ili ne razumije,ili jednostavno ne zna.Nije Vladin predstavnik izostao ni zbog kakve ljutnje,jednostavno to je bio jedini način da se barem odgodi predaja Bosnalijeka u ruke ,sada je već svima jasno,vrlo opasne kriminalizirane grupe koja se već iskazala u okruženju.Svakako je to bila i prilika da ministar pokaže kako svi u vladi nisu iz Konjica,da nemaju svi isti odnos sa ovim Hadenovićima.I premijeru je ostavljena prilika da razmisli je li ovo što radi,dobar posao za vladu i male dioničare.
Samo za Damirka:Da se vladin predstavnik pojavio na ovoj skupštini,on bi samo bio gospodin Kvorum koji bi omogučio Hadenu da izabere svojih svih pet članova NO,dakle vlasnik 30% dionica potpuno kntrolira firmu,pa zašto bi onda još kupovao.
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Razmišljao sam ima li uopće smisla nastaviti dalje pisati na ovom forumu jer izgleda ako se ne uklapaš u mišljenje par njih koji su kao glavni ovdje odmah budeš lagano popljuvan a da se isti ne udostoje razmisliti o suštini posta nego se težište baca na nekakav cinizam ,politiku , špekulacije i sl ...u mom zadnjem postu ponudih "milion dollar pitanje-konstataciju " pa mi niko ne odgovori niti dade demantij ...al da ne špekuliram dalje i upletem se u mrežu neuroze ,nagađanja ,"provjerenih" informacija ...mene zanima ono što utječe na poslovanje emitenta čije dionice posjedujem i ništa više ...nadam se i ostale dobronamjerne ovdje ...pozdrav !
http://www.nezavisne.com/posao/analize/ ... 89160.html
one
Posts: 1775
Joined: 03 Jul 2012, 12:30

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by one »

Na današnjoj vanrednoj aukcij na Sarajevskoj berzii prodano je svih 100.000 dionica UNIS-a po početnoj cijeni od 4,50 KM za dionicu.
Prodatih 100 hiljada dionica čini 2,401 posto državnog kapital u ovom preduzeću..

Prema pouzdanim informacijama Slobodne Bosne, svih 100 hiljada dionica UNIS-a kupila je Fabrika duhana Sarajevo, koja u ovom djelimično privatiziranom preduzeću ima najveći pojedinačni vlasnički udio.

Unis d.d. od 2009. godine djeluje kao koncern koji objedinjuje pet povezanih društava i ima emitiranih 4.163.286 dionica, a državni kapital prije aukcije iznosio je 51 posto ili 2.123.278 dionica
slucajni prolaznik
Posts: 382
Joined: 21 Feb 2013, 18:33

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by slucajni prolaznik »

Djelomično točan podatak ...neću kao panzer (sve-moćni-znajući ) reći da si ciničan ...samo si malo slabije informiran ...udio državnog kapitala prije aukcije 48...%
http://www.rvp.ba/Section2/Top10.aspx
Damirko
Posts: 480
Joined: 12 Mar 2010, 07:12

Re: Fabrika duhana Sarajevo

Post by Damirko »

@slucajni - shvati forum i forumaše kako ti odgovara. Ovdje nema sveznalica jer ne bilo ni foruma. Svako čita ono što mu odgvara i interpretira onako kako mu funkcioniše logika ili emocije. Svako iznese mišljenje, neko ga potkrijepi dokumentom ili linkom (kao ti) i to je dobro.
Natuknuo sam da će se sačekati sa prodajom dionica UNIS-a da se u priči o FDS vlada barem privremeno odredi. To je bio mogući scenario, desilo se, ali niko nije mogao garantovati da će tako biti. Takvih postova ima dosta. I nisu direktno vezani sa fundamentalnom analizom emitenta.
U prethodnom postu si dao link na novinarski članak iz nezavisnih za koji ne možeš reći da je provjeren, zapravo ima mnogo toga što ti ne voliš, a to je pretpostavke, nagađanja, neprovjerene informacije.
Za milion dolara pitanje, ja pitanje nisam shvatio. Možda je do formulacije, možda do mene. Mislim da nisu ni drugi, pa ti je to dio odgovora. Isto tako, kada napišeš da je panzer "sve-moćni-znajući" valjda si svjestan da je to vrh cinizma. Iskreno se nadam da to nećeš shvatiti lično, jer to ne vidim kao neku veliku uvredu. I sam sam bio više puta ciničan na ovom forumu, najviše iz bijesa, pa su mi sugerisali da malo spustim loptu.
Da se ne trošim na dva threada, Sabur2 je definitivno pokazao da ima znanje, razumjevanje i logiku, a što je još važnije da to jako dobro artikuliše. I pored toga, jednom sam mu govorio .. sabura.., pa tako moram i sada kada napiše da će mali dioničari "obrisati dupe papirima iz RVP". Kako god slučaj Bosnalijek završio, fundamenti govore, držati dionicu.
Post Reply