Elektroprivreda BIH

brzi
Posts: 2627
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Stockton wrote: 22 Jun 2024, 11:02 Bit ce interesantno pratiti naredne sedmice da li ce potraznja za JPESR dionicama porasti, sad kad se naglo u gradjanstvu probudila svijest o bitnosti ovog energenta
Ako odluka o povećanju cijene ne bude imala nikakav pozitivan učimak onda ne može ni dobar poslovni rezultat.
Ja očekujem da će do kraja prve sedmice jula ići iznad 20 maraka.
SSenseiSS
Posts: 65
Joined: 23 Feb 2023, 12:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by SSenseiSS »

Prosječno građanstvo ne investira, a oni koji investiraju to već znaju.
Stockton
Posts: 27
Joined: 04 Apr 2023, 12:17

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Stockton »

Svi smo mi nekad bili "gradjanstvo" koje je razmisljalo o investiranju, prije nego smo investirali. Za one koji to namjeravaju, a znam ih, ovo bi mogao biti trigger- dionica koja je na nivou ispod 1/5 svoje nominalne vrijednosti, a iza nje stoji usluga/proizvod bez koje skoro sve stane.
Sabur2
Posts: 1888
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sabur2 »

Jako bi pomoglo i berzi i trzistu da se pojednostavi sve, iako je vec jednostavno prilicno.
Narocito provizije da su nize.
Pa u kombinaciji sa nekom SASE aplikacijom za mobitel da ucestvujes na trzistu, da vidis dubinu i sl.
Ljudi bi tada mozda i sa 100 maraka ulazili.
panzer
Posts: 12086
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Skoro da ne postoje ti koji vode berzu. Nikakve promjene već 15 godina. Pošto se promijenila ekipa u Komvp, bilo bi vrijeme da i ove promijene. Vrijeme je za poštenije, proaktivnije....
brzi
Posts: 2627
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

NOS je objavio podatke za maj.
Poslije ko zna koliko godina BiH je ne računajući izvoz Stanara, VE Jelovača i privatnih FNE postala neto uvoznik.
Uvezli smo 501 GWh izvezli 673 GWh. Dakle neto izvoz 172 GWh ali ako umanjimo za proizvodnju Stanara, Jelovače i ovih FNE od 206 GWh, onda smo neto uvoznik od 34 GWh.
Elektroprivreda BiH neto uvoz 5 GWh, Elektroprivreda RS-a neto uvoz oko 5 GWh i Elektroprivreda HZHB neto uvoz oko 25 GWh. Saznati ćemo uskoro kakvi su finansijski efekti ovog izvoza.
panzer
Posts: 12086
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

U maju izvoz 28 miliona ,uvoz 14 miliona. Ukupno od početka godine izvoz 247 miliona KM , uvoz oko 58 miliona .
brzi
Posts: 2627
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Znači prosječna izvozna cijena je samo 42 marke po MWh a uvozna samo 28 maraka po MWh.
To neke čudno ugovorene cijene.
Dejan118
Posts: 281
Joined: 29 Nov 2022, 04:22

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

veliki dedo wrote: 21 Jun 2024, 18:51 @sitna buranija
Griješiš, za moju frustraciju treba mnogo, mnogo više od tvog obmanjivajućeg posta. Međutim, jesam malo razočaran samo iz dva razloga:
Prvo, zbog neodgovornosti, neznanja, primitivizma i bahatosti ali sposobnosti za laž, prevaru, pljačku i licemjerje naših vladajućih i upravljačkih elita a što im sve prolazi glatko i nekažnjeno i to konkretno vezano za jpesr;
Drugo, zbog toga što smatram, a izgleda da sam pogriješio, da smo svi na ovom forumu iskreni i dobranamjerni pogotovo što dosta članova i posjetitelja koristi naše postove u formiranju svojih odluka vezano za investiranje i konkretno za kupovini ili prodaju dionica jpesr.

Napisao si kako si kupovao po određenim cijenama a nakon moga posta da to nije i ne može biti mjerodavno i rapresentativno - ispostavlja se da i nije bilo istinito to što si napisao. Naknadno si objasnio da se to hipotetički odnosilo na nekoga trećeg a ne na tebe.
Ja ne vidim u problem u meni ako nekome ukažem na nelogičnosti, naprotiv. Ali vidim više tuđi problem ili frustraciju ako promoviše ili priča nešto što zna unaprijed da je netačno, nepotpuno ili nelogično..

@ monty
Iskreno, mislio sam da si vezan nekom posebnom vezom za jpesr. Toliko tvojih interesantnih i dubinskih postova srcem i dušom pisanih, neumorno i neumoljivo, da su te neki ovdje i teoretičarem zavjere prozvali.
Sada ispada da je jpesr samo jedna u nizu emitenata koje imaš ili si imao ali u ovome, na nesreći si zaglavio i nikako da zaradiš kao na drugima - ispada da je ova, do sada, tvoja najgora investicija.

Zašto konstanto pišete i obmanjujete ljude da bi cijena jpesr morala biti 100 KM? I to obzirom jer je u gubitku a da nije bila bi najmanje 150 KM.

Zašto vi nemate dionice jpesr kupljene po tim cijenama kada drugima savjetujete da bi takve cijene ocrtavale pravu vrijednost kompanije?!

Kako to da niste kupovali kada je bila 60KM a koja bi po vama bila super cijena, ili po 50 KM što je po vama opet, prilika koja se ne smije propustiti, ili po 40 KM za vas skroz jeftina cijena, ili po 30 KM - cijena bagatela ili po 20 KM - dionica džaba, ili po 15 KM - dionica poklonjena...

Ne, vi tako pričate drugima i savjetujete ih a vi niste kupovali dionice po tim cijenama, vi ste ih kupili za još manje, mnogo manje.
I nije samo problem u tome, što drugima savjetujete ono što vi sami ne radite nego što ujedno i tvrdite da vi zapravo već tada i unaprijed znate da će ta ista dionica, koja je neponovljiva prilika na 30, 40 ili čak 50 KM ipak pasti ispod 15 ili čak 10 KM....
Pa je tek onda vi i kupite i naravno sve to ne zahvaljujući nekoj ludoj sreći ili slučaju - koji bi vam se i priznali već vašoj pameti i sposobnosti a to vam se ne može oprostiti.

I da preciziram, mislim da je cijena jpesr veoma potcijenjana i vjerujem da su drugačije okolnosti za koje se jpesr može i mora izboriti, možda zahvaljujući i našim pritiscima i tužbom, cijena može ići na 100 ili više KM.
Medutim, ja nikada neću savjetovati drugima da urade ono u što ja ne vjerujem i što ja sam ne bih uradio, niti ću misliti jedno, pričati drugo a raditi treće...


Realno opisana situacija.


Ja se licno vracam na ovu dionicu i kupujem ispod 10 ili oko 10.
Zato sto mislim da ne moze puno nize. Cak i da ode nize kupicu jos po toj niskoj cijeni i napraviti malu prosijecnu cijenu.

Ako se dese neki drugi scenariji onda je jos bolje.
Ako padne nisam mnogo izgubio na dokupljivanju.

Mada je to manji dio sadasnjih ulaganja i ne preporucjem nikom nista. Mislim da ima drugih dionica mnogo perspektivnih.
beka26
Posts: 848
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Nikad je vise niko neće kupiti po 10 K,
bar ne na berzi.
Post Reply