Jesi li ti propustio da kupiš kada je trebalo, pa si frustriran?veliki dedo wrote: ↑20 Jun 2024, 23:19 Primjer kako je NEKO, KO JE, i da je postupio tako jer ti nažalost nisi, MOGAO proći...
Kupovina na ATL nije investiciona odluka već stvar sreće, obzirom da nikada ne možemo sa sigurnošću znati kada je taj trenutak a isto to važi i za prodaju na ATH.
A to ne znaju ni vidovita Džemila a ni Baba Vanga.
Obično se pretpostavi ta situacija pa se kupuje ili prodaje u više navrata pa nešto uspiješ i da zakačiš, ali ja nisam nikada čuo za nekoga ko je kupio sve na ATL i sve to prodao na ATH.
A ako neko misli da to može da zna, onda mu je sigurno bolje da ide u kladionicu ili u kockarnicu...
Znači, naveo sam primjer nekih kupovina koje sam ja napravio (jer imam podatke o tome) i teoretski pretpostavio da je neko drugi baš tada kupio sve svoje dionice (SLUČAJNO), pa sam u tom kontekstu naveo i kakav je mogao imati dosad povrat. A poredio sam baš ove dvije dionice jer ih je Panzer naveo kao primjer i jer sam baš njih i sam kupio tada kada je trebalo. A naglasio sam da ih ja lično nisam sve kupio po tim cijenama.
Eh sad, što se tiče historijskog minimuma i maksimuma, moraš baš imati sreće (osim pameti) da potrefiš baš dno ili vrh. Ali, kada je cijena Elektroprivrede 8,75 KM ne moraš baš biti previše pametan pa da znaš ili pretpostaviš da to ne može niže ili ne može baš puno niže. Na kraju krajeva, može teoretski do nešto iznad nule, ali u minus ne može. Znači, kada kupiš Elektroprivredu po 8,75 ne možeš u tom momentu znati da li je to historijski minimum, ali možeš znati da je vjerovatno blizu toga i to onda jeste investiciona odluka, a ne nešto što se desilo slučajno ili puka sreća. A kada se u isto to vrijeme još govori i o dividendi od 2,21 KM onda baš ne treba imati puno pameti pa odlučiti ući u "rizik" kupovine te dionice. Nažalost, nisam tada bio u prilici kupiti ih koliko je trebalo, ali sam eto nešto i zakačio.
Isto vrijedi i za maksimum. Ako izađe npr. Mtel na 1,69 KM ne možeš znati da li je to baš vrh maksimuma koji može postići, ali znajući za njegov problem nelikvidnosti, precijenjenih ulaganja i ogromnih obaveza i dugova, trebalo bi ti biti jasno da je i to 1,69 previše i da ne može baš još nešto puno ići prema gore i da je veća šansa da se ciklus preokrene u hlađenje. I tada donosiš investicionu odluku da prodaš. Dakle, ne dešava se to slučajno ili pukom srećom. Samo se možda naknadno ispostavi, tj. potvrdi da si bio u pravu kada si procijenio da je pravo vrijeme za prodaju.