Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

"Tijekom ove godine procjenjuje se da će cijene na gotovo svim EU tržištima električne energije biti negativne oko 500 sati uz pogoršanje situacije u narednim godinama. Naime, negativna cijena posljedica je nesrazmjera ponude i potražnje i velikog udjela proizvodnje elektrana koje se ne smiju gasiti. Nekada su to bile, primjerice, nuklearne elektrane, a sada su to neregulirane sunčane elektrane. Upravo njihovi viškovi koji se ne mogu isključiti i koji se nemaju gdje potrošiti između 11 i 15 sati, naročito vikendima, uzrokuju pojavu negativnih cijena. Moja je procjena da će pojava dužih razdoblja negativnih cijena potrajati još nekoliko godina, do oporavka EU industrije, značajnije ugradnje baterijskih sustava i značajnije elektrifikacije grijanja i transporta – smatra Matić."

https://lidermedia.hr/zeleno-i-digitaln ... sti-157662

Elektrifikacija grijanja?
Ljetno grijanje,...
montypython

Post by montypython »

Dejan118 wrote: 19 Jun 2024, 20:35 Sve su ovo spekulacije. Bez dividende rast nije realan.
Samo na osnovu dividende ili ocekivanih dividendi u buducim godinama mozemo procijenjivati vrijednost dionica.
Sta znaci ako vrijednost svih HE ili TE i rudnika 10 milijardi ako je dividenda 0.5 KM po dionici. Knjigovodstveno firma vrijedi ali kome ? M
Meni takva dionica ne vrijedi ni 5 KM jer mi se nece isplatiti ni za 10 god. Ako ce za narednih 5 godina ukupna dividenda biti 100 KM onda cu za takvu dionicu plati jos toliko.
Po ovim prognazama sve je na nivou spekulacija . Ono kupovati jer ce sutra neko drugi kupovati po vecoj cijeni bilo ko fondovi strani investitori...itd . Piramida na realnoj dionici ? Postavlja se pitanje zasto bi oni kupovali ? Zbog dividendice ?
A kako se uopšte se dolazi do dividende? Prethodno moraš imati dobit. Da li je realnije da ćeš imati dobit ako cijena struje miruje 9 godina ili ako se ta cijena u jednom trenutku poveća, za domaćinstva 10% za privredu 20% a za nove na tržišnom snabdijevanju 60%? Misliš da to ne utiče mogućnost dividende i poslovanje? I da to ne utiče na sentiment? A za "piramida na realnoj dionici" pa upravo sam gore naveo primjere sa američke berze gdje se trguje po p/E iznad 50 ili čak 100. Dakle 100 godina im treba da se "isplate" I to pod uslovom da svake od tih godina imaju rekordnu dobit kao što je sad, isključujući konkurenciju i sl što je nemoguće. A šta je to nego spekulacija. U poređenju s tim zarada na JPESR u odnosu na ovu sad cijenu je čisti realizam.
Uz sve mislim da ekstremno precjenjuješ podjelu dividende u odnosu na porast vrijednosti kapitala firme. A to je u biti isto. Dividendu možeš podjeliti kad god hoćeš. Vidjeli smo i kod nas na primjeru Vispaka kad godinama nije dijelio a onda podijelio odjednom u dvostrukoj tržišnoj vrijednosti same dionice. Ili npr, veliki broj najuspješnijih kompanija npr u SAD nije dividendu podijelilo nikad a cijena dionice visoka. Evo navešću samo neke, ne znam je li neka od njih podijelila u međuvremenu, lista je otprije par godina: Alphabet (Google), Meta (Facebook), Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Netflix, PayPal, Biogen, Adobe. Salesforce itd, lista je duga neveo sam samo neke. Microsoft je mislim podijelio samo jednom, neki drugi vrlo rijetko. Pa zašto onda ljudi masovno kupuju ove dionice ako nema dividende? Pa naravno, zato što im raste cijena. Iako ti reče da rast cijene bez dividende nije realan. I da kupovina dionice koja ne dijeli dividendu nema smisla. Ili da, samo na osnovu dividende ili očekivane vrijednosti dividende u budućim godinama možemo procjenjivati vrijednost dionice. Ali onda ispada da sve nabrojane dionice i mnoge druge vrijede nula, samo što nije tako jer su to neke od najvrednijih i najcjenjenijih na tržištu. Očito se ostatak svijeta baš i ne slaže s tom dividenda teorijom ili oni ne znaju šta rade.
Truba

Post by Truba »

Dzaba...jednostavno drugacije gledamo na stvari
Dividenda= dugorocno drzanje dionica
Barem za mene

Veca vjerovatoca je da ce kapati nego da naraste enormno
panzer

Post by panzer »

Rast cijene sa 10 KM na 35 KM je enorman a opet ne bi bio ni približan realnoj vrijednosti dionica.
Sa svim rizicima i negativnostima poslovanja mora biti 60 KM po dionici.
Neozbiljno je prihvatati ove cijene kao stvarne. Ovo je privremeno.

Ako firma ima praksu isplate dividende onda se to ne zasniva na vjerovatnoći nego na realnom očekivanju.

Jedan " enorman" rast abnormalno podcijenjene dionice od 150 , 200 ili 300% bi dao daleko bolji rezultat od kapanja po 6-7% godišnje.

Ne mora čak biti bi ni rast u toj mjeri. Ovaj rast cijene JPESR od marta do danas može zamijeniti isplate dividende BH Telecoma od 2017. tj u zadnjih 7 godina.

Ali svaki ulagač ima svoj način i ima alternativa za birati.
investitor_ba

Post by investitor_ba »

Ali svaki ulagač ima svoj način i ima alternativa za birati.
Dobro sumiranje!

Obicno, firme koje su brzo rastuce i recimo duplaju promet svake godine ne bi trebale isplacivati dividendu, niti racionalni investitori to ocekuju? Zasto? Zato sto ako sam ja dionicar firme X, koja npr. ima duplo veci promet svake godine, ta firma je na putu da za pet godina poveca promet (i time vrijednost) za 32 puta. Tako da ce mojih ulozenih 1000 KM biti vrijedno 32000 KM, u slucaju neke kupovine od druge firme, normalnog trgovanja, ili isplacivanja dividendi u tom slucaju.

Ta firma je ocigledno nasla formulu za rast, ima dobar proizvod ili trziste i "bolje" ce iskoristiti taj novac za rast nego sto bi ga ja iskoristio, stoga i ulaganje na prvom mjestu.

Ovo se obicno desava sa manjim i mladjim firmama, koje nakon odredjenog trenutka/vremena/velicine/zrelosti promijene karakter i nerealno je ocekivati znacajan rast. U tom trenutku, barem ja kao investitor, bih ocekivao dividendu, jer je u stadiju gdje ima stabilno poslovanje bez nekih ogromnih potreba za kapitalom, stoga ima smisla to vratiti investitorima. Ovo se sve moze vidjeti na primjeru uspjesnih tech firmi u SAD-u, koje skoro nikad nisu isplacivale dividende (Google, Facebook i sl), a sa druge strane to je postalo ocekivanje kod igraca kao sto su Coca Cola.

EP sigurno nije mlada startup firma, ali i nase trziste je nezrelo, uprave se ne vode principima koji su prisutni na drugim trzistima, vlasnicka struktura je "zanimljiva", tako da je dosta faktora u igri. Dividenda je samo mali dio svega toga.
brzi

Post by brzi »

Treba ulagati bez emocija. Što bi Buffett rekao, "kupi ono što je podcjenjeno ".
Npr. Tesla je rastao, iako je pravio gubitak tržišna je rasla, kao da nikad niko neće ući u to tržište pa su nagurali tržišnu toliko da vrijedi više od kompletne automobilske industrije Njemačke. I onda kinezi u par godina počeše otkidati sve veći dio kolača. Tako da onaj ko je kupio prije dvije ili tri godine ima male izglede da stigne ponovo do svoje ulazne cijene. Isto kao i onaj ko je kupio Deutsche Telekom 2001. po 100 eura a sad se vrti ispod 20 eura.
Isto će se desiti i sa Nvidiom, iako mislim da su tu glavni ulagači fondovi. Imaju i oni svoje mujiće.
Sabur2

Post by Sabur2 »

U međuvremenu, 14 KM po dionici je postalo vrlo prihvatljivo, ali...
panzer

Post by panzer »

šta je ali?
Sabur2

Post by Sabur2 »

panzer wrote: 20 Jun 2024, 11:29šta je ali?
Ali neko je odmah spremio 1000 komada da ponudi koji fening ispod najbolje kupovne.
panzer

Post by panzer »

pa ljudi se žale da nema likvidnosti
Post Reply