Bosnalijek

sarajevo2012

Re: Bosnalijek

Post by sarajevo2012 »

Pa dobri ljudi, čitam ovaj forum nekoliko mjeseci i vidim da većina buba ko maksim po diviziji!!!
Imate li bolan nekih tačnih i provjerenih informacija a ne samo neka vaša nagađanja i slobodne pretpostavke, pa zar niste za ovoliko godina ufrštuljili koliko ko ima dionica Bosnalijeka a posebno radnici??!!
Radnici imaju nekih 233000 dionica za zaposlene i nešto malo dionica starih, sve skupa teško 5%, eto ja kao laik da vam dam neku informaciju.
Ujedinite se više, organizujte se, dogovorite se sa vladom i sa svim stranama da parirate rusima i ne dozvolite im apsolutnu kontrolu firme, ne dozvolite da rusi razbucaju i ostave firmu klinički mrtvu, ne šicajte se više nekim poluinformacijama i totalnim glupostima, ovaj apel posebno važi za par ljudi ovdje koji znaju šta pišu i o čemu pričaju.
Ne ljutite se, nego se organizujte više i spašavajte što se spasiti da.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Najbolji nacin da Vlada zastiti sebe i male dionicare jeste da ponudi svoj paket na prodaju po realnoj cijeni.
Tada cemo vidjeti kakve su namjere Hadena. Je li cijena od 22-24 marke realna ili nije, treba li vise ili manje, to bi se moglo utvrditi.
Hadenu je rizicno ostati na ovome jer se promjenom u Vladi sve moze na tumbe okrenuti za njih. Libija se moze preko noci aktivno ukljuciti, Vlada pokrenuti kampanju animiranja malih dionicara, pa i radnickih dionica, ako radnici naslute da stizu lose vijesti za njih.
Vrlo brzo Haden na nekoj vanrednoj skupstini moze ostati bez NO, a zatim i bez svojih ljudi u upravi, pa tako i bez kontrole nad 40 miliona vec ulozenih. Naravno da nije pametno zaratiti sa Vladom. Problem je nastao jer Vlada nema kapacitet da radi svoj posao. Iz informacija koje do mene stizu i Haden je u stanju blage panike jer im investicija ovako moze biti ugrozena.

Dakle ovo stanje nije nikom isplativo, a jedino zadovoljavajuce rjesenje za sve strane u ovom casu je prodaja vladinog dijela po cijeni vecoj od 22 KM.

Dalje, i ovaj scenario koji se odigrava jeste u neku ruku povoljan za njih (ako nije i kreiran) jer je ocekivano da ce prije prvog tendera cijena na berzi biti oborena koliko je moguce, tako da se nadje vise sretnika koji ce pristati na cijenu od npr. 13,50 KM. u oktobru mjesecu, pod uslovom da Vlada da mig da ce prodati svoje dionice na drugom krugu. Drugi krug ce biti nastiman na vladinu cijenu i to bi bilo to.

Duze zadrzavanje vlasti nad firmom sa samo 30% vlasnistva uz mozda jos 5% u pridruzenim rukama, ne vjerujem da je realno.
montypython

Post by montypython »

sarajevo2012 wrote:Pa dobri ljudi, čitam ovaj forum nekoliko mjeseci i vidim da većina buba ko maksim po diviziji!!!
Imate li bolan nekih tačnih i provjerenih informacija a ne samo neka vaša nagađanja i slobodne pretpostavke, pa zar niste za ovoliko godina ufrštuljili koliko ko ima dionica Bosnalijeka a posebno radnici??!!
Radnici imaju nekih 233000 dionica za zaposlene i nešto malo dionica starih, sve skupa teško 5%, eto ja kao laik da vam dam neku informaciju.
Ujedinite se više, organizujte se, dogovorite se sa vladom i sa svim stranama da parirate rusima i ne dozvolite im apsolutnu kontrolu firme, ne dozvolite da rusi razbucaju i ostave firmu klinički mrtvu, ne šicajte se više nekim poluinformacijama i totalnim glupostima, ovaj apel posebno važi za par ljudi ovdje koji znaju šta pišu i o čemu pričaju.
Ne ljutite se, nego se organizujte više i spašavajte što se spasiti da.
De de polako, smanji malo doživljaj i taj pokroviteljski ton. Zašto bi neko trebao znati taj podatak i držati ga u glavi, je li ti znaš koliko posto dioničara su muškarci a koliko žene, koliko ih je plavokosih i sl. Smisao je da brainstormingom saznamo nešto više a ne da glumimo da sve znamo, i da ne treba ništa pitati ni utvrđivati činjenice.
Sad se vidi da sam s pravom i postavio to pitanje. Prvo ne znam da li pod tih 233 000 misliš na ono što je podijeljeno umjesto dividende prije nekoliko godina, ako je to onda to nije dijeljeno samo radnicima nego svim dioničarima. Ali evo recimo da jesto to i da zaposlenici imaju tih 5 % ( i da nikad ništa nisu prodali, što je jako teško povjerovati). Iz dostupnih podataka na top 10 se vidi da institucionalni investitori i veći vlasnici (Vlada, Haden Libijci, banke) imaju cca 63 % Ostaje 37 %. Ako kao što ti kažeš zaposlenici imaju 5 % onda nezaposlenici mali dioničari imaju 32 % , dakle 6 puta više.
A to da se ujedinimo s Vladom i pariramo Rusima, pa je li ti čitaš išta ovdje? Ko je ovdje Vlada, možeš li pokazati prstom, Nikšić, Trhulj neko treći? i još pod uslovom da "Vlada" uopšte zaintersovana za to da radi sa malim dioničarima na obostranu korist. već kad to izgovorim zvuči mi kao utopija.
Mislim da nismo mi ovdje neko koga treba kritikovati, zna se koje institucije vode državu zna se ko je zakonodavna i izvršna vlast, ko su kontrolni mehanizmi, agencije, komisije tužiteljstva, i sl. Hiljade ljudi prima platu za to a ti kritikuješ nas koji smo uglavnom i otkrili sve muljaže. Što ne kritikuješ FTV, nevladine organizacije i sl što nisu objavili ni slova i svemu ovome nego grebu po površini ima dvije godine.
panzer

Post by panzer »

Činjenica je da se mali moraju okupiti. Ali vrijeme teče a konkretnih koraka još nema. Nema te jake podrške medija koja je prijeko potrebna. Ne treba tu bezuslovno stati uz državni udio jer ko zna šta će se za mjesec dana desiti između Trhulja i Nikšića. Oni mogu napraviti blokade među sobom pa da onda samo hadenovi glasovi budu presudni.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Treba imati na umu da je svima poznata cinjenica da oko 25% dionica nije trazilo isplatu dividende niti se registrovalo za skupstine.
Sve su to parcici od po 50-100 komada, koji bi se mozda mogli otkupiti nekom zanimljivom cijenom, ali tesko da bi ih se moglo nahvatati za skupstinu.
crveni

Post by crveni »

Ljubav je prolazna, a interesi su vječni. Ovo je definitivno parola Halila Čengića, čovjeka kojem sam i ja mislio dati svoje povjerenje. Od kad su mi ga preporučili pratio sam ga i čovjek je zaista "pucao u glavu" Edinu Arslanagiću i ekipi i za to sam mu kapu skidao. Eh sad...Ljubav prođe, a interesi ostaše...Provjereno i to više puta, Halil Čengić okrenu ploču i izgleda da je upao u kolo Arslanagića. Meliha Begović, dugogodišnja desna ruka Ede Arslanagića kada su u pitanju manipulacije na skupštinama dioničara, usko sarađuje sa Halilom Čengićem sa zadatkom da "laje" na skupštinama i pred medijima što smo mogli vidjeti u petak. Nedavno je čak viđen na izlazu iz Bosnalijeka sa prigodnom kesciom sa kojom nije ušao kod Melihe Begović, zanimljivo. Nakon što provjerim još neke informacije biće i novih detalja na ovu temu...
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote:Najbolji nacin da Vlada zastiti sebe i male dionicare jeste da ponudi svoj paket na prodaju po realnoj cijeni.
Tada cemo vidjeti kakve su namjere Hadena. Je li cijena od 22-24 marke realna ili nije, treba li vise ili manje, to bi se moglo utvrditi.
Hadenu je rizicno ostati na ovome jer se promjenom u Vladi sve moze na tumbe okrenuti za njih. Libija se moze preko noci aktivno ukljuciti, Vlada pokrenuti kampanju animiranja malih dionicara, pa i radnickih dionica, ako radnici naslute da stizu lose vijesti za njih.
Vrlo brzo Haden na nekoj vanrednoj skupstini moze ostati bez NO, a zatim i bez svojih ljudi u upravi, pa tako i bez kontrole nad 40 miliona vec ulozenih. Naravno da nije pametno zaratiti sa Vladom. Problem je nastao jer Vlada nema kapacitet da radi svoj posao. Iz informacija koje do mene stizu i Haden je u stanju blage panike jer im investicija ovako moze biti ugrozena.

Dakle ovo stanje nije nikom isplativo, a jedino zadovoljavajuce rjesenje za sve strane u ovom casu je prodaja vladinog dijela po cijeni vecoj od 22 KM.

Dalje, i ovaj scenario koji se odigrava jeste u neku ruku povoljan za njih (ako nije i kreiran) jer je ocekivano da ce prije prvog tendera cijena na berzi biti oborena koliko je moguce, tako da se nadje vise sretnika koji ce pristati na cijenu od npr. 13,50 KM. u oktobru mjesecu, pod uslovom da Vlada da mig da ce prodati svoje dionice na drugom krugu. Drugi krug ce biti nastiman na vladinu cijenu i to bi bilo to.

Duze zadrzavanje vlasti nad firmom sa samo 30% vlasnistva uz mozda jos 5% u pridruzenim rukama, ne vjerujem da je realno.
Naravno da je ovaj pad sad kreiran mislim da je i jasno kome odgovara. treba samo pogledati kretanje cijene zadnjih par dana otkad je Haden stao na 29 koma nešto posto.
@ crveni
Šta god da je Arsla nekad radio ovo što ovi sad rade nije ništa bolje. Konkretno za ovo što se radi zadnjih dana je čak gore. Šta se trenutno radi i kako se radi, učiniće da se "Arslinih dana" možda budemo sjećali sa nostalgijom.
insider

Post by insider »

Pratite cijenu, sada 12,27 i konacno malo veca kolicina (preko hiljadu komada)....
crveni

Post by crveni »

@montypython
To su još uvijek pretpostavke i špekulacije. Nikoga ne branim, ali nema nigdje činjenica niti argumenata da je neko prekršio zakon, jer da ima to bi do sada imalo i tužilaštvo i mediji. Ni meni se dosta toga ne dopada, ali dajte budimo realni. Znači sve su to zamjene teza, dok se ne dokaže suprotno.
prva slavna

Post by prva slavna »

Bravo crveni!Ti stvarno sve znaš,samo malo od toga razumiješ.I ja sam sa spomenutim bio kod Melihe.Ali nisam išao po
tu tvoju kesicu.Zar ti stvarno misliš da taj Čengić tako malo cijeni sebe,da bi se eto prodao za za tu tvoju kesicu.Pa čovječe,on je verovatno jedini koji je odbio 1,5 km na onih 14.I to ne zbog toga što mu je to bilo malo,nego da bi se suprostavio instaliranju ovakvog načina preuzimanja firmi na SASE!I to znaju svi koji se predstavljaju kao predstavnici Haden'a.I ja evo poručujem isto i borit ću se do kraja sa onima koji su protiv metoda VRANICA.A pošto si ti uposlenik Bosnalijeka,dobro se raspitaj kakav je to metod i kuda vodi put koji trasiraju oni koji su Vranicu već odveli u STEĆAJ.
A ja ću te ćekati pred Vladom,tamo ćeš sigurno doći da tražiš ne isplaćene plaće,naravno zajedno sa svim onim uposlenicima koji su nasjeli na obećanja ili se uplašili prijetnji ovih ,investitora,.
A što se tiće Melihe i Arslanagića,naravno da ću podržati kandidate koje oni predlože,zajedno sa Libijcem.
Jer vrlo je vjerojatno ono što je ovdje neko nagovjestio,Vlada opet neće imati svoje kandidate za NO.
Ne znam jeli ti sada jasno,pa te moram podsjetiti onom narodnom;Drumovi će poželjeti Turke,al Turaka više biti neće!
Poslije svega,Arsla će se činiti kao onaj dobričina Redžo iz Goražda,kada se ovi pokažu u pravom svjetlu!
Raspitaj se o tome kod bivših radnika Vranice!
Post Reply