Bosnalijek

savjetnik

Re: Bosnalijek

Post by savjetnik »

Ja ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji ganjaju neke principe kad je trgovina u pitanju.Slažem se u potpunosti sa svima onima koji su svoje dionice prodali između 14,50-15,00 KM i sada ćekaju nižu cijenu po kojoj će kupiti iste dionice.Osnova trgovine je da nema inata ni prkosa,a svaka berza je upravo ono zbog čega investitori prolaze dobro ili loše,tako da ne razumijem ljude koji na ovom forumu ulaze u diskusije koje su u potpunosti suprotne pravilima trgovanja na berzi.Ovom prilikom bih Vas zamolio ako budete u prilici da pročitate knjigu od Warren Buffeta i vjerovatno će te shvatiti suštinu ulaganja na berzi.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Buffet i SASE ne mogu u istu recenicu.
Bice interesantno vidjeti koliko ce se komada prometovati na tim nizim cijenama, tj. koliko ce se ljudi uspjeti vratiti na poziciju.
montypython

Post by montypython »

savjetnik wrote:Ja ne mogu da vjerujem da ima ljudi koji ganjaju neke principe kad je trgovina u pitanju.Slažem se u potpunosti sa svima onima koji su svoje dionice prodali između 14,50-15,00 KM i sada ćekaju nižu cijenu po kojoj će kupiti iste dionice.Osnova trgovine je da nema inata ni prkosa,a svaka berza je upravo ono zbog čega investitori prolaze dobro ili loše,tako da ne razumijem ljude koji na ovom forumu ulaze u diskusije koje su u potpunosti suprotne pravilima trgovanja na berzi.Ovom prilikom bih Vas zamolio ako budete u prilici da pročitate knjigu od Warren Buffeta i vjerovatno će te shvatiti suštinu ulaganja na berzi.
insider wrote: .....
Takodjer, lagano izlazim iz BHTSR i poslije pada na 18 cu ga ponovo kupovati, mada se dvoumim da cijeli izlazak iz BHTSR prebacim na jeftini BSNLR!!!!!
....
Nisam siguran da bi te Buffet podrzao na izlasku iz dionice (BHTSR) pri P/E=1o i to mjesec dana pred dan presjeka za podjelu dividende. Za taj mjesec ocekivati je ipak rast a onda ako se tome doda dividenda cisto sumjam da ces je docekati na 18. Mozda ces reci da je prosle godine pala ali to je bilo istorijsko dno dionice a to i nije bas neki relevantan pokazatelj.
Ganjanje principa mozda i nije za investitore ali nije ni stalno trckaranje za par postotaka. Nije neka zarada kad izadjes na 14,5 a udjes na 13 i jos platis brokeru proviziju na ulasku i izlasku. Plus gdje je rizik u svemu tome. Trebalo je pouzdano znati da ce kupnja stati na 14,5 za sto nema nikakve fundamentalne osnove, i trebalo bi znati da ce padati ispod 13, za sto takodje nema opravdanja u ciframa i svim realnim pokazateljima. Pogotovo se ne isplati jer je sve to vjestacki kreirano. Jasno je da ce biti kupaca na nizima cijanama ali ono sto je meni interesantno je koja je to pamet koja prodaje na 13 a svako je mjesecima imao priliku da proda po 14 ili 14,5 ne racunajucu ono ispod stola. Mislim daje u pitanju smisljena taktika da se cijena malo bar privremeno obori.
Buffet bi sigurno kupio po 13 ono sto ce uskoro vrijediti 20 ali ne bi prodao po 14,5 ono sto ce uskoro vrijediti 20. Da nije bilo citavog ovog cirkusa sa Hadenom kao jedinim kupcem sad bi imali desetine obicnih normalnih kupaca i cijena bi vjerovatno bila min 20 i bez najava preuzimanja. Ovako svi su stali i ne disu i gledaju sta ce haden ili Vlada sljedece uraditi nikoga vise i ne zanima kako firma posluje.
Last edited by montypython on 22 Apr 2013, 07:43, edited 1 time in total.
montypython

Post by montypython »

@Odbrana poste procitah tvoj post na temi Fds o tome da je nedolazak vlade na skupstinu prvi dobar potez Vlade. Koliko vidim imamo slicno misljenje o Hadenu. Medjutim, ne vidim zasto je taj nedolazak Vlade na skupstinu tako dobar potez. Na ponovljenoj skupstini za mjesec treba manje glasova za kvorum tako da ce Haden ostvariti sto je namjerio. Dakle, ne razumjem sta se dobija tim odlaganjem, sta ce se promijeniti u odnosu snaga osim sto ce se izgubiti jedan mjesec?
BLUE CHIP

Post by BLUE CHIP »

Koliko sam god pročitao komentara svi su se većinom slagali u tome da će nakon ulaska Hadena biti bolje za male dioničare da će cijena dionica biti 20 km itd.
Ja mislim da bi moglo biti i suprotno da može biti i gore i recimo da je ovo možda najviša cijena dionica BLSNa za duže vrijeme.
Recimo gos. Arslanagić je imao oko 0.5% kompanije i izvlačio je milione na razno razne načine i kao što vidimo prošao je ne kažnjeno.
Haden danas ima oko 30% ima će i političku zaštitu kao i gos. Arslanagić mislim kupit će je. Koji su scenariji i činjenice?
- da Haden ima poštene namjere kupovao bi dionice čisto na burzi nebi plaćao ispod stola
- kupio bi još koju hiljadu dionica i raspisao tender
- Imena koja se spominju oko Hadena su kriminalna što znači da i on sam nije čist i nema dobre namjere
- scenari koji bi ova ekipa mogla složiti je: zaduživanje kompanije, kontrolu ulaznih sirovina preko svojih firmi, tako i izvoz i prodaje na domaćem tržištu, ovo što je radio gos. Arslanagić je ništa što su ovi spremni što bi moglo prouzrokovati negativno poslovanje i obezvređivanje dionica do te mjere da ih mološ da ti otkupe po 5 km.
- nemojte se zanositi ako je dotični potrošio 40 mil. da je ozbiljan oni će to izvući na druge načine za 2-3 god
- inače za ozbiljno ovladanje BLSNom treba bar 80 mil što vjerovatno nisu spremni izdvojit kad mogu i preko tuđih leđa
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Moje mišljenje o Haden SA nije više mišljenje nego činjenica.Jednostavno,oni su tu da bi nas opljačkali.I to u prisustvu vlasti,tačnije premijera Nikšića.On od početka čuva leđa prijatelju iz Konjica,to se mora konačno javno reći.A ja sam naivno tražio od Vlade da sama organizuje preuzimanje dijela dionica IFC-a kada ih je Hrkač počeo kupovati.Te dionice su bile ključne,no Vlada je šutila.
Ovaj nedolazak prestavnika Vlade na skupštinu je prvo iznenađenje za Haden,istina u režiji ministra Trhulja i ja mu čestitam na hrabrosti.Jer i on ima za vratom jednog od podpredsjednika njegove stranke koji je,pored već pominjanog Ivaniševića i Nikšića,pod kontrolom jednog od Hadenovića.
A šta se dobija,znati će se kroz 35 dana.Svašta se u tom periodu može desiti.
Najjednostavnije bi bilo okupiti 15% malih dioničara i zajedno sa Vladom i Libijcima progurati tri svoja čovjeka u NO.
Haden bi tada morao tražiti kupca za svoj dio a time i ostale dionice.
Osim toga mozda se oglasi i sud po tužbama Vlade i malihg dioničara za krivična djela oko ranijih skupština.
A ne bude li ništa od toga onda smo barem premijera izmamili na čistinu.Predaja Bosnalijeka u ruke grupe svjetskih mešetara za sitnu paru,sigurno bi značio kraj njegove političke karijere.Ovi definitivno nemaju ništa pošteno u planu,a toliko su dirski da previđaju sve mogučnosti raspleta.U ovoj vrsti biznisa ,koji u znatnoj mjeri ovisi o odnosu sa okruženjem,nije pametno ovako pljačkati ljude.
A uposlenici,koji su opet prevareni kao u doba Arslanagića,morati će na ulicu,jer ovi će se moći namiriti samo od njih.
Svi drugi načini isisavanja para su pod nadzorom,zbog toga što ih je Arslanagić dobrano koristio.
Dakle,svi koji očekuju nešto od svojih dionica u narednih nekiliko godina,moraju na skupštinu i glasati za one koji se neće prodati Haden-u.
panzer

Post by panzer »

Kako motivisati 15 % dioničara da budu aktivni na odlučujućoj sjednici? Ministar više ne može direktno pozivati kao prošle godine, a kako objasniti ljudima da treba glasati kontra Hadena? Ako uopšte treba glasati kontra.

Mene interesuje ovaj članak iz slobodne bosne:
SKANDAL NEDJELJE : ČUVARI VAŠEG ZDRAVLJA
Pretučeni direktor Bosnalijeka tvrdi: Nedim Uzunović je otpušten zbog pranja novca, rada na crno i potpisivanja štetnih ugovora!

Da li taj novinar bio u kontaktu sa Kebeom ili je kontekst složen na osnovu prošlogodišnjih izjava?
savjetnik

Post by savjetnik »

Negdje sam proćitao da je na zakazanoj Skupštini Bosnalijeka bilo prisutno 39,50%(dionica),ako Vlada ima 19,2558%(dionica) onda prema mojoj računici opet ne bi bilo kvoruma.Ja sam siguran da ovdje nešto ne štima, jer ako su svi kalkulisali da li će se Vlada prijaviti ili ne,onda mi nije jasno šta je sa uposlenicima i kome su oni prišli,Ako Haden ima 29.9497%(dionica)to znači da su uspjeli skupiti još oko 10%(dionica).Ovaj postotak jedino se nalazi dobrim dijelom kod zaposlenih u Bosnalijeku,što znači da su oni jasno pokazali Arslanagiću neposluh?. Neka me neko ispravi ako griješim.
panzer

Post by panzer »

6,5% imaju oni koji su u prvih 10 osim prva tri tako da tu nije bila većina radnika. možda vrlo mali broj.
montypython

Post by montypython »

A zna li se uopšte koliko ustvari dionica imaju zaposleni u BSNL. Imam utisak da se koliičina koju oni imaju precjenjuje u odnosu na broj dionica koje posjeduju ostali mali dioničari koji nisu zaposlenici Bosnalijeka. Da ne bude poslije da svi sad igraju oko radnika zbog njihovih dionica/glasova a da se poslije ispostavi da ta količina nije ni blizu značajna koliko se misli. Pretpostavljam da su zaposlenici držali samo mali broj dionica kao neka vrsta osiguranja radnog mjesta. Možda su ih i prodavali nekad dok je cijena bila dobra, sumnjam da je mnogo njih kupovalo nakon 2007. Ne znam, samo napominjem.
Post Reply