Ja sam računao 2015. je prodajna za domaćinstva bila 15 do 20 % iznad prosječne proizvodne. Bolju su zaradu ostvativali nego na privredi.Sitna buranija wrote: ↑17 Apr 2024, 13:59Nisam siguran, ali mislim da je ovaj problem sa prodajnom cijenom koja je ispod proizvodne nastao zadnjih par godina kada su počeli dizati po 20% cijenu prema rudnicima za ugalj. Prije toga je mislim prodajna cijena za javno snabdijevanje bila tu negdje sa troškovima proizvodnje. Ovih par godina su uspijevali izvozom nadoknaditi razliku, pa čak i zaraditi, a zbog obustava isporuka uglja i protesta rudara je nažalost propuštena 2022. godine prilika da se zaradi ogromna dobit (bar par stotina mio KM). Problem ovih novih je neznanje, a iz toga proističe i ovaj pad proizvodnje zbog čega nema izvoza, ali i strah od podizanja cijene da ih ne bi optužili da "preko leđa naroda" pokrivaju svoje greške.panzer wrote: ↑16 Apr 2024, 14:49 Ako ništa najglasnije je. Dok enegetičari godinama šute kao mutavi. A sada se isto tako prave mutavi. Po prvi put Bičakčić spominje prodaju struje ispod proizvodne.
I standardno politikantski "trebalo je". Svi oni govore "trebalo je" kada prođu godine a dok su vodili firmu bili bezmudi menadžeri i premijeri federacije.
Nije dobro da se stvori narativ da je EPBiH uvijek prodavala struju ispod cijene, jer to jednostavno nije tačno...
Pa u 2020 je Elektroprivreda snizila cijene privredi na nekih 43 eura koliko se sjećam. Problem nastaje od 2021. kad počinju sva poskupljenja od transporta do uglja. Istina dobit do 2021. je otišla kroz pozajmice rudnicima i otpise pozajmica.
Ali ta cijena za domaćinstva se mogla tolerisati do 2021.
Evo npr prosječnih cijena za 2018.
Domaćinstva 14,48, kupci na 110 KV 10,34, kupci na 35 kv 11,91, kupci na 10 kv 13,97, izvoz 8,97 feninga. Jedino su imali bolju cijenu na javnoj rasvjeti i ostali kupci 0,4 kv negdje oko 17,50 feninga.