Bosnalijek

insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

pretucen izvrsni direktor Bosnalijeka.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /130417062

Ovaj "premlatilac" ima pune ruke posla. Prvo MIlorad Rajlić, pa onda Džafer Alibegović pa evo sad Kebe...

Jel čovjek kod nekog na plati ili mu se plaća po obavljenom poslu?
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

Usput, posto imamo drzavu samo na papiru a samo opcinske nivoe vlasti koji funkcionisu, direktore gdje je drzava u vecinskom vlasnistvu karakterise samo uzrecica "gdje sam ja tu"-ukljucujuci i Bosnalijek, mislim da posmatranje fundamenata i sl. je potpuno irelevantno na nasem trzistu i mislim da se previse lomimo oko toga. Pa zar nije cijena u Arslanagicevo doba bila na najvisim razinama, a sami smo krivi sto tada nismo prodali a sada po niskim cijenama kupovali!!!!!!!, tako da sama cijena ima malo veze sa direktorom i sl. sjecam se u vakat kada se kupovala dionica Rudnika zeljezne rude, a u biti cijeli rudnik je poplavljen bez izgleda za pokretanje proizvodnje.....

Zato mene samo i nista drugo interesuje kretanje cijene i visina dividende, pa Vas pitam:


Sta mislite da li cijena Bosnalijeka ide ka dole (vjerovatno je) i ako ide koji je razlog??????? To sto Haden nece vise da kupuje, a ocito ni da tender raspisuje, nije valjda jednini razlog da cijena pada??????
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

insider wrote:Sta mislite da li cijena Bosnalijeka ide ka dole (vjerovatno je) i ako ide koji je razlog??????? To sto Haden nece vise da kupuje, a ocito ni da tender raspisuje, nije valjda jednini razlog da cijena pada??????
Više ju tu razloga za pad cijene a najznačajniji su: slaba likvidnost berze, zapetljana trenutna situacija oko Bosnalijeka, kriza vlade FBiH, saopštenje Hadena da obustavlja kupovinu, nesigurnost ulagaća u razvoj situacije i tako dalje....
insider
Posts: 971
Joined: 15 May 2012, 15:17

Re: Bosnalijek

Post by insider »

znaci veoma lako se moze strmoglaviti na 10 i nize......
Sabur2
Posts: 1976
Joined: 16 May 2010, 01:30

Re: Bosnalijek

Post by Sabur2 »

Sve ovo sto se dogadja oko Bosnalijeka je razlog da cijena pada. Ovdje niko zasigurno ne zna hoce li biti tendera i u kom ce smjeru ici poslovanje i dioba profita.
Svi su se previse puta uvjerili da ovdje zakon i ne proviruje. Kako si rekao, anarhija je. Sve dojave, tracevi i mahalanje sa kontradiktornim vijestima cine da i onaj ko nesto zasigurno zna, vise nije siguran u to.

Ono što meni logika govori, jeste da Haden mora kad-tad kupiti dionice od Vlade i Libije i znamo da to neće biti ispod 22 marke. Također znamo da bez toga nemaju 51%. Hoće li rizikovati da se vlast promjeni ili da preko noci proradi pravna drzava, ne vjerujem. Zapravo mislim da nemaju drugog izbora nego sad stati i drzati status quo.
Investitor
Posts: 912
Joined: 19 Apr 2012, 10:37

Re: Bosnalijek

Post by Investitor »

Kao prvo Hadenu uopšte ne treba 51% posto dionica da bi apsolutno sam upravljao kompanijom. Na dosadašnjim skupštinama najviše dioničara je bilo prijavljeno na zadnjoj skupštini (oko 82%) i to sa lažnim punomoćima i punomoćima mrtvih ljudi . Znači da samostalno upravljaju kompanijom njima treba još 10% dionica, a Trhulj reče da na skrbničkim računimaa imaju već 5-6%, tako da ja mislim da Haden više ne misli ništa dokupljivati....ali možda i griješim
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

U svemu ovome odluka da se sve odgodi za još mjesec dana dok se Vlada ili ko već smisli, prekomponuje, iskristališe stavove, baci u grah i sl, je bila kontraproduktivna. Mjesec dana ničega. Taj vakuum kao da je programiran da u atmosferi tračeva, nagađanja i laži, iščekivanjnja, katastrofičnih vijesti i bezvlašća cijena još opadne. Možda je to bio i cilj. Čak sam predviđao takav razvoj događaja prije možda dvadesetak dana. Malim dioničarima ostaje jedino da ne prodaju jer upravo to se hoće. Međutim teško je ljude zaustaviti kad se ovako hinski kreira panika. A paničara hvala bogu imamo na bacanje. Fundamenti su vrlo bitni i njih nikakva panika ne može ugroziti. Izračunajte napokon te fundamente pa ako mislite da firma koja realno može imati 15 miliona dobiti vrijedi 13 po dionici slobodno prodajte. Meni ne pada na pamet jer znam da vrijedi preko 30. Čak i za Arsle fundamenti su po konzervativnoj procjeni davali vrijednost od 24.
Ja stvarno ne vidim taj dalji otkup, a ni prvi ni drugi tender, to je demantovao čak i predstavnik Hadena. Sve dostupne činjenice navode da je Haden samo prolazni Vladin servis za glasanje koji ima 29 % glasova. Nema ni jedne činjenice koja pokazuje da Haden uopšte namjerava da upravlja firmom a a kamoli da je preuzme. Sve sam više ubjeđen da je to potrošna roba, koje ća odraditi glasanje na par skupština u korist Vlade ili tačnije Nikšića a onda adio Haden kako došao tako otišao. Vrlo moguće da sa onda sve sve proda nekoj trećoj firmi možda pravoj farmaceutskoj koja će kupiti i Vladin i Hadenov udio a vjerovatno i sve od malih dioničara i to siguran sam po cijeni iznad 20. Nemam nikakvih dokaza za to ali to je moje mišljenje. To sam pomišljao i prije ali sad ima sve više činjenica koje to podupiru.
montypython
Posts: 4064
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Bosnalijek

Post by montypython »

U ovoj varijanti koju pomenuh dobro ce proci skoro svi. Niksic ce imati dodatnih 29 % glasova da zbaci staru vlast i da instalira svoje ljude u NO, imenuje direktora itd. Haden koji je kupovao (uz malu pomoc prijatelja na vlasti, u vidu nemijesanja istih u svoj posao) po recimo 13 prodao bi na kraju recimo po 22 i ostao dobar za 9 Km po dionici. Pravi kupac, (recimo Krka, Alvogen, Novartis,...upisati ime po volji, moze biti bilo ko) dobio bi super firmu koja uz dobro upravljanje vrijedi 35 po dionici za tricavih 22 (poklon s neba). Dakle svima dobro. Pardon skoro svima, oni koji su u medjuvremenu prodali po tih prosjecnih 13 mogu na kraju samo gledati i cupati kosu. Nazovimo njih kolateralnom stetom jedne lijepe operacije.
panzer
Posts: 12399
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Nadzorni odbor Bosnalijeka na sjednici 11. aprila donio je odluku o sazivanju Skupštinu dioničara Bosnalijeka, koja će se održati 11. maja u sjedištu društva.
Za razliku od vanredne Skupštine Bosnalijeka, zakazane za 19. april, a koja će gotovo sigurno biti bez kvoruma zbog odsustvovanja predstavnika Vlade FBiH, riječ je o redovnoj Skupštini dioničara na kojoj će se očekuje usvajanje godišnjeg izvještaja o poslovanju i o raspodjeli dobiti kao i neke druge odluke, ali i razrješenje članova Nadzornog odbora koji su podnijeli ostavke i imenovanje novih članova ovog tijela.
Na ovoj sjednici predviđeno je razrješenje predsjednika Nadzornog odbora Veljka Trivuna, na lični zahtjev, kao i članova Nadzornog odbora Janeza Bojca i Mirne Sijerčić, takođe na vlastiti zahtjev.
Listu kandidata za nove članove Nadzornog odbora, kako se navodi u obavještenju o sazivanju Skupštine, Nadzorni odbor Bosnalijeka će objaviti nakon isteka roka za podnošenje prijedloga kandidata od strane dioničara.
Na Skupštini 11. maja, predviđeno je i da se dobit ostvarena u 2012. godini od 6,897.818 KM rasporedi tako što će se 2,031.974,36 KM usmjeriti za isplatu dividende dioničarima, a što iznosi 0,26 KM po dionici. Ostatak dobiti u iznosu od 4,865.843,64 KM namijenjen je za investiranje u unapređenje i razvoj djelatnosti društva.
Takođe, predlaže se preknjižavanje dijela dobiti ostvarene u 2011. godini u iznosu od 3.105.600,00 KM u fond rezervi društva.
Takođe, dioničarima se na usvajanje predlaže donošenje odluke o izmjenama Odluke o osnivanju društva sa ograničenom odgovornošću, koju je Nadzorni odbor usvojio istovremeno sa donošenjem odluke o sazivanju Skupštine dioničara Bosnalijeka, kao i odobravanje odluke o izmjenama Statuta Bosnalijeka, društvo sa ograničenom odgovornošću, koju je Nadzorni odbor takođe utvrdio istovremeno sa donošenjem odluke o sazivanju Skupštine dioničara Bosnalijeka.
Obavještenje o sazivanju Skupštine dioničara potpisao je još uvijek aktuelni predsjednik Nadzornog odbora Veljko Trivun
Post Reply