Bosnalijek

panzer

Re: Bosnalijek

Post by panzer »

Nema potrebe jer to jeste on.

@mp , kažem cifre su takve kakve jesu pa samo da se na osnovu njih procijeni vrijednost može se dobiti puno drugačija cijena preuzimanja u odnosu na ovo danas, a da ne spominjemo dodatnih nekoliko mil KM izvučene dobiti.
Opet gledam na njihovoj stranici revizorski izvještaj iz 2008. godine (KPMG B-H) kako je fer vrijednost dionice 26,74 KM a danas nakon 5 godina i novih 30-tak mil KM ostvarene(prikazane) dobiti u proteklom periodu cijena samo može biti veća od 30 KM po dionici.
Investitor

Post by Investitor »

Kada sam isčitao ove tekstove može se izvuči zaključak da je Nikšić direktni saučesnik Hadenu u preuzimanju cjelokupnog upravljanja nad kompanijom. ON ne želi uopšte da vlada u Bosnalijeku ima predstavnike u NO, samim time što ne želi da sazove sjednice vlade na kojoj bi se predložili kandidati za NO. Haden će, ukoliko vlada do iduće skupštine ne predloži kandidate, sam imenovati skoro sve članove NO. I neko reče mudro šuti, ma on je za robije doživotne.....Sabur2 nemoj ga više braniti živ bio
prva slavna

Post by prva slavna »

http://www.zurnal.info/novost/12106/iza ... cna-korist

- Poslovanje firme, status, vrsta djelatnosti i odnos države prema toj firmi – to prodaje firmu. A država je povećala broj Bosnalijekovih lijekova na esencijalnoj listi a to potencijalni kupac izuzetno cijeni – objašnjava Čengić i nada se da će proces prodaje državnog udjela ovaj put biti transparentniji u odnosu na dosadašnje tajno pregovaranje sa kupcem: Iza svake tajnosti se nešto krije, to smo iskusili do sada. Sve što se tajilo... iz te tajnosti nas je nešto pogodilo. Ako sada postoje kontakti Vlade sa bilo kim, a da to nije transparentno, onda je to samo u nečiju ličnu korist, bez daljnjeg!
Sabur2

Post by Sabur2 »

Investitor wrote:Kada sam isčitao ove tekstove može se izvuči zaključak da je Nikšić direktni saučesnik Hadenu u preuzimanju cjelokupnog upravljanja nad kompanijom. ON ne želi uopšte da vlada u Bosnalijeku ima predstavnike u NO, samim time što ne želi da sazove sjednice vlade na kojoj bi se predložili kandidati za NO. Haden će, ukoliko vlada do iduće skupštine ne predloži kandidate, sam imenovati skoro sve članove NO. I neko reče mudro šuti, ma on je za robije doživotne.....Sabur2 nemoj ga više braniti živ bio
Naravno da ga necu braniti za nesto za sta jeste kriv. Ono sto nisam zelio da citam ovdje je pripisivanje grijeha nakaradnog sistema i sivih centara moci kao krivicu premijera.
Ovdje bi se i Tito o jadu zabavio godinama.
montypython

Post by montypython »

Nemam ovdje šta dodati osim da se slažem sa Čengićem 100%.
Inače je premijer vrlo arogantan, njemu je javnost izgleda samo Zlatko. Ne shvata i nikad izgleda neće ni shvatiti da je njemu javnost svaki građanin i da je on samo servis za ostvarivanje njihovih prava. Ni meni nije nikad odgovorio kad sam se direktno požalio na isisavanje ZIFova.
Inače je vrlo relaksiran s obzirom na stanje u kojem se zemlja nalazi, samo izbacuje nekakve sarkazme i doskočice kao da mu se živo fućka za sve što se događa, za sav ovaj kriminal i trulež koji je ušao u svaku poru ovog društva. Valjda je ozbiljan samo kad razgovara sa Dragim Vođom.
Wanni

Post by Wanni »

Edin dizdar , prodace se za sve i svata .
P.S : sljedeci put kad te nako na intervjuu pocnu prosipati klikere bar malo ljepsi kez napravi kada ne znas ni sam sta te pitaju niti odgovor..

a ako si fakat E.dizdar , mrzim te iz dna duse jos od Eurohausa evo moro si mi tlak na sabahu prije jutarnje dignuti
7pegaz

Post by 7pegaz »

panzer wrote:
Edin Dizdar wrote: . Za sve one koji zele realno da gledaju stvari, a koje su nepobitne su da je Bosnalijek prije nesto vise od godinu dana bio 7.5-8. Da se Haden u ovu pricu nije ukljucio cijena bi Vam bila i niza, a ne 14,5 KM. Pa pogledajte samo kako su prezentirani izvjestaji u Bosnalijeku u prosloj godini, prvog kvartala....

Ovo je sad pretpostavka. Bar za nas većinu jer prvo moramo vidjeti ko je oborio cijenu ispod 13 KM. Mi kao obični dioničari to ne znamo ali ti si vjerovatno imao uvid u trgovanja. Po meni neko je to svjesno obarao i to nije bila prodaja dionica da ih se vlasnik riješi jer su neperspektivne.
Na osnovu toga sad ova zakucana cijena dođe kao dobra a prije par godina je ustvari bila skoro "na dnu".

Smatram da treba uraditi pravu valuaciju na osnovu cifara, makar one bile samo djelimično tačne. Trebamo vidjeti kakav je EV/EBITDA u sektoru pa onda reći da li je ta cijena od 14 KM fer cijena.
A zašto ne bi istraživali malo tko je napucao cijenu preko 100 2007. godine? Tržište tako djeluje - od optimizma do pesimizma.

Tko gubi ima pravo da se ljuti - kaže poslovica!

Ako ste svi vi ovdje dugoročni investitori (a tako se većina predstvalja) pa šta se onda svi zamarate kratkotrajnim promjenama cijena? Promjene se događaju i to je to. prilagodi se ili ti nije mjesto na burzi.

Tad je tržište reklo da vrijedi 8-9, sad je 14 i to je to. Nekad poslije će biti neka druga cijena i ne vidim šta je tu toliko nejasno!
panzer

Post by panzer »

Postoji razlika između 2007. i ovoga što se dešavalo proteklu godinu. Tada, 2007. su kupovali ljudi koji su se ponašali kao ovce i oni to sami sebi nerado priznaju. Čak se više ne žele sjećati da imaju te dionice jer im je to popriličan poraz. Tu se nema šta istražiti.

Za razliku od toga, spuštanje cijene do 8 KM je odrađeno dogovorenim transakcijama. Tako nešto se ne bi desilo na pravom tržištu na koje se ti pozivaš i to je ono bitno.
To spuštanje nije bilo odraz neke ulagačke atmosfere ali kako vidiš sad je kod Hadena relevantno jer oni smatraju da su spasioci.
Druga stvar je što na pravom tržištu bi na prvi znak manipulacije cijenom, trgovanje prvo bilo obustavljeno a kasnije bi emitent bio delistiran.

Iz tog razloga ne možemo pričati o "efikasnom tržištu" koje se samo reguliše. Pogotovo sada kada je u pitanju preuzimanje jedine firme koja je na zvaničnoj kotaciji berze.
prva slavna

Post by prva slavna »

O kakvom trzistu ovaj prica?
Na sam nagovjestaj da ce vlada staviti svoje dionice na prodaju,cijena je u slucaju Alvogen,izašla na 19!
A danas,nakon što je kroz skoro pola godine mogao prodati po 14-14,70,neko prodaje po 13,50.
Ovo je stvarno drsko,skoro isto kao pojavljivanje tog Dizdara.
Toliko su sigurni u nereagiranje korumpiranih nadležnih,da nas sada i za..bavaju.
Vjerujem da ce ovako skinuti cijenu ispod 10,naime to su i obečali direktorima DUF-ova,kako bi oni imali još i bonuse za dobru prodaju.
Ovoliku silu je još pokazivao samo Arslanagić i vidite gdje je sada.
Uposlenici su ga podržavali sve dok ih nije doveo do kapije.Sada su u glavnom uz Haden.Nadam se da će ih ovi izvesti na ulice,
.
panzer

Post by panzer »

Fina zgradica:
Attachments
img20130416163713.jpg
img20130416163713.jpg (181.71 KiB) Viewed 5043 times
Post Reply