Elektroprivreda BIH

Dejan118

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

beka26 wrote: 11 Mar 2024, 14:12 Možda će je "fatat " u slobodnom padu? :) sa kakvim Norveškim fondom.Eno Srpsku su uhvatili.
I evropske lopine navalile na nase resurse
montypython

Post by montypython »

beka26 wrote: 11 Mar 2024, 14:12 Možda će je "fatat " u slobodnom padu? :) sa kakvim Norveškim fondom.Eno Srpsku su uhvatili.
Ja sam od početka to smatrao vrlo vjerovatnim ali nisam potencirao da opet ne budem dežurni teoretičar zavjere. Uključivo i "slučajno" smanjenje proizvodnje i rudnika i TE, Ne dolazi gđa Ursula (niti drugi) ovdje često zato što voli ćevape. Moguće da se namješta nekome privatizacija, pa ciljano posluju loše par godina, ne zbog cijene preuzimanja, cijena strancima nije problem (neće to ispod knjigovodstvene sigurno) nego da se ovi naši opravdaju pred javnošću. S tim da lično mislim da bi za nas dioničare a i firmu privatizacija bila puno bolja nego da ovi upravljaju.
brzi

Post by brzi »

Ne tražite nikakvu skrivenu namjeru,.. stvar je jednostavna, svima treba omogućiti što jeftiniju struju što duže, a poslije ako bude.
montypython

Post by montypython »

A u vezi ove priče "...što također negativno utiče na profitabilnost poslovanja EP BiH, ali se time olakšava funkcionisanje privrede i život građana." da oni eto pomažu građanima, i ta se šuplja može demontirati za 10 sekundi. Naime uzeo sam podatke o prosječnoj plati, penziji i minimalnoj penziji iz 2015 od kada cijena struje nije rasla (mada mislim da je zamrzuta još i prije) i vidio šta se dešavalo do 2023. Dok je cijena struje ista kao tada, prosječna plata je porasla za 56% a penzija za 84 %. Jedini kojem ovdje treba pomoć i jedini kojeg niko ne štiti je njihova vlastita firma EPBiH. Ovaj sam im dijagram, među ostalim, pokazao na onom sastanku s upravom, tako ne mogu reći da ni to ne znaju. A ova informacija i dijagram mogla bi valjati i našem advokatu s tim da su postoci sad možda još drastičniji.
Image
brzi

Post by brzi »

"Prilikom finalizacije ovog Plana kao ulazna pretpostavka korištene su važeće (početkom
januara 2024. godine) cijene za prodaju kupcima na javnom snabdijevanju uz pretpostavku
povećanja istih za prosječno 10% od 01.06.2024. godine."
pistol

Post by pistol »

brzi wrote: 11 Mar 2024, 15:10 Ne tražite nikakvu skrivenu namjeru,.. stvar je jednostavna, svima treba omogućiti što jeftiniju struju što duže, a poslije ako bude.
Idemo do dna ... po dok ne nestane stuje u bolnicama i svemu ostalom

Scenarijo Južne Afrike (pogledajte šta se desilo)
montypython

Post by montypython »

Pročitao sam negdje da je prosječni račun za struju cca 40 KM. Povećanje cijene za recimo 20% donijelo bi domaćinstvu rast troška za cca 8 KM mjesečno. Kutija cigareta. E zamislite koliko je pošteđen neko sa prosječnom platom od 1300 KM uštedom od 8 Km mjesečno koja uništava najvažniju energetsku firmu u zemlji. Zamislimo sad npr ove likove iz uprave EP, ministra Lakića, Nikšića, parlamentarce i sl. Kad im legnu 2 plate, njegova i ženina, ko je ima, u domaćinstvo, to je možda 7-8 hiljada KM (njihove žene ne rade u Bingu na kasi ni u krojačkom salonu), i oni imaju olakšanje od tih nekoliko KM mjesečno i oni plaćaju cijenu struje ispod proizvodne. Kao i vlasnici firmi, milioneri, pjevači, fudbaleri, vozači SUVova, mercedesa, audija i Porschea i bezbroj ostalih sa solidnim platama, sve njih subvencionira EPBiH na svoju štetu. I štetu građana jer EP je i njihova sa 90%, samo niko toga nije ni svjestan. I to sam im rekao tamo na sastanku.
Last edited by montypython on 11 Mar 2024, 16:11, edited 1 time in total.
panzer

Post by panzer »

brzi wrote: 11 Mar 2024, 15:54 "Prilikom finalizacije ovog Plana kao ulazna pretpostavka korištene su važeće (početkom
januara 2024. godine) cijene za prodaju kupcima na javnom snabdijevanju uz pretpostavku
povećanja istih za prosječno 10% od 01.06.2024. godine."
Ovo je vrlo vrijedna informacija.
montypython

Post by montypython »

Ako se ne varam zahtjev treba ići min 2 mjeseca prije odobrenja promjene cijene, dakle u ovom slučaju ako bi tako bilo onda prije 1 aprila? Mada, vidjeli smo i dosad, u plan možeš napisati šta ti god padne na pamet i niko te poslije ništa ne pita.
brzi

Post by brzi »

"Tokom planskog perioda za očekivati je osnivanje domaće BH Berze za trgovinu električnom
energijom sa EP BiH u ulozi jednog od lidera i suvlasnika, kao i eventualno učlanjenje EP BiH
na berzu SEEPEX i berzu CROPEX, tako da se očekuje i trgovina na organizovanom tržištu."

Već par godina laži kako je u toku registracija na CROPEX a sad se ispostavlja da ništa nije ni započeto.

i onda napišu,..

"2.2 Prednosti i šanse
Kao prednost i pogodnost EP BiH na domaćem i regionalnom tržištu električne energije može
se prvenstveno izdvojiti posjedovanje vlastitog prilično diverzificiranog proizvodnog portfolia
sa većim brojem proizvodnih jedinica kojim se centralizovano upravlja. Ovo omogućuje
prilagođavanje energetskoj, vremenskoj (klimatskoj) i tržišnoj situaciji, te daje šansu da se
postignu visoki efekti po osnovu kupoprodaje električne energije na dnevnoj, sedmičnoj,
mjesečnoj, kvartalnoj i godišnjoj bazi. Pored toga, EP BiH posjeduje tehničke i ljudske resurse
sa kojim može biti ozbiljan i pouzdan akter na domaćem i regionalnom tržištu pomoćnih usluga
(kapaciteti za regulaciju, korigovanje debalansa, pokriće gubitaka prenosa i distribucije i sl.)
što su usluge koje će se sve više tražiti, s obzirom na povećan obim proizvodnje iz obnovljivih
resursa gdje dobar dio ovih proizvođača ne posjeduje resurse za regulaciju u vlastitoj režiji."
Post Reply