Mogli smo za početak poslati dopis i FERK-u.
Oni su trebali pokrenuti tarifni postupak ako ga Elektroprivreda nije pokretala godinama. Ztrbali su tražiti informacije o troškovima i na osnovu toga odrediti cijene.
Al mislim da je sad svakako trenutak za čekanje. Novi pravilnik o metodologiji formiranja cijena dopušta i blok tarife, stari ne,.. ova godina će svakako biti za čekanje uz što manji gubitak.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
https://avaz.ba/vijesti/bih/890302/sina ... anju-uglja
Može li se i sad umjesto stecaja koji bi bio potpuno opravdan, bio opravdan i prije 5 godina ići u pozajmice za zbrinjavanje preostalih uposlenih kad se zna da nema ko vratiti pozajmice.
Može li se i sad umjesto stecaja koji bi bio potpuno opravdan, bio opravdan i prije 5 godina ići u pozajmice za zbrinjavanje preostalih uposlenih kad se zna da nema ko vratiti pozajmice.
-
https://www.youtube.com/watch?v=WVichFfzHwM
Od 26:40 o energetici, bloku 7, energetskoj zajednici, TE, HE, obnovljivim i lobiranju stranaca. Nisam još čuo dosad ovakve pa ni slične stavove od bilo koga drugog.
Od 26:40 o energetici, bloku 7, energetskoj zajednici, TE, HE, obnovljivim i lobiranju stranaca. Nisam još čuo dosad ovakve pa ni slične stavove od bilo koga drugog.
Ne cujem ni u njegovom izlaganju da bi Elektroprivreda trebala trzisno da posluje,.. nego spominje nekakvo naslanjanje ekonomije na Elektroprivredu.
Iako bi u svakom slucaju bilo bolje da je njegova stranka preuzela energetiku nego SDP.
Političari ne razumiju da je 100 miliona za jednu kompaniju puno a za FBiH nista,.. ispod 0,5 % BDP-a.
Logicnije je jednu kompaniju na neko vrijeme natovaroti na leđa cijele privrede nego cijelu privredu na leđa jedne kompanije.
Prihodi Elektroprivrede BiH su prije 4 ili 5 godine dostigli milijardu maraka. Sada im je sa sadašnjim rashodima potreban prihod od 1,3 do 1,4 milijarde.
Iako bi u svakom slucaju bilo bolje da je njegova stranka preuzela energetiku nego SDP.
Političari ne razumiju da je 100 miliona za jednu kompaniju puno a za FBiH nista,.. ispod 0,5 % BDP-a.
Logicnije je jednu kompaniju na neko vrijeme natovaroti na leđa cijele privrede nego cijelu privredu na leđa jedne kompanije.
Prihodi Elektroprivrede BiH su prije 4 ili 5 godine dostigli milijardu maraka. Sada im je sa sadašnjim rashodima potreban prihod od 1,3 do 1,4 milijarde.
-
Meni je u gornjem intervjuu ključno da neko konačno kaže dosta slijepog srljanja u EU integracije zanemarujući bezbroj životnih tema kojima se niko ne bavi uključivo energetiku. I da odmah otvori par takvih tema npr blok 7, npr nametanje obnovljivih od stranih ambasada i lobista. Jer pokušava se stvoriti utisak da će svi I svačiji problemi biti riješeni samim ulaskom u EU, ne treba nam energetika, TE, ne treba raditi samo treba tamo ući u integracije I padaće s neba pečene kokoši. Njeguje se kult sadake i grantova, subvencija I donacija, umjesto rada i znanja. A narod to voli. E sad teško je u jednom intervjuu narodu razbiti sve iluzije, ali vidi se racionalnije razmišljanje sa manje populizma nego inače. Bar ja tako mislim. E sad i ne očekujem da kaže i treba povećati cijenu struje čak i da je takvog mišljenja pogotovo kad se radi o širem intervjuu sa masom tema. Da im je samo razmontirao bajku o zelenoj agendi meni dosta za početak.
Sad će ovi sto su htjeli kupiti po 7,00 poceti redati naloge po 10,01,.. 10,02,..
Pa ako je prodaja ispuhala, sve je moguće. Treba sačekati narednih 10-15 dana da se vidi.