Bosnalijek

pavaroti

Re: Bosnalijek

Post by pavaroti »

Stanje je sljedece.

Troskovi su drasticno manji u prva 3 mjeseca procjene idu i do 30%, dijelom radi nabave,dijelom restora i dr. nacina ispumpavanja ali dijelom i zbog izgubljene prodaje na domacem trzistu...uzrok je kao sto znate nemogucnost nastupanja na tenderima zbog neregistracije gen. direktora.

Razgovarao sam sa cini se buducima izvrsnim dir. prodaje i marketinga g. Kesom koji je uvjeren u dobijanje makar pola tendera na domacem trzistu s obzirom na mogucnosti ponude cijena.

Ono sto je sigurno jeste da se stanje sto prije mora normalizovat zbog poslovanja kompanije, dalje g. Keso mi je spomenuo produzenje ugovora sa rusima do 2018 narednih 5 godina te izlazak u kazahstan...
montypython

Post by montypython »

Ako sam dobro razumio osim smanjenja troskova zbog prestanka ispumpavanja troskovi su dijelom manji i zbog manje proizvodnje na BH trzistu. Da li to znaci da su i prihodi drasticno pali? Primjetio sam da se Bsnl proizvodi u zadnje vrijeme prakticno uopste ne reklamiraju na BH trzistu. Ocito je vrijeme za izmjenu ovog statusa quo u bilo kom smjeru jer ovo stanje sad nikome ne koristi.
slucajni prolaznik

Post by slucajni prolaznik »

Ja sam naprosto ubijeđen da će uskoro poslovanje kompanije Bosnalijek krenuti uzlaznom putanjom ..ne poznajem nikoga ni iz "prošle " strukture a ni nove Kese ,Uzunoviće, Dizdare ..ali stav i principijelno ponašanje našeg fed .premijera gdina Nikšića u posljednjih par mjeseci mi zaista pokazuje odlučnost da se stanje u ovoj kompaniji uvede u tokove normalnog poslovanja i da sve bude transparentno ..baš onako kako očekujemo u državi za čovjeka ... :lol: :lol:
montypython

Post by montypython »

Ne znam jesi li ironican ali ja stvarno nisam zapazio ama bas nikakav stav Premijera po ovom pitanju a kamoli odlucnost. U stvari jedino sam zapazio ovo muljanje na berzi sa cijenama na koje on nije uopste reagovao a koje je po meni klasicni kriminal. Premijer nista ne radi, Vlada prakticno ne postoji, privreda umire, infrastruktura se raspada, ako tu ima neke odlucnosti, onda jedino da se ide do dna.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Prethodna dva posta: mislio sam za vas da ste ozbiljni ljudi i da ste svjesni da ovo nije politicki portal.
Valjda bi premijer trebao trcati okolo i hvatati i dzeparose i to sve dok mu je vlada blokirana na svaki moguci nacin.
Zna se ko je kriv za ovo stanje i u drzavi i u KVP i na berzi.
Svakako da znamo!

A sad on topic. Novi hoax je da ce Arslanagic nastupiti u ime Vlade :D . Nisam znao bil se smijao ili sta drugo. Nema tolikog diletanta da bi se politicki samoubio i uzeo za saveznika covjeka kojeg gonis sa nekoliko krivicnih prijava i koji ti je uz to prijetnjama ugrozavao i porodicu.
Sva ono sto sam rekao da ce Arsla raditi, upravo radi, ne bi li spasio gujicu, ako ne sebi, ono makar Amaru.

Pavaroti je pomenuo kontakte sa insajderima. Imao sam ih i ja i zadovoljan sam sa razgovorima. Vrlo sam ubjedjen da dionicu vrijedi sacuvati do tendera. Vjerujem i u pristojnu dividendu, mada postojeca nelegalna uprava planira nesto slicno proslogodisnjoj. Takodjer zive u nekom svom paralelnom svemiru i planiraju neku svoju skupstinu.
No, to bi trebalo da se u narednih 30 dana konacno raspetlja.
Svakako trebate SVI biti svjesni da Haden ne moze doci do 51 % bez dijela Vlade FBiH i Libije, jer je skoro 25% dionica "mrtvo", odnosno vlasnici se ne interesuju niti traze dividendu. Odluka vlade iz 2010. o prodaji drzavnog paketa je koliko znam jos na snazi i neka nova odluka nije potrebna. Volio bih da neko ovo potvrdi ili demantuje.
Dakle ako Haden odluci da ponudi onu cijenu, dobice ih.
montypython

Post by montypython »

Ne znam sta je politicko u tvrdnji da premijer nije ucinio nista odlucno u zadnja 2 mjeseca. Sta je ucinio? Ako on nema veze sa Hadenom i kupovinom dionica onda je kriv zbog neaktivnosti jer je to jedino sto se desavalo za zadnjih godinu i po. Ako pak ima veze, pa su kupci kupovali na njegov mig (a ja mislim da je to) da bi drzava nadglasala Arslu&Trivuna na skupstini kriv je sto je dopustio da se kupovina odvija nezakonito ili bar nemoralno steteci malim dionicarima i berzi a mogao je to prekinuti jednim telefonskim pozivom njegovima. Ako pak nije znao sta se desava i kako se kupnja odvija u praksi onda je kriv sto je neinformisan. Ako smo mi ovdje znali a odvijalo se mjesecima mogao je onda znati i jedan Premijer. On ima "komandnu" odgovornost. Ne moze se "vaditi" ni na raspad Vlade. Mjesecima prije tog raspada nije se nista radilo za Bosnalijek ili je to bilo nedopustivo sporo i traljavo. Inace sam apolitican, polagao sam neke male nade u SDP priznajem ali sad mi se sve stranke i lideri gade podjednako.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ako malo razmislis shvatices da niko nikad ne bi kupio 20% bosnalijeka od vlade pod nekontrolisanim uslovima na berzi gdje je peak dionice bio visestruko iznad realne vrijednosti, i gdje bi se mnogi dionicari odmah ukopali na pozicije "ne dam ispod 40", jer im je to ulazni prosjek.

Drugo, nije fer prebaciti jednom premijeru bez Vlade sve grijehe sistema koje su napravili neki drugi ljudi, koji i dalje upravljaju i berzom i trzistem.

Sto se tice SDP-a jednako sam razocaran, ali ne dozvoljavam da mi razocarenje pomuti rasudjivanje i da sad sve orahe trpam u Niksicev dzep. Odlicno se zna sta je cija odgovornost i sta ko treba da radi i na koji nacin. Ako Vlada nije mogla rjesiti hebeni NO Bosnalijeka doke je bila u tzv.funkcionalnom stanju, kako da rjesi mnogo mutnije i skrivenije radnje u mrezi kriminala koja je ispletena tokom ovih prethodnih godina vladanja "zastitnika nacionalnih interesa"?
savjetnik

Post by savjetnik »

Ovo je prosto nevjerovatno šta mi se dešava u zadnja 2-3 dana,a to je da me sreću ljudi i pitaju; da li sam se prijavio za Skupštinu Bosnalijeka?
Ne znam što se ne bih prijavio,a navodno oni zvali sekretara u Bosnalijeku izvesnu gospođu Melihu i ona im rekla da nema potrebe da se prijavljuju jer neće biti kvoruma.To nam govori da pojedinci koji su sigurni da su im dani u Bosnalijeku odbrojani i dalje na sve načine pokušavaju da dioničare dezorijentišu.Ma šta god da se desi,više ništa neće biti isto kao prije,jer svi jedva čekamo da Arsnlagiću i company vidimo leđa,a vjerovatno uskoro i u zatvoru.
Custos

Post by Custos »

Sabur2 wrote:Ako malo razmislis shvatices da niko nikad ne bi kupio 20% bosnalijeka od vlade pod nekontrolisanim uslovima na berzi gdje je peak dionice bio visestruko iznad realne vrijednosti, i gdje bi se mnogi dionicari odmah ukopali na pozicije "ne dam ispod 40", jer im je to ulazni prosjek.

Drugo, nije fer prebaciti jednom premijeru bez Vlade sve grijehe sistema koje su napravili neki drugi ljudi, koji i dalje upravljaju i berzom i trzistem.

Sto se tice SDP-a jednako sam razocaran, ali ne dozvoljavam da mi razocarenje pomuti rasudjivanje i da sad sve orahe trpam u Niksicev dzep. Odlicno se zna sta je cija odgovornost i sta ko treba da radi i na koji nacin. Ako Vlada nije mogla rjesiti hebeni NO Bosnalijeka doke je bila u tzv.funkcionalnom stanju, kako da rjesi mnogo mutnije i skrivenije radnje u mrezi kriminala koja je ispletena tokom ovih prethodnih godina vladanja "zastitnika nacionalnih interesa"?
Realno, jedan od najboljih komentara na ovom forumu, fino receno @Sabur2. Pod maskom "zastitnik nacionalnih interesa" ili "Snaga BiH" kreiran je ovaj izopaceni sistem vrijednosti gdje sada, gledaj apsurda, Arslanagic i kompanija tvrde da su se udruzili sa Vladom (bolje receno Ministrom Trhuljom i ostalim "zastitnicima/snagatorima") da zastite koga? I od cega?

Procitao sam interesantan clanak koji nije vezan za ovu temu ali oslikava ono sto je veoma slicno Bosnalijeku pa me bas interesuje da li se slazete. Akteri su Dinamo i Mamić a umjesto Dinamo zamislite Bosnalijek a umjesto Mamić zamislite da pise Arslanagić. Uzivajte ;)
Mamiću, znaš li što povezuje sva četiri polufinalista Lige prvaka? Jedan član - jedan glas!

BARCELONA, Borussia, Bayern, Real, za razliku od Mamićevog Dinama, svake četiri godine biraju svog predsjednika po načelu jedan član - jedan glas.

I dok se svi ljubitelji nogometa raduju što su do polufinala najjačeg svjetskog natjecanja u tom sportu, došle četiri momčadi koje igraju zaista najbolji i najljepši nogomet na svijetu, red je da se podsjetimo i vanterenskog ustroja velike europske četvorke, odnosno kako su ti klubovi uređeni i tko njima vlada.

Bolje reći, podsjetimo se kako njima vladaju navijači. Ne "ulica", "huligani", niti su oni "osnovali svoju" Barcu ili Borussiju, kako Dinamovim navijačima poručuju gazda kluba i njegovi skupštinari, koji ne mogu shvatiti da je njihov način ustroja, gospodarenja klubom i njegovog poimanja, došao i ostao u nekom drugom vremenu, čak ne socijalističkom, nego feudalnom.

To je što se tiče dojma, a kada govorimo o zakonskom uporištu, bolje reći toleriranju takvog stanja, onda bi bio red da konačno "institucije rade svoj posao."

Vratimo se polufinalistima ovosezonske Lige prvaka: Svijet s pravom slavi Messija, Ronalda, Mourinha, Kloppa, Mandžukića, kao i što je istina da su njihovi klubovi tamo gdje jesu, došli zahvaljujući ulaganjima od stotina milijuna eura.

Ali, moramo naglasiti kako su sva četiri kluba u polufinalu lige prvaka članski uređeni klubovi, odnosno u vlasništvu svojih članova.

Građanska inicijativa Zajedno za Dinamo podsjeća: "Da ne bi netko rekao da je to slučajnost, prošle godine u polufinalu LP, tri od četiri kluba bili su u vlasništvu svojih članova, a ista situacija bila je i sezonu ranije!"

"Jel slučajnost da je ista situacija bila i u Europa ligi u kojoj je malena Braga s budžetom manjim od Dinamovog došla do finala tog natjecanja prije dvije sezone?

Je li slučajno da u vremenima krize u eurozoni, Bayern bilježi najbolje rezultate u povijesti kluba? Je li slučajno da su navijači Portsmoutha upravo otkupili svoj klub od prijašnjeg vlasnika ne bi li od njega napravili isto? Je li slučajno da se za tu mogućnost bore navijači privatnih klubova diljem Europe?

Nije li ovo potvrda da je socios ili članski model jedini ispravan, jer samo članovi i navijači garantiraju opstojnost svog kluba? Ili je bolje klub dati šeiku, ruskom oligarhu ili američkom naftašu da se igra njime?

Ili na našem slučaju još gore, pokloniti, ponavljamo POKLONITI Dinamo čovjeku koji svoje kune nije uložio u njega, koji drsko krši zakon o udrugama i prisvaja naš Dinamo sebi i svojoj obitelji koju je kompletnu zaposlio u Dinamu? Je li to bolje?

I da se razumijemo, nema nikakvih dodirnih točaka između šeika iz Manchestera, oligarha iz Chelsea ili naftaša iz Liverpoola i ovog našeg otimača, jer su ovi barem ULOŽILI SVOJ NOVAC. Ovaj naš nije uložio ništa, osim Dinamovog ponosa i naše svetinje.

Dinamo je već sada članski (socios) klub, samo se u ovoj našoj smiješnoj zemlji, koja bi trkom u EU ne poštuju zakoni,ali mi nećemo prestati dok ne dobijemo ono što nam zakonom pripada i što je naše. Dinamo u vlasništvu njegovih članova. "Socios" klub po načelu: Jedan član - jedan glas!"

http://www.index.hr/sport/clanak/mamicu ... 72329.aspx
montypython

Post by montypython »

@Sabur 2 Kazes da se Haden boji da ce se mali dionicari ukopati na 40. Je li probao? Ja koliko vidim upravo se kupac ukopao na 14 i tu je problem. Kupili su oni 30 % do 14 i nisam primjetio to ukopavanje. Oni bi izgleda jednu od najboljih i najperspektivnijih BH firmi da kupe za klikere. Sigurno su mogli kupiti jos 10% do 20 i rijesen problem i Arsle i svega drugog. Ispada da bi kao oni odmah kupili od Vlade po 21 ali ne bi i od malih dionicara. Svi se nesto jako brinu da Haden ne plati koju marku vise i zbog tog piljarskog mentaliteta sve ide tako sporo i traljavo. Otkad je berze na svijetu UVIJEK je cijena rasla kod preuzimanja i to drasticno. Sad se ovdje opravdavaju i kriminalne aktivosti i crne transakcije van berze (koje su valjda svima bile očite) sve na stetu malih dionicara, sve da ne bi "jadni Haden" platio koliko i treba da plati. Ovdje se ponovo vadi iz naftalina Arsla i maše se s njim kao babarogom a upravo Haden je opisanom taktikom okrenuo javnost protiv sebe. Ja sam prvi bio protiv starog menadžmenta, Arsle Trivuna &comp ali me je upravo ponašanje Hadena pri ovom jadu od preuzimanja natjeralo da se zamislim. Ponavljam ono sto sam govorio prije godinu: preuzimanje se ostvaruje kupovinom dionica na berzi a ne muljanjem i trulim koalicijama po skupstinama. A za Nikšića, ostajem pri onom što sam rekao, mislim da mu nisam ni slovo natovario negativno a što nije istina. Vidim da mi niko od od štovalaca lika i djela cijenjenog Premijera ne odgovara šta pomenuti JESTE pozitivno uradio za godinu i po. To što nema Vlade nije nikakvo opravdanje, godina i po je duga. Na kraju krajeva kriv je i što nema Vlade ako ne mogu da se nose sa blokadama opozicije nisam im ja kriv. Evo jučer u Avazu članak uvodničara kojim se baca drvlje i kamenje na BH Telecom a malo dalje prigodni mtelovi oglasi kojim se pozivaju građani da prebacuju brojeve iz BH Telecoma u mtel očogledno sve koordinirano. Podsjećam da je dividenda BH telecoma jedan od najvećih prihoda Federacije tj NIkšića,100-tinjak miliona. U Avazu se dakle građane savjetuje da taj novac ne daju kroz dividendu Federaciji tj Nikšiću nego mtelu tj Dodiku tj Srbiji. Najvažnije je tu (i ja bih rekao šokantno) da su vlasnici Avaza koalicioni partneri tog NIkšića tj SDPa. Jesam li im ja birao koalicione partnere ili su ih oni sami odabrali. Pametnome dovoljno.
Last edited by montypython on 14 Apr 2013, 18:30, edited 1 time in total.
Post Reply