Elektroprivreda BIH

brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Sve je ovo iracionalno. Prodajni na BH Telekomu 8.269 dionica na 13,30 a mogao je prije mjesec dana bez problema prodati po 14,50.
Da ne pričamo i Elektroprivredi ili ASA banci, sve ovo je iz iste komandne baze. Kao da nekom treba novac za kartu u jednom smijeru.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Jedan smjer je sigurno. Čak je moguće da će taj lilium u likvidaciju. ako je ovo njegova rasprodaja
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Ja sam siguran da su fondovi. Mali dioničar nikad ne bi prodao svoje po ovim cijenama, pogotovo ne ove količine i ne na ovaj način. Neki dan sa 12.5 u cugu sleti na 11.5 KM bez da je I pokušao prodati po npr 12. To neko ko je pravi vlasnik ne bi sebi uradio. Što bi navaljivao sa prodajom po 11.5 ako nije sa 13.5? I to tako da sve izgleda kao da se trudi da proda po što nižoj cijeni. Na svoju štetu a na radost kupcu. Možda je upravo tu odgovor. Pogotovo nije logično da bi više malih odvojeno prodavalo po nekoliko hiljada najednom. Gledao sam prije 10-15 dana stanje nakon onih većih trgovina i nije bilo promjena među prvih 10. Tu su zato usual suspects. Po sjećanju, BIG ima još 30 ak hiljada a Naprijed cca 10 ak hiljada po stanju portfolia s početka godine. Oni nisu među prvih 10 a i modus operandi mi liči na ono prije tj Ozoniranje. Možda se varam ali ako i nisu oni onda je neko sličan.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... nom-930333
Ovaj Tuzlak se i školovao u svome rodnom gradu, u kome je završio Ekonomski fakultet i magistrirao. Iako ne odustaje od nauke i usavršava i dalje svoje znanje iz menadžmenta, angažiran je na matičnom fakultetu kao stručnjak iz prakse, a karijeru je razvijao u Zavodu zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona, na općinskom upravljanju saobraćajem, u Gradskoj upravi Tuzle
Ovo su trenuci kad moraš psovati i dotičnu osobu, i njegov menadžment, i one profesore koji su ga učili ekonomiji i menadžmentu
brzi
Posts: 2791
Joined: 31 Jul 2012, 14:34

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Znači nema povećanja cijene el. energije do sudnjeg dana..

Živi bili pa vidjeli,.. nije isključeno da sljedeće godine trzisna bude niza od one koju trenutno plaća privreda, pa ćemo vidjeti kad im budu morali sniziti cijene za 10 do 15 eura, kako će se pokriti.
panzer
Posts: 12392
Joined: 11 Mar 2010, 21:30

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Kako u zemljama regije budu završavana i puštana u rad nova postrojenja za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, rašće i tražnja za balansnom energijom. Balansna energija je energija koju koristi operator sistema u svrhu balansiranja i koju isporučuje pružalac balansnih usluga. Na balansnom tržištu električne energije operator prenosnog sistema kupuje, odnosno prodaje balansnu električnu energiju u cilju: održavanja balansa između proizvodnje, razmjene i potrošnje električne energije u realnom vremenu; obezbjeđenja sigurnog rada elektroenergetskog sistema i održavanja potrebnog nivoa rezerve za sekundarnu i tercijarnu regulaciju.

Balansno tržište je centralno tržište električne energije, a njime u Bosni i Hercegovini (BiH) rukovodi Nezavisni operator sistema (NOS) BiH u svrhu održavanja kontinuiranog balansa potražnje i snabdijevanja električnom energijom u realnom vremenu.

Priliku za prodaju balansne energije van granica BiH vidi i Elektroprivreda Republike Srpske (ERS), koja je već formirala preduzeća u Sloveniji i Srbiji, dok je formiranje zajedničke kompanije s Elektroprivredom Crne Gore u toku.Luka Petrović, vršilac dužnosti direktora ERS, za Bloomberg Adriju je pojasnio šta je cilj novih kompanija koje osnivaju u regiji ističući opredjeljene Elektroprivrede kojom rukovodi za regionalno širenje. Ne može električna energija da se drži na jednom mjestu, ona teče i iz tih razloga moramo i mi da pravimo komunikacije mimo naših granica. Nije riječ samo o ekonomskim parametrima, za koje sam siguran da će biti mnogo značajniji nego da samo poslujemo u Republici Srpskoj, već je to i razvijanje prijateljstva, upoznavanje procedura u susjednim zemljama", kaže Petrović.

Posebno ističe značaj osnivanja kompanije u Ljubljani, s obzirom na to da je Slovenija članica Evropske unije (EU), ali ništa manje važnim ne smatra formiranje preduzeća u Srbiji i zajedničke kompanije s Elektroprivrednom Crne Gore, koja će biti većinski vlasnik, dok će sjedište biti u Trebinju."Smatramo da će te tri kompanije doprinijeti, prvo prijateljskim odnosima, ekonomskim prosperitetima, razvojem zajedničkih projekata, rješavanjem problema elektroprenosnih kapaciteta koji će biti važni u budućnosti, prodaji balansne energije van BiH...", kaže Petrović.

ERS će se uskoro pojaviti kao snabdjevač električnom energijom u zemljama regije
ERS trenutno nema tržište balansne energije, dodaje, i ne može da prodaje, odnosno da nudi tu uslugu drugim subjektima van Republike Srpske.

"Uskoro ćemo se pojaviti kao odgovorni snabdjevač električnom energijom u zemljama regije koje su prihvatile takav naš pristup. Nema razloga da ne budemo snabdjevači, tamo su cijene električne energije dosta veće od tržišnih, a mi smo jedina Elektroprivreda u regionu orijentisana ka izvozu, skoro tokom cijele godine, osim u periodima kada imamo kapitalne remonte", naglašava Petrović.

To bi omogućilo da ERS dođe do novih prihoda, a novi prihodi bi im osigurali nove investicije. Petrović kaže da to dalje znači da cijena električne energije u RS bude najpovoljnija u regionu.

Šta koči tržište balansne energije
"Kočnica za tržište balansne energije je, prije svega, legislativa koju zahtijeva četvrti energetski paket Energetske zajednice (EZ) i to što nije usvojen zakon o gasu i električnoj energiji na nivou BiH. Dokument Nacionalnog energetskog i klimatskog plana (NECP) poslat je u Beč i očekuje se da se, s nekim malim primjedbama, usvoji u ovoj godini", dodaje Petrović.

Nakon usvajanja NECP potrebno je da budu izrađeni drugi akti, da dva entiteta u BiH primijene to u svojim institucijama.

"Na taj način biće obuhvaćeno mnogo tema, a glavna tema za balansno tržište jeste upravo zakon o električnoj energiji i gasu, koji treba da usvoji Predstavnički dom Parlamenta BiH. Čeka se da taj segment završi Federacija BiH, a onda ćemo mnogo toga dobiti", ističe PetrovićIzmeđu ostalog, postojaće okvir da se može prodavati balansna energija, za koju Petrović kaže da je višestruko skuplja od klasične energije, jer vrši stabilizaciju sistema u regionu.

"Balansnu energiju, koja nam nedostaje, mi nažalost plaćamo Sloveniji, koja je zadužena za naše tržište BiH i ona nam je isporučuje kada mi tu uslugu ne možemo da ispunimo putem Nezavisnog operatora sistema (NOS) u BiH", dodaje.

Što se tiče koristi koju bi ERS imao, Petrović ne želi da govori o ciframa, ističući da će se sve sabrati i vidjeti u vezi s potencijalima ERS i koji dio električne energije bi mogli da izvoze.

"To sigurno nije beznačajan novac i to će biti sve značajniji novac kada budu izgrađeni obnovljivi izvori energije na Balkanu, biće sve veća i veća potražnja za balansnom energijom", poručuje on.
beka26
Posts: 914
Joined: 29 Jan 2015, 17:37

Re: Elektroprivreda BIH

Post by beka26 »

Nije bitna količina energije, nego kvaliteta.
Samo nuklearke i TE imaju kapacitet za bakansiranje i to se plaća. Znaju Danci koliko plaćaju Francuzima. Tu je EP BIH najjača, I to joj još više povecava vrijednost. I to neki izgleda dobro znaju. Ne bi me iznenadilo da se uskoro pojavi "strateški partner" koji će biti proglašeni spasiteljam firme "koja samo što nije propala".
I eto, narod zadovoljan..
Dejan118
Posts: 429
Joined: 29 Nov 2022, 04:22

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Dejan118 »

beka26 wrote: 12 Feb 2024, 19:57 Nije bitna količina energije, nego kvaliteta.
Samo nuklearke i TE imaju kapacitet za bakansiranje i to se plaća. Znaju Danci koliko plaćaju Francuzima. Tu je EP BIH najjača, I to joj još više povecava vrijednost. I to neki izgleda dobro znaju. Ne bi me iznenadilo da se uskoro pojavi "strateški partner" koji će biti proglašeni spasiteljam firme "koja samo što nije propala".
I eto, narod zadovoljan..
Tu je najvrijednija RHE Capljina. Vise vrijedi od citave EPHZHB.
slavuj
Posts: 1981
Joined: 19 Sep 2013, 11:29

Re: Elektroprivreda BIH

Post by slavuj »

Sposobnost balansiranja sistema je najvažnija komponenta svakog elektroenergetskog sisstema.
Istovremeno je i najprivlačnija za pljčkaše .A oni su tu već odavno.Vrebaju svaku šanssu da svoje povremene proizvodnje prikažu kao kontinuirane i stabilne i dobro prodaju. Ne znam kako je to regulisano,koliko se vodilo računa o interesima Elektroprivrede,koliko o interesima pojedinaca i interesnih grupa koje sebe nazivaju strankama.Onaj menadžment s kojim smo kontaktirali neće to znati odraditi.
Pa na onom skupu vd direktora insistirada mu se napišu inovativni prijedlozi onog branioca lika i djela Nikšića,kako opljačkati Elektroprivredu.Jer spominjani otkup dionica od malih dioničara nije ništa drugo nego završni potez u pljački Elektroprivrede.Tamo prisutni predstavnici najvećeg malog dioničara su jasno to iskazali kao cilj!
A naaš cilj treba da bude Elektroprivreda koja posluje u skladu ,sa tržišnim pricipima,a u korist vlasnika,dioničara.Nikšić,Lakić i slični ne djeluju u tom pravcu.
montypython
Posts: 4062
Joined: 06 May 2010, 10:52

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

https://www.youtube.com/watch?v=MgMk0OWvZh8
Upravo je onakav lik kakav sam i pretpostvljao. Ljigavi ćata foteljaš sa šupljom pričom. Nema u njemu menadžerskog i ekonomskog stava ni atom. Eto gubitak je 90 milona ali struju nećemo povećati u 2024 godini (a zašto ne kaže otvoreno do opštinskih izbora). Godinu dana će "proučavati potrošnju" iako je već utvrdio da građani griju stan sa otvorenim prozorima jer je cijena tako niska. A voditeljica umjesto da upita kako to da će uz gubitak cijena ostati ista ona ga pri kraju intrevjua još moli da "poveća" standard građana tako da im ne poveća cijenu struje (za recimo 8 KM). Ne pita i kako to da se struja prodaje ispod proizvodne cijene. Ne pita nijedno pravo pitanje osim onih prvoloptaških. Spala je i ova Vildana na niske grane, Avdo Avdić je za nju novinarski gigant. I Lakić joj čak kaže da građani plaćaju mnoge druge stvari mnogo skuplje ali ipak je stav da se još malo profitira politički na niskoj cijeni, bar do izbora.
Ima interesantnih momenata npr ona ga pita kako to da se sa novom Vladom obnavlja ugovor Lageru a on to svaljuje na rukovodstvo EPBiH (iako je on ministar), oni su eto "vodili proceduru" i kao i ne zna on ko je dobio ugovor je li Lager ili ko drugi.
Jer spominjani otkup dionica od malih dioničara nije ništa drugo nego završni potez u pljački Elektroprivrede.Tamo prisutni predstavnici najvećeg malog dioničara su jasno to iskazali kao cilj!
A naaš cilj treba da bude Elektroprivreda koja posluje u skladu ,sa tržišnim pricipima,a u korist vlasnika,dioničara.Nikšić,Lakić i slični ne djeluju u tom pravcu.
Ja se ne bih složio da je eventualni otkup dionica malih dioničara po pravednoj cijeni "završni potez u pljački Elektorprivrede". Naprotiv to je malim dioničarima i jedina šansa. Jeste, mi želimo da EP posluje bolje i tržišno i to je naš primarni cilj ali kad je očito da ovi na vlasti neće a mali dioničari ne mogu uticati ostanak unutra na vlastitu štetu je čisti mazohizam. Ta neće valjda mali dioničari svojim tijelima i imovinom jedini braniti firmu na svoju štetu a da to nikog drugog to ne zanima uključivo i građane i medije. Mislim to mi ispada ovako: jeste mi znamo da naše dionice vrijede bar 80 Km kao i firma ali pristajemo da budu 11 KM jer su oni na vlasti tako odlučili na šta mi nikako ne možemo uticati a ne pristajemo ni da nas se pravilno kompenzira sa 100 KM po dionici jer je to završni udar u pljački a mi smo patrioti iako niko drugi nije. Bojim se da razumijem tu logiku a sumnjam da bi se složilo i ostalih 2600 malih dioničara.
Post Reply