Već nekoliko mjeseci se više bavimo " političkom stranom" nego poslovnom.
Moraćemo nešto promijeniti, bar iduće sedmice da vidimo na čemu smo sa ovim ulaganjem.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Pa problem je što se u Elektroprivredi i BHT poslovni procesi sada više vode politički nego poslovno. Konaković (poznat i kao Dinokio) već najavljuje probleme i u BHT nakon što su kao našli neke velike afere u AC i Elektroprivredi (a zapravo su obustavili neke projekte izgradnje cesta u dijelovima gdje je B i prebacili pare za projekte gdje su H, ili u Elektroprivredi napravili gubitak kako on reče 67 mio KM). Znači, naslijedili su akumulirane dobiti u Elektroprivredi gotovo 200 mio i skoro su je prepolovili, a u BHT su naslijedili akumulirane dobiti i rezervi preko zakonske obaveze gotovo 300 mio KM. I onda pričaju o lopovlucima onih prethodnih, a ovih pola mlrd već počeli urušavati kroz nekakve gubitke kojih nikad nije bilo...
Uglavnom, ja kao dioničar prošle godine ne dobih svoju dividendu ni u BHT (prvi put u 15 godina) ni u Elektroprivredi. A para je bilo, rezultat je bio pozitivan, samo su oni diletanti, nesposobnjakovići i neznalice koje su sve zabrljali u svom nastojanju da one prethodne prikažu nesposobnim i krivim za nešto...
Uglavnom, ja kao dioničar prošle godine ne dobih svoju dividendu ni u BHT (prvi put u 15 godina) ni u Elektroprivredi. A para je bilo, rezultat je bio pozitivan, samo su oni diletanti, nesposobnjakovići i neznalice koje su sve zabrljali u svom nastojanju da one prethodne prikažu nesposobnim i krivim za nešto...
Mi se moramo potruditi da iz vodjenja JP Elektroprivreda istjeramo politiku.Zahtjevat ćemo da se Elektroprivreda vodi po ekonomskim principima,dakle u interesu dioničara vlasnika.
Nema niko pravo uništiti ekonomski osnov Federacije samo zbog svojih grupnih i pojedinačnih interesa.Niko njima nije dao tapiju na najveće bogastvo ovog naroda ,time što je zaokružio njihova a ne neka druga imena .
A zbog ova dva jarca na brvnu moram reći da su isti,i da za to imam desetine primjera,koje neću ovdje iznositi.Sve je to već poznato i u javnosti,i u pravosudnim krugovima.
Ja lično mogu podržati samo one koji bar podnesu ostavku zbog toga što se ne slažu sa svim silnim pljačkama ove zemlje i ovog naroda.
Koliko god da to u ovom trenutku izgledalo naivno, kao suvlasnici firme imamo mehanizme da određenoj mjeri to i uradimo.
Vrlo malo se do sad koristilo pravo suvlasnika zakonski definisano i niko osim vlasti ( u trenutku odlučivanja oličeno u većinskom suvlasniku) se nije ni trudio da ozbiljnije iskoristi svoje pravo i obavezu da koriguje političke poteze ali očito je da drugačije ne može.
-
Slažem se. Ali rijetko kad je bilo u ovolikoj količini ovakvog bahatog i bezobraznog ponašanja, pa se nije ni posezalo za tim pravima i njihovom zaštitom nego se trpilo. Ovo sad je baš prevršilo mjeru...
Sve sto sam ulozio u EPBiH sam na nuli. Cijena se nije makla u prosloj godini. Dok sam na hidroelektranama i elektrodistribucijama na BL berzi u plusu 237 %. Steta sto mi je veci dio portfolija u EPBiH sa blagim minusom.
Bespovratna sredstva EU za VE Vlašić i VE Poklečani
IndikatorOdbor Investicijskog okvira za zapadni Balkan (WBIF) odobrio je u decembru 2023. dvije investicije u oblasti obnovljive energije u BiH za ukupni grant od oko 64 miliona eura. Za Vjetroelektranu (VE) Vlašić EU je odobrila 20,9 miliona eura bespovratnih sredstava (uz prethodno odobrenih 885.000 eura) i VE Poklečani 43,66 miliona eura bespovratnih sredstava (osim 380.000 eura već izdvojenih za pripremu projekta).
- Što se tiče projekta VE Vlašić, ona će postaviti vjetroelektranu snage 50 MW na visokom platou planine Vlašić, oko 15 kilometara sjeverozapadno od Travnika. U skladu s nacionalnim strategijama za obnovljive izvore energije, očekuje se da će elektrana, koja uključuje 18 vjetroturbina i njihovo povezivanje na nacionalnu energetsku mrežu, proizvoditi 115 GWh/godišnje električne energije, što je ekvivalent potražnji za energijom oko 20.000 domaćinstava, i tako smanjiti CO2 emisije za oko 140.000 tona godišnje. Ovaj projekt, osim toga što doprinosi ciljevima zemlje u pogledu obnovljive energije i smanjenja oslanjanja na ugalj, podržava tranziciju na niskougljičnu ekonomiju i potiče održivi razvoj - istakao je portparol Delegacije Evropske unije u BiH Ferdinand Koenig.
Otkrio je da je ovaj projekt u okviru Ekonomskog i investicionog plana EU identificiran kao vodeći broj 4 pod sektorom „Obnovljiva energija“. Također, osim EU bespovratnih sredstava u vrijednosti većoj od 21,8 miliona eura, Evropska investicijska banka (EIB) potpisala je kredit pod povoljnim uvjetima od 36 miliona eura s JP “Elektroprivreda Bosne i Hercegovine”, uz dodatni povoljni kredit KfW razvojne banke od 16,5 miliona eura, uz dodatni grant EIB i KfW razvojne banke u vrijednosti od 800.000 eura te državnim doprinosom u iznosu od 16,7 miliona eura.
- Procijenjena ukupna investicija koja uključuje bespovratna sredstva, povoljne kredite i državnu kontribuciju iznosi oko 91 milion eura, a završetak projekta se očekuje 2028. godine - rekao je Koenig.
Što se tiče VE Poklečani, ona će razviti vjetroelektranu od 132 MW u Zapadnohercegovačkom kantonu. Očekuje se da će vjetroelektrana proizvoditi 436 GWh/godišnje električne energije, što je ekvivalentno potražnji za energijom 72.700 domaćinstava, i tako smanjiti CO2 emisije za oko 446.900 tona godišnje.
- EU je pružila tehničku pomoć za pripremu projekata i sufinansira investicije u okviru istog Flagship 4 projekta “Obnovljiva energija” Ekonomskog i investicionog plana. Procijenjena ukupna investicija za VE Poklečani je viša od 200 miliona eura. EU je osigurala više od 44 miliona eura bespovratnih sredstava (43,66 miliona eura plus 380.000 eura za pripremu projekta). Ostale investicije uključuju povoljna kreditna sredstva od EIB-a u iznosu od 75 miliona eura, povoljna kreditna sredstva od KFW-a u iznosu od 75 miliona eura, kao i državni doprinos od oko 6,2 miliona eura.
Koenig je podsjetio da je BiH potpisnica Sofijske deklaracije o Zelenoj agendi za zapadni Balkan, koja je usklađena s EU Zelenim planom i, zajedno s drugim zemljama zapadnog Balkana, obavezala se da će raditi na postizanju ugljične neutralnosti do 2050. godine u skladu s Pariskim sporazumom i obavezama preuzetim u okviru Ugovora o Energetskoj zajednici.
- Imajući u vidu obaveze BiH, EU podržava zemlju u ovom izazovnom zadatku tako što finansira projekte za unapređenje energetske diversifikacije, obnovljivih izvora energije i interkonekcije plina i električne energije. Nema sumnje u to da BiH treba ubrzati rad na dekarbonizaciji kako bi postala manje ovisna o uglju i plinu - istakao je Koenig
Isto ko i ja samo sto sam na gubitku u mtelu
Ne znam ko me nagovori al mi je dugo godina bila zelja na burzu i eto mi
Polako,.. ubost češ i ti nekad.
Nemoj samo bjezati s gubitkom.
Ja sam tako izisao iz Enkera i Sarajevo osiguranja s gubitkom, zurio, da sam sacekao mogao imati dobit.
Kupio si dionice Elektroprivrede i čekaj,.. i mi ćemo čekati.
Promjena je tu neizbjezna, cak i da dodu u situaciju da je moraju privatizirati.
Vidis ovo,..
https://www.capital.ba/rite-ugljevik-ce ... lovencima/
https://ba.bloombergadria.com/biznis/ko ... vima/news/
Nije samo Elektroprivreda BiH u problemu, i Elektroprivreda RS-a će morati poskupiti struju za domaćinstva. Moraju vratiti i Slovencima 120 miliona eura. A ova isplata dividende iz HE i Elektrodiszribucija se radi ne zbog viska novca na racunima nego zbog manjka novca u budžetu RS-a.
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/kol ... /240128088
Je l' ovo znači da bi sada vlada Energoinvestu mogla, kao što već godinama radi u Elektroprivredi, ograničiti cijenu plina i prebaciti na Energoinvest veći trošak transporta? Jer, ovo je ista situacija. Natjerali ih da pristanu na veću cijenu transporta (kao u EP na veću cijenu uglja), a s druge strane ne odobre povećanje cijene plina (kao što u EP drže cijenu struje daleko ispod proizvodne). Razlika je samo što u EP imaju 90%, a u Energoinvestu 67%...
Je l' ovo znači da bi sada vlada Energoinvestu mogla, kao što već godinama radi u Elektroprivredi, ograničiti cijenu plina i prebaciti na Energoinvest veći trošak transporta? Jer, ovo je ista situacija. Natjerali ih da pristanu na veću cijenu transporta (kao u EP na veću cijenu uglja), a s druge strane ne odobre povećanje cijene plina (kao što u EP drže cijenu struje daleko ispod proizvodne). Razlika je samo što u EP imaju 90%, a u Energoinvestu 67%...