Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Dobro je da se ovo pitanje bloka 7 počinje glasno postavljati, nismo više jedini. I da se sad otvoreno i o d stručne javnosti govori da obnovljivi ne mogu zamijeniti stabilne izvore i postavlja pitanje šta dalje. Nikšić je zaigrao opasnu igru pričom da od bloka 7 nema ništa, moglo bi mu to pitanje sad srušiti ionaku krhku Vladu i navući dodatni bijes javnosti. Novalić koji pak ništa nije uradio po tom pitanju kad je bio Premijer, radeći sve po želji i pod pritiscima stranaca, sad populistički poziva na suverenost, koju dakle sam nije imao. OK takvo je stanje ali ipak nešto se dešava, ovo pitanje se aktuelizira. Sve je više onih (i to rekao bih naglo, u zadnih 7 dana) koji postavljaju ovo pitanje što je dobro, bez obzira ko je ovdje na forumu kakvog političkog opredjeljenja. Do sada sam primjetio da su ovo pitanje potencirali Jerlagić i Efendić otprije, zatim Zahiragić, a u zadnjih par dana vidim čak i Bičakčić pa onda i neko iz DFa, pisala je i Slobodna Bosna. Po prvi put se pominje suverenost ispred vjernosti strancima i odlučivanje parlamenta prije pojedinačnih političara. Nešto se dešava. Lično mislim da će se ova "obnovljiva priča" raskrinkati kao laž daleko prije 2030 a kamoli 2050 (i već se dešava) samo ne treba izgubiti previše vremena i novca idući predugo u pogrešnom pravcu. Naše se kao dioničara zna, ili poslujte tržišno ili otkupite naše dionice. Politički, nisam nikad bio za SDA ali ovo što radi SDP sa ostalima (ako tako stvarno misle, a ne želim da čitam ničije misli) trenutno ne sviđa mi se nimalo. I onda jasno neprijatelj mog neprijatelja postaje moj prijatelj. A ko god nije suveren (u smislu energetske nezavisnosti) za mene je "neprijatelj".
Last edited by montypython on 24 Dec 2023, 21:24, edited 1 time in total.
Moja zarada tj moje dionice imaju najmanju važnost u svemu ovome. Kupio i prodao na stotine puta neke dionice.
Ovo je nešto važnije.
Ovo je nešto važnije.
-
Slažem se ali ne odbacujem ni taj aspekt. I kad odbaciš svoje dionice ostaju ista pitanja. Bitnija mi je suverenost. Interesantno mi je npr da Dodika niko ne pita niti postavlja neke uslove niti sam primjetio da lansira pritiske što se tiče TE u RSu i njihove obnovljivosti i "zelenila". Ispada da što više "sarađuješ" sve ti više stežu uzde, da se pristojno izrazim? Kao da su lansirali tu priču sa članstvom u EU i nekakvim imaginarnim kreditima kao mrkvu kojom sad vitlaju lijevo i desno vukući magarca u ponor da ostvare svoje skrivene namjere. A onaj koji je mudro odbacio mrkvu ispada suvereniji od tupavog magarca koji ispunjava svačije želje. Apsolutni minimum ispod koga niko nije smio ići ko god da je na vlasti a kao neki uslov za evropsku (bullshit) saradnju i povjerenje je da se izbori za zamjenu starih blokova za novi blok 7. Kome je u interesu da ima elektrane koje više zagađuju i manje su efikasne od neke koja je bolja u svakom pgledu?
-
Nema od toga ništa i njima je jasno, ostao je samo providni PR za naivne. Interesantno je da su nam kao uzore nametnuli zemlje sa sjevera Evrope koje su sve ili enormno bogate vodenom energijom i plus imaju gotovo stalan vjetar (npr Danska) preko cijele godine. Ili imaju goleme nuklearne kapacitete kao Švedska i Finska. Sad su im najednom švedske i finske nuklearke "zelene" a njemačka ih zatvara i pri tom otvara svoje prethodno zatvorene rudnike i termoelektrane. Dakle oni sami nemaju pojma kud gone a mi ih u toj ludosti pratimo.brzi wrote: ↑24 Dec 2023, 20:48 https://www.tportal.hr/biznis/clanak/hr ... -20231222i plus
Dakle povećan udio sa 22 na 23% i ono planira za 7 godina stići na 43% a za 27 godina stići na 100%.
Jako realno.
U vezi cijena struje na berzi ne znam jeste li vidjeli za sutra cijena na HUPEX je 1,7 E/MWh dok je nekoliko sati ispod nule, čak do MINUS 15 E/MWh. Dakle ti moraš plaćati kupcu da ti preuzme tvoju struju. Eto šta znači pouzdati se u izvoz zanemarujući domaću cijenu. A eto šta znači i imati obnovljive. TE možeš uvijek zaustaviti ili smanjiti proizvodnju ne trošeći ugalj kao i sa HE štedeći akumulaciju kad je cijena struje niska a sa obnovljivim ne možeš ništa. Dok puše ili sije sunce cijena je niska pa je izvoz besmislen a kada je cijena visoka u principu ne puše niti sije sunce. Tako da zaraditi s obnovljivim ne možeš nikad.
Stuja skupi privrednim subjektima već 2-3 godinu, a građanima ne skupi, mislim da to nije fer jer svi ravnomjernom trebaju snositi trošak poskupljenja, pa neka proivredi bude poskupljenje 20 %, a građanima 2-5%.
Zanimljivo da je vcijena na berzi i od otkupljivača 2-3 puta jeftinija nego dprije godinu dana
Zanimljivo da je vcijena na berzi i od otkupljivača 2-3 puta jeftinija nego dprije godinu dana
Begov Han
-
Poskupljenje domaćinstvima od samo 5 % ne bi ništa promijenilo. I dalje bi prodajna bila niža od proizvodne i to značajno. Ipak cijena nije dizana 8 godina a pitanje je koliko je bila realna i tada. Samo prošle godina inflacija je bila 15% a biće je i ove godine. Prosječna neto plata porasla od 2015 sa cca 815 KM na 1285 KM tj cca 57%. A cijena struje 0. I sad je logično pitanje kako je neko "ugrožen" povećanjem cijene struje za 7-8 KM ako mu je plata u istom periodu porasla za 470 KM.
Pretpostavljam da su i repromaterijali, gorivo, oprema u rudnicima i troškovi TE porasli možda i više od tih 60 %, rudarske plate sigurno jesu. Niko ne pita od čega se plaća remont kotla u bloku 6 TE Tz (pola godine), ko će i kako platiti popravak bloka TE Kakanj nakon požara, a svi bi struju džaba. Svi daju verbalnu podršku da se poveća plata rudarima u svakom štrajku a niko se na pita kako će se ta plata isplatiti ako ti isti koji daju tu podršku nisu voljni dati 7 KM više iako se plata rudarima isplaćuje jedino iz cijene struje.
Dakle korekcija cijene struje od 5% ništa ne rješava, za nekoliko mjeseci će inflacija i u ovoj godini biti veća od toga plus ono otprije. A rekoh nikakvim izvozom se to ne može nadoknaditi pogotovo ako uzmemo da je npr danas cijena struje skoro nula. A pogotovo još ako uopšte ne izvoziš i kad je cijena viša. Oni su sami krivi što nisu cijenu struje korigovali bar 5-6 x u zadnjih 8 godina po nekoliko % i onda niko ne bi ni osjetio. Umjesto toga sad bi trebalo povećati za 30-40 ili više posto što izgleda puno a ustvari i sa tim su izgubili stotine miliona u zadnjih 8 godina. Mora se jednom presjeći. Mislim da je sad neki minimum 15-20% i to za početak. Ili će puk plaćati 200% više za koju godinu i to ne našu struju nego tuđu.
Pretpostavljam da su i repromaterijali, gorivo, oprema u rudnicima i troškovi TE porasli možda i više od tih 60 %, rudarske plate sigurno jesu. Niko ne pita od čega se plaća remont kotla u bloku 6 TE Tz (pola godine), ko će i kako platiti popravak bloka TE Kakanj nakon požara, a svi bi struju džaba. Svi daju verbalnu podršku da se poveća plata rudarima u svakom štrajku a niko se na pita kako će se ta plata isplatiti ako ti isti koji daju tu podršku nisu voljni dati 7 KM više iako se plata rudarima isplaćuje jedino iz cijene struje.
Dakle korekcija cijene struje od 5% ništa ne rješava, za nekoliko mjeseci će inflacija i u ovoj godini biti veća od toga plus ono otprije. A rekoh nikakvim izvozom se to ne može nadoknaditi pogotovo ako uzmemo da je npr danas cijena struje skoro nula. A pogotovo još ako uopšte ne izvoziš i kad je cijena viša. Oni su sami krivi što nisu cijenu struje korigovali bar 5-6 x u zadnjih 8 godina po nekoliko % i onda niko ne bi ni osjetio. Umjesto toga sad bi trebalo povećati za 30-40 ili više posto što izgleda puno a ustvari i sa tim su izgubili stotine miliona u zadnjih 8 godina. Mora se jednom presjeći. Mislim da je sad neki minimum 15-20% i to za početak. Ili će puk plaćati 200% više za koju godinu i to ne našu struju nego tuđu.
Plaćaće je sasvim sigurno. I ja ću s njima plaćati. I nije mi čak ni to problem. Problem je što će se i Novalić i Andelija, i Nikšić i vodovodžija praviti mutavi i nešto pametovati kako bi eto ta vlada entiteta koja bude na vlasti 2028-2029 "treba uraditi to i to".montypython wrote: ↑25 Dec 2023, 10:28 Ili će puk plaćati 200% više za koju godinu i to ne našu struju nego tuđu.
Proizvodnja 2,3 TWh racunajući omjer 75%TE/25% HE je od Nove godine cca 14 feninga sa mrežarinom oko 21 fening po KWh a prosječna prodajna u 2023. je 14,50 feninga.
Treba podići cijenu za tacno 50% da bi stgli do pozitivne nule. Treba naplatiti umjesto 350 miliona nesto iznad 500 miliona.
Toliko je podigla cijenu i Elektroprivreda Srbije.
Cijena se moze podići 4 puta u naredne dvije godine ali mora se stići do 50% vise cijene.
Treba podići cijenu za tacno 50% da bi stgli do pozitivne nule. Treba naplatiti umjesto 350 miliona nesto iznad 500 miliona.
Toliko je podigla cijenu i Elektroprivreda Srbije.
Cijena se moze podići 4 puta u naredne dvije godine ali mora se stići do 50% vise cijene.
A može se bilansa peglati i sa kupovinom besplatne struje na tržištu i prodajom građanstvu i privredi po postojećim cijenama, samo što nisam siguran da iko tamo proaktivno razmišlja na taj način.
Šta kažu izvori, koliki je uvoz sada?
Šta kažu izvori, koliki je uvoz sada?
Danas će se uvesti desetak GWh, e sad koliko je od toga uvoz Elektroprivrede to se moze samo nagadati.