https://www.klix.ba/biznis/privreda/rud ... /231221048
Sad je jasnije ono povećanje cijene uglja od neki dan. Ne znam koje je ovo povećanje plata u zadnjih nekoliko godina, ali bar da rade pa bi rekao čovjek i vrijedi. A ovako ispada što manji učinak sve veće plate. Probam naći jesu li i na koji način povezali plate sa produktivnošću i ostvarenim rezultatom ali ne nađoh. Jedino "...precizirano da će poslodavac svaki mjesec donijeti odluku o određivanju neto satnice za prethodni mjesec u skladu sa finansijskim mogućnostima preduzeća, a ona ne može biti manja od tri KM, saopćili su iz Vlade FBiH. tj ako bude para biće još više nema veze učinak. Ili ja to pogrešno tumačim.
Uz to mediji konstantno prenose platu u ovom obliku tipa satnica 3 km pa ljudi množe sa 170 i zaključuju da je plata 500 KM a ne spominju da se radi o osnovici koja se množi sa koeficijentom za radno mjesto od 3-4 tako da je plata u stvarnosti možda 1800 i više KM. Eto kakav im je PR, daju populistički novac da se pohvale a onda sami to što su dali devalviraju dopuštajući da mediji to predstave 4 puta manjim.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Prosjecna plata kopaca sa osnovnom skolom koji (kao) radi u jami nije sad ispod 1800 km bez toplog obroka, regresa, nagrade za dan rudara, prevoza i dr. I zakluckom vlade i precutnim odobravanjem porezne uprave vecina rudnika ni dan danas ne placa poreze i doprinose
To nije nikakav problem. Problem je efikasnost i količina uglja koja se dostavlja elektroprivredi.
Sve što zarade neka podjele ali bez pozajmica,.. da se zna da je cijena uglja 7,80 KM/GJ a ne neki X broj.
-
https://www.klix.ba/vijesti/bih/rudari- ... /231221080
Evo kad I Sinan poziva na povećanje proizvodnje mora da je nešto ipak dogovoreno u tom smislu a možda nije za javnost. Nemam problem da i rudari imaju 1800 KM, ako će ostvariti proizvodnju da rudnik nije u gubitku i da EP ostvari dobit od bar 150 m. Međutim to može jedino uz odgovarajuću cijenu i za domaćinstva jer se na izvoz ne treba oslanjati. Nema logike da se rudaru poveća plata za npr 600 KM u zadnje vrijeme a da pritom tom istom rudaru u domaćinstvu bude "mnogo" povećanje struje za 7 KM mjesečno, nakon 8 godina mirovanja. Iako sva ta povećanja mogu ići samo iz cijene struje. To su takvi apsurdi i disbalansi da ti pamet stane.
Evo kad I Sinan poziva na povećanje proizvodnje mora da je nešto ipak dogovoreno u tom smislu a možda nije za javnost. Nemam problem da i rudari imaju 1800 KM, ako će ostvariti proizvodnju da rudnik nije u gubitku i da EP ostvari dobit od bar 150 m. Međutim to može jedino uz odgovarajuću cijenu i za domaćinstva jer se na izvoz ne treba oslanjati. Nema logike da se rudaru poveća plata za npr 600 KM u zadnje vrijeme a da pritom tom istom rudaru u domaćinstvu bude "mnogo" povećanje struje za 7 KM mjesečno, nakon 8 godina mirovanja. Iako sva ta povećanja mogu ići samo iz cijene struje. To su takvi apsurdi i disbalansi da ti pamet stane.
Možda im je rečeno da se za povećanje očekuje i produktivnost, ili slijedi otkaz/stečaj.
Meni izgleda sasvim suprotno.
Zvanična politika je "nula konflikta" , podijeli svima sve ko god šta traži, u budžetu ima para, u određenim javnim preduzećima ima para i kad se potroše neka razmišlja sljedeći.
Ne vidim ja fokusiranost vlade na prihodovnu stranu, njima je bitna samo ona druga jer se ima šta potrošiti.
Zvanična politika je "nula konflikta" , podijeli svima sve ko god šta traži, u budžetu ima para, u određenim javnim preduzećima ima para i kad se potroše neka razmišlja sljedeći.
Ne vidim ja fokusiranost vlade na prihodovnu stranu, njima je bitna samo ona druga jer se ima šta potrošiti.
-
https://www.klix.ba/biznis/privreda/koj ... /231218152
Jbt, pametniji Husić za 3 koplja nego rukovodioci EP, ministri i Premijer i sadašnji i bivši. Reče sve glavno što treba da se kaže emisarima iz EU i likovima iz EZ i NVO. Ili je ovo dogovor da oni kažu kroz njegova usta što sami ne smiju.
Rekoh ja prije par dana da se nešto sprema.
Jbt, pametniji Husić za 3 koplja nego rukovodioci EP, ministri i Premijer i sadašnji i bivši. Reče sve glavno što treba da se kaže emisarima iz EU i likovima iz EZ i NVO. Ili je ovo dogovor da oni kažu kroz njegova usta što sami ne smiju.
Rekoh ja prije par dana da se nešto sprema.
Zbog ovog teksta sam i pomislio da je povišica povezana sa uslovom povećanja produktivnosti ili sankcijama.
Kreće se opet ka bloku 7, a njega ce trebati hraniti ugljem, a i kredit vracati.
Kreće se opet ka bloku 7, a njega ce trebati hraniti ugljem, a i kredit vracati.
-
Kao da neko tamo čita ove naše postove. Jer nekoliko rečenica Husića ali doslovno, je rečeno i ovdje, od zelenih Nijemaca koji ruše vjetrenjače da otvore rudnik do nemogućnosti obnovljivih da pokriju potrebe bez TE Tz pa onda, da imamo uglja za nekoliko stotina godina (sve rečeno ovdje, više puta) a pomenuo je i cijenu struje za, domaćinstva...
I da ponovim za blok 7, prekjučer linkovah 2 članka o potrebi za blokom 7 nakon što niko nije o tome govorio godinama. A danas treći put u 2 dana. Ne vjerujem u tolike slučajnosti. Čak mi I ovo zatrpavanje vijestima o zagađenosti Sarajeva miriše na to. Da nije "otkočilo"?
I da ponovim za blok 7, prekjučer linkovah 2 članka o potrebi za blokom 7 nakon što niko nije o tome govorio godinama. A danas treći put u 2 dana. Ne vjerujem u tolike slučajnosti. Čak mi I ovo zatrpavanje vijestima o zagađenosti Sarajeva miriše na to. Da nije "otkočilo"?