Kod nas država prestaje tamo gdje počinju interesi tajkuna.Struka i nauka takodjer.montypython wrote: ↑20 Dec 2023, 08:54 Možda stiže onaj ugalj koji su kupili od Lagera po basnoslovnim cijenama pa da razgrnu depo da može da stane. Toliko im je bio "neophodan" da ne znaju kud bi s njim.
To je naručito izraženo baš u Energetskom sektoru i rudarstvu posebno.
Kada se počelo trgovati dionicama rudnika Kamengrad,kupio sam nešto dionica.
I pošto sam se uvijek držao pravila da znam u šta ulažem,potražio sam informaciije o tom rudniku.
Poznavao sam tada jedinog aktivnog stručnjaka u rudarstvu u Sarajevu,inače profesora na Rudarskom fakultetu u Tuzli.
Odem da ga pitam o tom rudniku a on odmah počne da mi objašnjava o čemu se tamo radi i zašto država ne aktivira i taj rudnik.
Tamo postoje poprilične zalihe uglja ,ali vrlo lošeg kvaliteta.Visok procenat sumpora i relativno niska kalorična moć pokazuju da se izgradnja Termoelektrane ne isplati.Proces odsumporavanja je vrlo skup.
Nakon toga prodam te kupljene dionice i više nisam nikada kupio.
Hrkać,koji je u jednom momentu bio većinski vlasnik,govorio je da će graditi Termoelektranu.Preko njega i općinskih močnika iz Sanskog Mosta,Lager iz Posušja je došao do rudnika,koji je odavno u stečaju.Lager je samo nosilac koncesije.
Možemo samo zamisliti koliko je trebalo investirati da se dodje u poziciju da se spaljuje takav ugalj u sred Bosne.
I nauka ,i struka,opet čute.I politika ,takodjer.Niko ne reagira ni na vapaje stanovnika da im se prilikom eksploatacije uništava infrastruktura.
Valjda da se ne naljuti Čović pa da ne ide na promjenu partnera u vlasti.