Elektroprivreda BIH

slavuj

Re: Elektroprivreda BIH

Post by slavuj »

montypython wrote: 20 Dec 2023, 08:54 Možda stiže onaj ugalj koji su kupili od Lagera po basnoslovnim cijenama pa da razgrnu depo da može da stane. Toliko im je bio "neophodan" da ne znaju kud bi s njim.
Kod nas država prestaje tamo gdje počinju interesi tajkuna.Struka i nauka takodjer.
To je naručito izraženo baš u Energetskom sektoru i rudarstvu posebno.
Kada se počelo trgovati dionicama rudnika Kamengrad,kupio sam nešto dionica.
I pošto sam se uvijek držao pravila da znam u šta ulažem,potražio sam informaciije o tom rudniku.
Poznavao sam tada jedinog aktivnog stručnjaka u rudarstvu u Sarajevu,inače profesora na Rudarskom fakultetu u Tuzli.
Odem da ga pitam o tom rudniku a on odmah počne da mi objašnjava o čemu se tamo radi i zašto država ne aktivira i taj rudnik.
Tamo postoje poprilične zalihe uglja ,ali vrlo lošeg kvaliteta.Visok procenat sumpora i relativno niska kalorična moć pokazuju da se izgradnja Termoelektrane ne isplati.Proces odsumporavanja je vrlo skup.
Nakon toga prodam te kupljene dionice i više nisam nikada kupio.
Hrkać,koji je u jednom momentu bio većinski vlasnik,govorio je da će graditi Termoelektranu.Preko njega i općinskih močnika iz Sanskog Mosta,Lager iz Posušja je došao do rudnika,koji je odavno u stečaju.Lager je samo nosilac koncesije.
Možemo samo zamisliti koliko je trebalo investirati da se dodje u poziciju da se spaljuje takav ugalj u sred Bosne.
I nauka ,i struka,opet čute.I politika ,takodjer.Niko ne reagira ni na vapaje stanovnika da im se prilikom eksploatacije uništava infrastruktura.
Valjda da se ne naljuti Čović pa da ne ide na promjenu partnera u vlasti.
brzi

Post by brzi »

Ako su ovo njegove riječi,.. onda možda i nije tako nesposoban kakvim ga smatramo.
Rekao je:
-moramo povećati proizvodnju uglja u rudnicima koncerna,
-moramo povećati proizvodnju el. energije u TE,
-moramo povećati cijenu struje za domaćinstva ali o modelu povećanja dok vidimo rezultate povećanja privredi.

Sve OK
indikator

Post by indikator »

Izgleda pismo djeluje, zato je i objavljen ovaj placeni clanak. Nista nije slucajno.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Odgovorio je faktički na naša pitanja.
Nije slučajno.
panzer

Post by panzer »

Ipak ne.

Tu trebaju tehničke informacije. Zašto se vjestački stvara gubitak. Kakvo je stanje sa svakim blokom pojedinačno. Koliko je dnevni priliv uglja iz vlastitih rudnika. Kada planiraju povećavati cijenu struje građanstvu. I u kojem iznosu. Svaki od ovih parametara utiče na finansijsko stanje firme.

Ove stvari se ne iznose u javnost niti bi Uprava firme mogla pisanim dopisom odgovoriti nama ali mi kao suvlasnici imamo pravo da znamo. I iz tog razloga nam trebaju bar usmena objašnjenja.
Dejan118

Post by Dejan118 »

Kad pomislis da je EPBiH na nuli oni idu jos u minus.

https://www.klix.ba/biznis/privreda/san ... /231220035

Cuj kolaps ???

Moraju kupovati ugalj pa ko je kriv za to vd direktoru ???

Zasto termoelektrane u RS ne kupuju ugalj. Nego kopaju i cak visak uglja izvoze za srbiju ili dalje .
Sabur2

Post by Sabur2 »

panzer wrote: 20 Dec 2023, 12:29 Ipak ne.

Tu trebaju tehničke informacije. Zašto se vjestački stvara gubitak. Kakvo je stanje sa svakim blokom pojedinačno. Koliko je dnevni priliv uglja iz vlastitih rudnika. Kada planiraju povećavati cijenu struje građanstvu. I u kojem iznosu. Svaki od ovih parametara utiče na finansijsko stanje firme.

Ove stvari se ne iznose u javnost niti bi Uprava firme mogla pisanim dopisom odgovoriti nama ali mi kao suvlasnici imamo pravo da znamo. I iz tog razloga nam trebaju bar usmena objašnjenja.
Naravno da treba usmeno, ali ovaj tekst je dohvatio sve o cemu smo i pisali.
Mozda je koincidencija, a u tom slucaju ce im sigurno i goditi nasa pisma.

Svakako da je razgovor bez pisanog traga potreban.
montypython

Post by montypython »

Da, naizgled lijepo govori ali kad se zagrebe mnogo je rupa. Prvo I dalje nije jasno zašto se kupuje izvana a na, depoima ima uglja daleko više od prosjeka. Kao i zašto je cijena tog uglja tako visoka iako je kvalitet loš. Pa onda za cijenu nije jasno zašto bi se ČEKALO da se vide efekti poskupljenja na privredu kao i poskupljenja uglja Prvo ako se zna da je cijena za domaćinstva niža od proizvodne nema se šta čekati to se mora ispraviti odmah jer se krši zakon. Rekli smo nema prebacivanja jedne kategorije na drugu. Što bi privreda finansirala domaćinstva? Što bi radnik u fabrici imao manju platu (ili izgubio posao) da bi neko u "domaćinstvu" koji npr vozi mercedes ili audi SUV, I ljetuje u Turskoj plaćao račun za, struju 7 KM manje mjesečno i ispod proizvodne cijene. Neka "domaćinstvo" smanji račun za mobitel sa 150 KM na 143 I riješeno. Nema nikakve logike a drže se toga kao pijan plota kao da su svi građani socijalni slučajevi, a nisu. I konačno zašto bi u EP čekali da "vide efekte" kad mogu efekte povećanja cijene uglja I poskupljenja za privredu dobiti kalkulacijom na pola lista papira za 10 minuta?
Last edited by montypython on 20 Dec 2023, 13:48, edited 1 time in total.
montypython

Post by montypython »

A jeste tekst dohvatio dosta onoga o čemu smo pisali i ne bi me čudilo da ima veze i da je već uticalo. Zato i jeste taj sastanak važan. I naravno da se usmeno može mnogo više saznati nego u umivenim izjavama za medije. A i mi možemo reći svoje
Post Reply