Bosnalijek

slucajni prolaznik

Re: Bosnalijek

Post by slucajni prolaznik »

Kolega zuti bojim se da su tvoja nadanja uzaludna iako se slažem s nastojanjem da se zaštite mali dioničari ...pa i zadnjem naivcu je jasno da se ovdje radi o "igrama bez granica" jer se cijena nakon toliko protrgovanih miliona KM drži izpod 15 KM ...a dobiti u "suvlasništvo" nekoga sa skoro 30 % vlasništva i praviti se naivan da ne znaš ko je u pitanju i kakve su mu namjere je u najmanju ruku licemjerno ....vrijeme će pokazati pravu istinu ali je jasno da haden i vlada igraju na istoj valnoj duljini ...živi bili pa vidjeli... :lol:
vaclavha

Post by vaclavha »

Nema tendera, prije skupstine. Ako dobiju dovoljno clanova nadzornog i kontrolu nad bsnlr, nema tendera uopce... ako se ne sloze sa vladom (ko zna ko sada predstavlja vladu...) onda ce morati poduzeti nesto i skuputi jos koji procenat (ovo mogu odmah postici tenderom na 14 KM postici), ili mozda preko brokera uzeti punomoci i uzeti vecinu na narednoj skupstini. (mozda je to vec spremno za ovu skupstinu) U tom slucaju, nema vladine prodaje, vec ce se raditi kako uzunovic najbolje zna: copaj pomalo, dok te ne skine voditelj izvoza iz rusije :D ... ako se to desi, mozemo da zaustavimo niksica i trhulja na ulici, i kazemo im da su kriminalci kakvih nije bilo od "sda ere". Naravno, to ce trhulju laskati... :D

Po meni, do tendera uopste ne mora doci. "Cestiti" premijer je omogucio zemljaku da dovede u najmanju ruku sumnjive strance (realno, ne moraju to biti ni rusi) i da im omoguci da rade sta hoce. Zanima me kadrovska struktura Bosnalijeka nakon preuzimanja, koliko ce biti prezimena sa sdp liste. :D :D

Daj boze da ne bude tako. Ovo je najcrnji scenario, a kako stvari stoje, nije nerealan. Raja ne bi trebala da daje svoje dionice, bar dok ne vidi kako haden radi i sta su im namjere...
Sabur2

Post by Sabur2 »

Tu se vidi namjera Arslanagica da postane bitan igrac.
Ostali mali dionicari, ako vec ne mogu sami da ponude kandidata za NO, trebaju dogovoriti sa vladom treceg clana. Vjerujem da se slicni razgovori vec vode, mada tesko da se tu ista moze uraditi ako Libija ne bude glasala. Ostaje cisto 30% Hadenovih, spram 20% drzavnih. Ne vjerujem da ce na glasanju biti vise od 5-6% sitnih.
Rado bih vjerovao Hadenu, ali me pomalo odbijaju izvodjaci radova do ovih 30%. Mada realno niko drugi to ne bi ni mogao pored njih to odraditi. Iluzorno je ocekivati visak postenja kod bilo koga. Narocito kad nije nuzno i kad je na vlastitu stetu.
Vjerovacu da Haden ima dobre namjere sa kompanijom, ali hajde da to prvo vidimo na djelima.
Ako su sa Vladom usaglaseni, mi smo tu samo scenografija.
one

Post by one »

iz sinocnjeg intervija niksica ne izgleda da u vladi imaju namjeru prodaje svog dijela dok kompanija ne bude imala daleko bolje rezultate.
montypython

Post by montypython »

Nisam gledao taj intervju ali cini mi se dobrim rjesenjem za male dionicare, odnosno za firmu u ovom trenutku.
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

U prilogu je Pismo koje je udruzenje malih dionicara Dividenda uputilo Premijeru Niksicu I ministru Trhulju prije vise od mjesec dana .

Udruženje malih dioničara Dividenda
Sarajevo

Premijeru Federacije BiH
Ministru energetike,rudarstva i industrije u vladi FBiH

Predmet.:Pruzimanje Bosnalijeka

Poštovani,
Kao što Vam je poznato osnivaći udruženja Dividenda su od početka angažirani u nastojanju da se stanje u dionickom društvu Bosnalijek,poslovanje društva i upravljanje duštvom ,dovedu u zakonske okvire.
Izmedju ostalog,dogadjanja u ovom društvu su i jedan od razloga osnivanja našeg udruženja.
Činjenica da ,osim upoznavanja javnosti sa stvarnim stanjem u društvu,nismo ništa uradili na promjeni tog stanja,posljedica je nespremnosti nadležnih organa da mijenjaju svoj dosadašnji odnos prema nezakonitostima općenito,pa i u ovom slučaju.
Kako su u toku neki procesi pred pravosudnim organima,nadamo se da će problemi koji su posljedica nezakonitog djelovanje bivšeg i sadašnjeg menadžmenta kao i bivšeg i sadašnjeg Nadzornog odbora,biti rješeni u skladu sa zakonom.
U ovom trenutku nas posebno brine situacija stvorena kontrolisanom i netransparentnom kupovinom skoro 25 % dionica Bosnalijeka od strane ,za širu javnost nepoznatog kupca.
Od početka ovih transakcija upozoravali smo na posljedice ovakve kupovine.
Kada su počele transakcije dionicama u vlasništvu IFC ,tražili smo da Vlada uloži poseban napor i da ,putem neke od kompanija u njenom vlasništvu,spriječi da ove dionice pređu u ruke onoga na koga smo ukazali kao kupca.Vlada na žalost nije reagirala na te naše sugestije.Posljedica toga je činjenica da je najveći dionićar postao nepoznati fond koji je ,koristeći sve moguće oblike pritiska na fondove i male dioničare,kroz više od šest mjeseci trgovanja,kupio 25% dionica jednog emitnta po fiksnoj cijeni.Potpuno su nebulozne tvrdnje iz SASE da je sve urađeno po zakonu,jer tako što nikada se do sada nije dogodilo na SASE niti na berzama u okruženju.
Zanemarujući javno iznesene tvrdnje da se ovdje radilo i o pranju novca ,kroz dodatna plačanja mimo berze,ukazati ćemo samo na činjenicu da je skoro jedan milion dionica dva puta protrgovan po istoj cijeni.Nije se pokušalo naplatiti bar dvostruka provizija koju je kupac i prodavac u jednoj osobi,morao platiti.To aproksimativno iznosi najmanje stohiljada km.
Također ukazujemo na činjenicu da je ovo prvi slučaj da skoro svi fondovi prodaju dionice bez tendera,natoć činjenici da je veća cijena bila sasvim izgledna.
Daljnje momente nećemo isticati,i ovi su bili dovoljni za reakciju i SASE i Komisije za vrijednosne papire.Moramo podsjetiti da smo još prije više od tri mjeseca javno iznijeli tvrdnju da je ovo ponašanje Komisije za vrijednosne papire pri odlučivanju o prigovorima na skupštinu Bosnalijeka,dio organizovanog djelovanja protiv malih dioničara.To je sada definitivno i potvrdženo.
Došlo se dakle u situaciju u kojoj su interesi dioničara,uključujući i Vladu FbiH,ugroženi više nego u doba najvećeg orgijanja Arslanagića i trabanata.
Zbog toga nas posebno zabrinjava šutnja iz Vlade.
Mi tačno znamo šta se još može učiniti da se spasi što se može spasiti.Ako je Vlada svjesna problema stojimo joj na raspolaganju za zajedničko djelovanje.
Jedino što mi sami mžemo uraditi je sa svim ovim upoznati javnost.
Za djelovanje nema puno vremena.

S poštovanjem!

Predsjednik UG Dividenda

Halil Čengić

,
marep1976

Post by marep1976 »

Iz svega dogadanja okoli Bosnalijeka vidi se da na SASE nema mjesta za male igrače, nego je ovdje raj za manipulatore kao što je u tom trenutku za Bosnalijek - Haden. Ovo što se je dogodilo sa Bosnalijekom je "pionirski rad" kako če se raditi i sa ostalim dionicama na SASE kad dođe na red...zbog ovog fakta ne investiram ni marku više na SASE.
slucajni prolaznik

Uh što ne mogu ovih fantomskih udruženja na čijem su čelu softići i čengići ...ona napose imaju značaj kao savez pčelara županije zapadno-hercegovačke a ni "brojno" članstvo ( supruge im i djeca ) ne kontaju šta oni ustvari hoće ...čitao sam i gledao softića i u velikoj sam dilemi oko njegove pameti a o inteligenciji da i ne govorim ...ovog drugog čengića sam imao prilike osobno gledati na jednoj skupštini na kojoj je "arlaukao , prijetio ljudima okolo i govorio nebuloze " da bi nakon govora po sopstvenom priznaju "odjurio" na drugu skupštinu ne sačekavši uopće rezultate glasanja ...toliko o njihovoj ozbiljnosti i značaju ...
panzer

Post by panzer »

Softić je priča za sebe ali Čengić je jedini koji je koliko toliko animirao javnost kod slučaja Bosnalijek.
Sad, da li u tim udruženjima ima skretanja sa kursa ili pogrešnih poteza o tome se može raspravljati. Čovjek treba sebe staviti u tu poziciju pa onda reći šta bi se moglo uraditi.
Ima ih dosta u Banjaluci koji Sinišu Božića smatraju lovcem u mutnom a "njegovu organizaciju" fantomskom tako da je danas sve subjektivno.

Moje mišljenje o tim udruženjima je da bi najbolje bilo angažovati par mladih pravnika koji su bez posla pa neka se čeliče.Ionako je sve oko tih skupština vezano za pravne začkoljice.

Što se tiče Bosnalijeka i udruživanja, to je gotov posao. Haden je većinski u potpunosti tako da tu više nema mjesta za udruživanje. Kada nije moglo prošle godine sada sigurno ne može.
Pitanje da se može zaraditi ili ne opet zavisi od pojedinca do pojedinca. Niko nije natjeran da proda dionice a Haden ili već neko ko je glavni će, prije ili kasnije završiti sa ovim fiksiranjem na 14,5 KM pa će onda kretanje cijene biti slobodnije. Pošto legislativa i okruženje ovo dozvoljava, nama malim ostaje samo prilagoditi se.
slucajni prolaznik

Panzeru ...čovjek je po prirodi društveno biće, dakle svaki vid udruživanja mu je blizak ...ali ovdje nije riječ o nasušnoj potrebi udruživanja s ciljem zaštite "malih"dioničara koje mora imati svoju interesnu stranu ali dakako i biti profesionalno organizirano ,stručno vođeno i nadasve transparentno ...danas imamo ta tzv "udruženja" gdje "pojedinci koji ih kao vode "dostižu vrhunce svojih života pojavljivanjima u medijima i bukanjima po skupštinama...ustvari samo stvaraju kontraefekat kod ljudi koji nisu informirani i koji s pravom očekuju da iza udruženja stoje profesionalci i čestiti ljudi a ne kojekakvi koje kažu kupe za par tisuća km da odrade posao za nekoga ...i sam sam "mali dioničar" i rado bih se priključio nekoj ozbiljnoj asocijaciji za zaštitu prava ali ću također u svakoj prilici istači da su postojeća "udruženja" šarena laža ,promocija pojedinaca i dobar način da se naplati bukanje ...
Post Reply