PRIMJEDBE NA PISMO
Otkup dionica od malih dioničara se ne treba spominjatiU ostalom ne postoji za to ni zakonska mogučnost,a male dioničare predstavlja kao grupu koje zanima samo sudbina njihovog ulaganja.
U javnosti inaće na dioničare se gleda kao na ljude koji eto hoće da uzmu nešto od radnika i države.
Pored gubitaka na vrijednosti dionica i kapitala u cjelini,treba posebno istaći mogučnost uništenja Elektroprivrede lošim poslovanjem.
POred prava po osnovu vlasništva nad dionicama,kao na česticama kapitala,valja istaći i prava nas kao gradjana,poreskih obveznika,koji se brinu za sudbinu društva ,kao osnovnog nosioca razvoja privrede u FBIH.
Treba istaći i da socijalna funkcija Elektroprivrede treba da se ispoljava kroz zaradu na tržištu iz koje bi Vlada kao večinski vlasnik,trebala povući dividendu i iz nje subvencionirati gradjane,potrošaće.prema njihovom socijalnom statusu.Nema niko pravo odlučivati kako subvencionirati nekoga tudjim ,privatnim parama.
Odredjivanje cijene struje mimo tržišnih uslova daje alibi menadžmentu za sve promašaje,posebno istaći one u ulganju u nove kapacitete.
Time se odbacuje i koncept tržišne privrede,koji u Evropi nema alternativu.Partijskim činovnicima se u ruke daje instrument za uravljanje državom.
Dakle,u dosta kračem pismu treba istaći najmanje dva pravca ,dva razloga za zabrinutost.Kao gradjani i kao dioničari ćemo tražiti zaštitu Elektroprivrede od uništenja i sudskim putem.
Otprilike ovako pismo ću ja poslati i tražiti razgovor sa menadžmentom ,kao zabrinuti gradjanin i kao oštečeni dioničar.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Ja ne vidim reakciju ostalih. Je li šta dogovoreno na viber grupi?
Ima li kakvih konkretnih koraka koji će se poduzeti?
Slažu li se svi da svi pojedinačno pošalju dopis?
Slažu li se svi da se treba održati sastanak sa EPBIH?
Slažu li se svi da treba staviti samo jednu adresu na koju će EPBIH poslati odgovor i termin eventualnog sastanka.
Evo može neko otvoriti i mail adresu: dionicariepbih@
pa kad dođe odgovor objavi svima.
Dajte neku povratnu info.
Ima li kakvih konkretnih koraka koji će se poduzeti?
Slažu li se svi da svi pojedinačno pošalju dopis?
Slažu li se svi da se treba održati sastanak sa EPBIH?
Slažu li se svi da treba staviti samo jednu adresu na koju će EPBIH poslati odgovor i termin eventualnog sastanka.
Evo može neko otvoriti i mail adresu: dionicariepbih@
pa kad dođe odgovor objavi svima.
Dajte neku povratnu info.
- Slazem se sa primjedbama @slavuj
- ne razumijem svrhu spamanja istovjetnim mailom, ali spreman sam da uradim sto se dogovorimo
- slazem se da treba pokusati bez tuzbe doci do cilja, ali i da treba tuziti ako nema pozitivnog odgovora
- slazem se da treba da bude jedna adresa za odgovor
- ne razumijem svrhu spamanja istovjetnim mailom, ali spreman sam da uradim sto se dogovorimo
- slazem se da treba pokusati bez tuzbe doci do cilja, ali i da treba tuziti ako nema pozitivnog odgovora
Objavite adresu vlade na koju treba poslati (ili da nađemo na njihovoj stranici).Ko hoće može doraditi tekst. Ne mora biti isti. Bitno je da im stigne što više pisama sa sličnim sadržajem.
Ako jedna osoba pošalje dopis hoće li se udostojiti da odgovore?Sabur2 wrote: ↑17 Dec 2023, 23:17 - Slazem se sa primjedbama @slavuj
Ako dobiju 50 istih sličnih mailova od 50 dioničara onda bi trebali shvatiti da ipak postoji neka grupa koja djeluje zajedno.
Pogotovo ako svi naglase da odgovor treba poslati na jednu mail adresu.
-
I ja se slažem sa gornjim. I da se sastanak održi i za jednu adresu i da treba tužiti tek ako nema pozit odgovora. Bolje bi bilo da se svi potpišu I pošalje se jedan dopis ali ako je to nemoguće onda šta se može onda, pojedinačno. Ili da se pošalje jedan dopis sa potpisom dioničari a da punomoći dostavimo npr slavuju. Jer shvatih da će Slavuj poslati dopis da li da njemu dostavimo neku punomoć s potpisom? Poštom. Onda će ovi znati da nije jedna osoba. Inače slažem se sa bilo kojom izjavom u dopisu samo da ide što prije. Za viber grupu pogledah sad nema ništa novo, trebalo je da se neki članovi sastanu danas u Sa ali ne znam je li šta bilo.
Sve receno. Nikako ne gurati interes malih dionicara u prvi plan nego interes Elektroprivrede a kad bude Elektroprivreda zastićena bit ćemo i mi.slavuj wrote: ↑17 Dec 2023, 22:19 PRIMJEDBE NA PISMO
Otkup dionica od malih dioničara se ne treba spominjatiU ostalom ne postoji za to ni zakonska mogučnost,a male dioničare predstavlja kao grupu koje zanima samo sudbina njihovog ulaganja.
U javnosti inaće na dioničare se gleda kao na ljude koji eto hoće da uzmu nešto od radnika i države.
Pored gubitaka na vrijednosti dionica i kapitala u cjelini,treba posebno istaći mogučnost uništenja Elektroprivrede lošim poslovanjem.
POred prava po osnovu vlasništva nad dionicama,kao na česticama kapitala,valja istaći i prava nas kao gradjana,poreskih obveznika,koji se brinu za sudbinu društva ,kao osnovnog nosioca razvoja privrede u FBIH.
Treba istaći i da socijalna funkcija Elektroprivrede treba da se ispoljava kroz zaradu na tržištu iz koje bi Vlada kao večinski vlasnik,trebala povući dividendu i iz nje subvencionirati gradjane,potrošaće.prema njihovom socijalnom statusu.Nema niko pravo odlučivati kako subvencionirati nekoga tudjim ,privatnim parama.
Odredjivanje cijene struje mimo tržišnih uslova daje alibi menadžmentu za sve promašaje,posebno istaći one u ulganju u nove kapacitete.
Time se odbacuje i koncept tržišne privrede,koji u Evropi nema alternativu.Partijskim činovnicima se u ruke daje instrument za uravljanje državom.
Dakle,u dosta kračem pismu treba istaći najmanje dva pravca ,dva razloga za zabrinutost.Kao gradjani i kao dioničari ćemo tražiti zaštitu Elektroprivrede od uništenja i sudskim putem.
Otprilike ovako pismo ću ja poslati i tražiti razgovor sa menadžmentom ,kao zabrinuti gradjanin i kao oštečeni dioničar.
Ne može Uprava Elektroprivrede BiH donositi odluke o otkupu dionica ali može domaćinski poslovati i objasniti polupismenim politicarima da nije zakonito subvencioniranje stanovnistva koje rade. I Komisiji za vrijednosne papire treba ukazati na to da nema razvoja dionicarstva ni regulacije trzista ako država kao većinski vlasnik pljacka male dionicare.
Hoćemo li onda svi njega navesti kao glavnu kontakt osobu ( a ne bi bilo loše da bude još par ljudi u delegaciji) ukoliko EP pristane na sastanak?
Ili ste za to da ja otvorim mail [email protected] da se ne objavljuje njegova lična mail adresa ili broj telefona.
I mislim da ipak bilo bolje da se svako potpiše imenom i prezimenom, a po vlastitoj procjeni može i ostale podatke npr broj dionica, kontakt telefon i slično.
Ili ste za to da ja otvorim mail [email protected] da se ne objavljuje njegova lična mail adresa ili broj telefona.
I mislim da ipak bilo bolje da se svako potpiše imenom i prezimenom, a po vlastitoj procjeni može i ostale podatke npr broj dionica, kontakt telefon i slično.
-
Ma nije se mislilo da EP otkupljuje dionice nego većinski tj vlada. Ionako se vidi da se direktor I ne javlja a da izjave daju ministar I premijer kao da oni vode firmu. A kako se nekad izdvojilo tih 10 ak % da se nešto da u privatizaciju tako se može i vratiti u cjelinu. U smislu ako može squeeze out u drugim firmama zašto ne bi mogao u EPBiH. Pogotovo ako će ići u privatizaciju nekad, biće im mnogo lakše bez malih. I njima odgovara da nama ne polažu račune a i nama da im ne budemo zarobljenici.