https://de.yahoo.com/finance/bundestag- ... 27836.html
https://de.statista.com/infografik/3077 ... ionsfonds/
Dakle podižu sa 30 na 45 eura CO2 taxe. Zaninljivo je kad se pogleda kome ide novac od CO2 takse. Pa kaže 18,9 milijardi eura za građevinarstvo, renoviranje i novogradnja. Dakle bogataši koji ionako mnogo zarađuju na stanogradnji i iznajmljivanju stanova dobiju još i subvenciju kod gradnje.
Tužno,.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Moje pravničko mišljenje za tužbu jest da bi u ovom slučaju kakva god da presuda bi bila da bi predstavljala uspostavljanje sudske prakse. Pravni osnov koji ja vidim jeste da se ide na naknadu štete po osnovu izmakle dobiti, koju bi vještak ekonomske struke morao utvrditi.
Ono što bi praktično znatno uvećalo šanse za uspjeh u takvoj parnici jeste ako bi po krivčnoj prijavi protiv odgovornog lica(direktora) izrekla se osuđujujuća presuda, a sve budući da je sud u parničnom postupku vezan za krivičnu presudu kojom se neko oglasi krivim.
Ono što bi praktično znatno uvećalo šanse za uspjeh u takvoj parnici jeste ako bi po krivčnoj prijavi protiv odgovornog lica(direktora) izrekla se osuđujujuća presuda, a sve budući da je sud u parničnom postupku vezan za krivičnu presudu kojom se neko oglasi krivim.
Možeš li laičkim rječnikom malo približiti svoje stajalište nama koji nismo baš bliski pravnoj terminologiji?gvip wrote: ↑15 Dec 2023, 14:17 Moje pravničko mišljenje za tužbu jest da bi u ovom slučaju kakva god da presuda bi bila da bi predstavljala uspostavljanje sudske prakse. Pravni osnov koji ja vidim jeste da se ide na naknadu štete po osnovu izmakle dobiti, koju bi vještak ekonomske struke morao utvrditi.
Koliko shvaćam, trebalo bi početi s krivičnom prijavom protiv direktora (pretpostavljam Andelije).
Usputno pitanje: šta ako su i prethodni direktori činili isto što i Andelija, treba li i njih krivično tužiti?
Kad se krivična presuda (osuđujuća) donese tužiti vladu za neodgovorno i štetno a svjesno poslovanje suprotno interesu dioničara i tražiti odštetu za propušteno dobit.
Molim te ispravi i dopuni ako griješim...
-
Paralelno i tuzba i krivicne. Nije svako postupanje na stetu malih dionicara krivicno djelo. Ako budemo cekali pravomocmost presuda, do tad ce bankrotirati nasa kompanija
-
Ne bih ja to samo protiv Andelije. Jeste, cijena nije povećavana 8 godina i pri tom je vjerovatno većinu vremena bila niža od proizvodne. To je već oštećivanje firme i nanošenje štete malim dioničarima ali i većinskom. Ako ćemo pravo većinski tj Vlada samo time upravlja ali "vođe" ne oštećuju sebe nego narod koji je pravi vlasnik tih 90%. Međutim ovi novi su došli na vlast, utvrdili da je proizvodna viša od prodajne i NASTAVILI tako i čak slavodobitno ponavljaju da se cijena neće povisiti za domaćinstva iako je niža od proizvodne tj iako firma na tome gubi. Dakle imamo i priznanje. I još su dodatno povećali cijenu uglja za 30-40 % dakle ulazne troškove za TE odnosnu tu proizvodnu cijenu praveći time još veći gubitak a da i dalje nisu povisili cijenu. Ovdje imamo novi momenat SVJESNO nanošenje štete dakle s predumišljajem i to je zabilježeno u medijima više puta. I od Nikšića i od Lakića. Dakle od preuzimanja vlasti pa dalje sve dok ne dignu cijenu (bar) iznad proizvodne ovi su također krivi i to još krivlji jer je situacija gora a oni se još time i hvale. Nije drugačije ni za cijenu za privredu, i ona je niža od proizvodne. Čak ima i izjava mislim Lakića da je cijena trebala biti 86 % viša ali oni su eto odlučili da povećanje bude samo 20 %. Dakle i Andelija, možda i Novalić, a svakako Lakić i Nikšić i ovaj novi direktor kao odgovorno lice (ne znam je li on davao takve izjave). Plus ko kaže da cijena mora biti ista kao proizvodna, direktor mora obezbijediti i zaradu, kakvu takvu. A oštećivalo se još na bezbroj načina. Moguće je da se može dokazati i ovaj namjerni nerad TA od preuzimanja (morao je neko narediti direktorima TE i VE nisu same stale), pa onda otpisi rudnicima pa kupovina uglja sa strane po 100 % i više višim cijenama od rudnika iz koncerna (iako su depoi uglja puni). Mene ne bi čudilo da je šteta kad bi se stručno utvrdila u zadnjih možda 10 ak godina viša od milijarde. Ali najlakše je za dokazati ovo u zadnje vrijeme kad su se počeli hvalisati minusom u medijima jer oni su duševni i štite narod uništavajući usput firmu. Te izjave su sad neoboriv dokaz.
Last edited by montypython on 15 Dec 2023, 20:27, edited 1 time in total.
-
Čudo da je i to neko jednom rekao. A možda je i cilj nametanja i gradnje svega ovoga da se izazove energetski haos. Kao što su mnogi iz autoindustrije porušili pogone za proizvodnju auta sa unutrašnjim sagorjevanjem, napravili nove pogone za montažu EV i sad kad je otkriveno da je to veliko ništa, ne mogu ni naprijed ni nazad.
-
U izvjestaju u poslovanju za 2022 Ep bih pise da im je specificni utrosak topline uglja 12 286 kj/kwh. Ako je nova cijena uglja 7,8 KM po GJ prostom racunicom dolazimo da je samo trosak uglja 9,58 F/kwh. U HE su naknade oko 2 F/kwh. Ako TE prave 80% a HE oko 20% onda je samo trosak uglja i dazbina u HE najmanje 8,06 F/kwh. Domacinstvima prodaju struju po 6,3 F/kwh jer su tarife 4,15 i 8,29 za dvotarifna brojila (s tim da je 4/7 vremena male tarife) odnosno 6,64 za jednotarifno brojilo. Ovo znaci da gube najmanje 1,76 f/kwh na svaki kwh za domacinstva a potrosnja domacinstava je u 2022. bila 2250,1 Gwh. Dakle bez ikakvih problema se moze dokazati da ce najmanje nekih 39,6 mil km biti izgubljeno u 2024 ako ostave ove cijene. A meni se cini da ce im prava proizvodna cijena biti bar 13 feninga i da ce gubitak biti bar 150 miliona maraka na domacinstvima u 2024. To je 15 miliona novca malih dionicara i to je nekih skoro 5 km po dionici, samo od domacinstava i samo u 2024.
Da,..Trezvenjak wrote: ↑15 Dec 2023, 21:33 U izvjestaju u poslovanju za 2022 Ep bih pise da im je specificni utrosak topline uglja 12 286 kj/kwh. Ako je nova cijena uglja 7,8 KM po GJ prostom racunicom dolazimo da je samo trosak uglja 9,58 F/kwh. U HE su naknade oko 2 F/kwh. Ako TE prave 80% a HE oko 20% onda je samo trosak uglja i dazbina u HE najmanje 8,06 F/kwh. Domacinstvima prodaju struju po 6,3 F/kwh jer su tarife 4,15 i 8,29 za dvotarifna brojila (s tim da je 4/7 vremena male tarife) odnosno 6,64 za jednotarifno brojilo. Ovo znaci da gube najmanje 1,76 f/kwh na svaki kwh za domacinstva a potrosnja domacinstava je u 2022. bila 2250,1 Gwh. Dakle bez ikakvih problema se moze dokazati da ce najmanje nekih 39,6 mil km biti izgubljeno u 2024 ako ostave ove cijene. A meni se cini da ce im prava proizvodna cijena biti bar 13 feninga i da ce gubitak biti bar 150 miliona maraka na domacinstvima u 2024. To je 15 miliona novca malih dionicara i to je nekih skoro 5 km po dionici, samo od domacinstava i samo u 2024.
Nisi racunao rad i amortizaciju pa bi na tih 39 miliona trebalo dodati jos po minimalno 5 feninga po kwh odnosno još 110 miliona.
Gubitak na domaćinstvima će biti iznad 150 miliona u 2024. ukoliko ne bude izmjene tarifa.
-
Eto već ste odradili analizu i olakšali posao budućem sudskom vještaku a i našem advokatu, ko god bio. A radi se samo o gubitku u jednoj godini i to po jednoj osnovi. Čak i da izmjene tarifu i povise cijene tokom '24 godine šteta je već počinjena od postavljenja na funkcije do tada. Nema nazad.