Upravo takobrzi wrote: ↑13 Dec 2023, 09:11Nije problem to koliko će plaćati, plaćat će sad 100 KM po toni, ugalj iz Kamengrada je planiran izvoz a iz ovog iz rudnika koncerna domaće tržište.montypython wrote: ↑13 Dec 2023, 01:24 https://zurnal.info/clanak/elektroprivr ... raka/25572
Malo sam rudario I nisam još završio, čisto da raščistimo malo oko cijena uglja. Iz gornjeg članka meni ispada da su prošle godine plaćali za ugalj po 135 KM po toni lignita a iz nekih drugih članaka i po 175 KM po toni. Ne rudnicima iz koncerna nego Stanarima Lageru i sl. E sad bez ikakvog navijanja za bilo koga, pokušaću pronaći koliko će se i nakon tog poskupljenja plaćati rudnicima iz koncerna po toni. Više ili manje od onoliko koliko se već plaćalo vanjskim snabdjevačima dosad. Nemam taj podatak trenutno ali nađem sutra pa javim. Ili neko prije mene.
Moja matematika kaže da će proizvodnja KWh u termoelektranama koštati 0,10 KM ugalj + rad i amortizacija. Dakle dolazimo do proizvodne cijene od 0,20 KM plus mrežarina 6 feninga a prodajemo domaćinstvima po prosječnoj cijeni od 15 feninga. Čist gubitak na domaćinstvima iduće godine prelazi 200 miliona KM. Čak i ova nova cijena za tržišne kupce od cca 90 eura za MWh ne pokriva trošak proizvodnje u termoelektranama Da bi stigli do pozitivne nule trebali bi izvesti bar 1,5 TWh po nekoj cijeni od 150 eura /MWh.
Istina bolje je platiti ugalj po 150 KM po toni i imati jasnu računicu koliko košta kWh nego je platiti 100 KM a onda posuditi rudnicima još 50 KM koje nikad neće vratiti.
Ispravan put je da platiš rudnicima koliko im treba za života a onda podigneš cijenu struje do one koja je potrebna za pozitivno poslovanje.
Naravno uz povećanje proizvodnje uglja za 20 do 30 % a ne povećanje plata rudarima za 20 do 30 % uz dalji pad proizodnje.
Iduće godine će rashodovna strana stići na 1,5 milijardi a kako će i da li će na prihodovnoj stići do te brojke to ćemo tek da vidimo.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
-
Što se tiče suverenosti, ne bih da se ponavljam ali davno sam se oglasio i skrećem pažnju ima 3-4 godine. Dole su samo neki i na preskok kratki dijelovi mojih postova (3 od bar 10) u kojima sam naglašavao važnost suverenosti i dostatnosti u vezi ovog što se dešava. A u vezi toga što smo mali možda ali svakako nismo zenemarivi, rade oni ovo i u drugim zemljama pa nakupi se. A i naših 2,5 miljardi tona uglja nije baš za zanemariti ni za evropske prilike. Osim Poljske i Češke i možda još ponegdje slabo je toga ostalo u Evropi. Kad potpuno presuši biće klanja oko svake tone. I još nešto, zna se već, i oni koji još imaju uglja rado će trošiti makar i plaćajući tuđi (štampanjem para) gdje god ga ima, a svoj će trošiti zadnji.brzi wrote: ↑13 Dec 2023, 12:50 Smješni su svi naši izvori energije i viškovi u odnosu na potrebe EU.
Mi smo zapravo nebitni u svakom pogledu isto kao i S. Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora.
Više se tu radi o ispunjavanju želja srednjorangiranim europskim činovnicima koji za poslušnost ne mogu obećati ništa više od par desetina miliona eura za kojekakve projekte.
Mora nam biti jasno da samoodrživost i dostatnost u svakom pogledu mora biti prioritet svih prioriteta.
26 april 23
18 maj 23...Što ja shvatam ovako, ko je suveren i odbrani svoje resurse od ovih neokolonijalističkih vampira biće mu bolje nego drugima jer će imati ono što malo ko drugi ima a svi bi željeli. Onaj ko nema suverenost i prepustio se konzumerističkim snovima o lagodnom životu u tzv EU gdje, u njihovim snovima, teče med i mlijeko a država daje subvencije štampajući nepostojeći novac, ili ukratko fukara-izgubiće sve. Nažalost, po svemu, mi nismo suvereni. I dobićemo tačno ono što smo zaslužili...
29 okt 22..Što bi značilo da je najvažniji cilj imati suverenost na svojoj teritoriji tj odlučivati sam o svojoj sudbini a ne da je neko drugi kroji, Ni EZ ni EU, ni strani ambasadori ovdje, ni Kopači ni RESETi, bilo bajkama o obnovljivim, "klimatskim promjenama" i zelenoj tranziciji bilo čim drugim
...Nije nama potrebno štampanje para i dijeljenje sadake narodu nego SUVERENOST i vodstvo koje zna šta radi...
Last edited by montypython on 13 Dec 2023, 14:03, edited 1 time in total.
Pa eto. Popravlja se suverenost
I u RMU Zenica se hvale :
U jamskom pogonu “Raspotočje”, dodaje on, na dnevnom nivou se trenutno proizvede 750 do 800 tona uglja, što je, smatra, odličan rezultat u okolnostima u kojima se nalazi zenički rudnik. Plan je da zenički rudnik na mjesečnom nivou proizvode oko 35.000 tona.
I u RMU Zenica se hvale :
U jamskom pogonu “Raspotočje”, dodaje on, na dnevnom nivou se trenutno proizvede 750 do 800 tona uglja, što je, smatra, odličan rezultat u okolnostima u kojima se nalazi zenički rudnik. Plan je da zenički rudnik na mjesečnom nivou proizvode oko 35.000 tona.
Trude se da rezultat bude "dobar". Iako je proizvodnja u HE u novembru bila dobra, oko 166 GWh, Mittal potrosio oko 20 GWh manje,...ipak je distribucija veća od proizvodnje za 35 GWh. TE Tuzla samo 76 GWh. Ne znam da li je to "rekordno niska proizvodnja".
Znaci mora se uvoziti..
Elektroprivreda RS-a izvezla oko 100 GWh.
Znaci mora se uvoziti..
Elektroprivreda RS-a izvezla oko 100 GWh.
Prije par dana samo je blok 3 radio. Baš se trude da ozbiljno unište rezultate.
-
Govorili smo već o ovome, prije koji dan, oni su bukvalno "ugasili" TE. Žele da ostvare što gori rezultat u 2023 i ne prezaju pri tome ni od čega. Znam da su pominjali minus od 90 m prije par mjeseci, Nikšić je prije koju sedmicu rekao da će ipak biti nešto bolje oko minus 70 a juče ga je Lakić ispravio pomenuvši ponovo -90 m. TE Tuzla svega 39 % od proizvodnje u istom mjesecu prošle godine a TE Kakanj 83%. Čak je i VE Podvelež na samo 48 % dok je npr Mesihovina od EPHZHB na 129%. Čudnog li vjetra, tamo hoće 'vamo neće. Bilo mi je čudno kad sam u zadnje vrijeme viđao da se vjetrenjače ne vrte a u gradu solidan vjetar. A vrtile su se prije i u sred ljeta. I tad sam pretpostavljao a sad sam siguran. Nemaju drugog načina da naprave vještački minus i nakon toga spektakl nego da bukvalno privremeno ugase proizvodnju. Na ruku im ide i taj produženi remont kotla u bloku 6 ali očito su otišli i dalje od toga. Mnogo dalje. Mislim, jedno je PR predstava za puk a drugo čisti kriminal. Ne troše ugalj i pogoršavaju rezultate ove godine a usput ga sebi gomilaju za 2024.
To je priglupo jer terminska cijena i dalje pada. A pitanje je jesu li išta terminski dogovorili.
I niko ne garantuje da će iduće godine ako budu uopšte imali bilansni višak spot cijena biti povoljna i bolja ili bar ista kao trenutna.
I niko ne garantuje da će iduće godine ako budu uopšte imali bilansni višak spot cijena biti povoljna i bolja ili bar ista kao trenutna.
I dodatno priglupo za ovu godinu jer je dovoljno bilo da polugodišnji minus pokažu kao plus tj " svojim teškim radom" ga pretvore u plus.
Mada ,od ovih mozaka nije ništa drugo ni očekivati
Mada ,od ovih mozaka nije ništa drugo ni očekivati
Ekonomija u EU sigurno planira manju potrosnju u 2024. nego u 2023. Nuklearke u Francuskoj su u 2023. proizvele oko 60 TWh više nego u onoj problematicnoj 2021.
Vjerovatno će se cijena stabilizovati na 100 eura sto će sa novom cijenom uglja biti i proizvodna cijena u TE.
Dakle spas može biti samo u značajnom povećanju proizvodnje u TE jer sto je veća proizvodnja to je proizvodna cijena niža,.. i značajnijem povećanju cijene za domaćinstva, minimalno 30% iako bi to i dalje bilo značajno ispod prosječne proizvodne cijene.
U 11 mjeseci ove godine u TE proizvedeno 3.299 GWh,... prošle godine 4.138 (25% više),... u 2021. god. 4.386 GWh (32% više),... i 2020. čak 39 % više, 4580 GWh.
Vjerovatno će se cijena stabilizovati na 100 eura sto će sa novom cijenom uglja biti i proizvodna cijena u TE.
Dakle spas može biti samo u značajnom povećanju proizvodnje u TE jer sto je veća proizvodnja to je proizvodna cijena niža,.. i značajnijem povećanju cijene za domaćinstva, minimalno 30% iako bi to i dalje bilo značajno ispod prosječne proizvodne cijene.
U 11 mjeseci ove godine u TE proizvedeno 3.299 GWh,... prošle godine 4.138 (25% više),... u 2021. god. 4.386 GWh (32% više),... i 2020. čak 39 % više, 4580 GWh.
Koliko je u HE. Plan je bio 1350 GWh.