Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Dovoljno bi bilo takve galamdžije, sindikalce I slične prikazati u istoj emisiji ili tekstu gdje se govori o gubicima rudnika, bolovanjima, stvarnim platama tamo kao i posljedicama a to su gubici koje bi mogli plaćati građani u vidu cijene struje više od npr 100 %. Pa da vidimo onda koliku će podršku u medijima imati takvi galamdžije i hoće li im pjevati Dubioza. Niko nikad nije građanima saopštio NA RAZUMLJIV način da kad bi svi ti gubici rudnika u stotinama miliona bili prenijeti njima preko cijene struje, onda bi im struja koštala možda 100 % više a ne 10 ili 15 %. Drugačije bi se onda gledalo na pomenute galamdžije. Ja sam mislio da će Andelija ovo reći u intervjuima ali nije nikada, zato su galamdžije stalno imali priliku za populizam i loženje naroda i medija. Ovdje treba zadržati samo profitabillne jame i dobre radnike te površinske kopove i garantujem da bi bili profitabilni I rudnici a kamoli EP. A svako buduće povećanje cijene struje povezati sa neradom u rudnicima, pa da vidimo kakva će biti podrška Zuhdijama i Sinanima i njihovim "štrajkovima"
brzi

Post by brzi »

Mislim da neće biti problema ni od sindikata ni od rudara. Priča je promjenjena u rudnicima.
Sad važi,.. uplati mi penziono, daj otpremninu i da idem.
panzer

Post by panzer »

To su mogli davno uraditi. Nikad se niko ne bi bunio na kvalitetnu otpremninu.
Pa bilo je štrajkova i u engleskoj i u njemačkoj. Ali se sve na kraju riješi dobrom otpremninom.

Ako nisu imali para u budžetu ili u EPBIH, uvijek su mogli, a to im se i preporučivalo, da iskoriste sredstva iz Eu.

Sad kad se s tim kreće, opet se čuju neki glasovi, eto vidite gase rudarstvo.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

brzi wrote: 10 Dec 2023, 14:31 "Jedan od glavnih ciljeva regulacije djelatnosti jeste da se otvaranjem energetskog tržišta i jačanjem konkurencije zaštite kupci, utvrđivanjem potrebne kvalitete usluga, uz prihvatljive troškove te da se osiguraju uslovi za privlačenje kapitala u energetski sektor."
https://www.klix.ba/biznis/privreda/evo ... /231208116
Bit će,.. "Nemoj nas braniti matere ti"!
Kako se slazu zastita kupaca i privlačenje kapitala?

Kao dosad su kupci bili nezaštićeni, a usluga nije bila kvalitetna i bile redukcije?!

Ovdje stotine stranica ispisane kako domaći kupci imaju jeftinu energiju i kako smo neto izvoznici, tj. imamo bar struje viška pa se neki čak i griju na nju. Znači, i kupci su već zaštićeni i prezaštićeni, i kvalitet usluge je dobar čim se neki mogu i grijati na struju. Ali, ono kada kažu uvodimo demokratiju, zapravo uništavaju zemlju, donose rat i razaranje. Kada nama kažu ovo, biće sve suprotno, plaćaćemo je skuplje i imaćemo je manje. A za provedbu toga su našli korisne idiote, Trojance...
montypython

Post by montypython »

https://m.youtube.com/watch?v=CEGNOrCWSSs
Da se vratimo malo "obnovljivim". U Dubaiu se ovih dana održava klimatski samit COP 28 sa hiljadama učesnika gdje se obično nameću standardi i ciljevi agende i sl. Međutim ovaj put nisu svi bili tako jedinstveni pa je primijećeno da neki, do nedavno "sveti" ciljevi polako otpadaju. Pratio je i Sjekloća iz Kosmopolitike. Kako kaže, priču o obnovljivim, vjetrenjačama i solarima kao da je pojela maca. Najednom je među obnovljive tj poželjne upala i nuklearna energija. Kad se isfiltrira priča ispada kako kaže i on sam- "u 21 vijeku ko ne bude imao uglja, hidro potencijala ili bar nuklearki neće ni da ga bude". A obnovljivi, uključivo električna vozila mogli su biti interesantni dok je bilo ubrizgavanja novca za subvencije istih. Čim su dotacije "otančale" priča se raspala. Pitanje je samo šta će biti sa onima koji su se primili pa u obnovljivu infrastrukturu uložili goleme pare nagrdili s njima brda i livade a gazde im sad i otvoreno govore da TO Nije TO.
U videu to je od cca 28 minute do kraja.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/koja-je ... /231205137

Kaže čovjek,..
"Moje su procjene da bi ona mogla biti zatvorena 2035. godine zbog uvođenja takse na CO2 emisije i samim time će doći do bankrota tog sektora."

kao da je uvođenje CO2 takse nešto neminovno a ne naš izbor i volja.
beka26

Post by beka26 »

Nemoj da obraćaš pažnju na te plaćene članke. Do prije godinu isto su pričali i o nuklearkama. A tu bankrotiranu E U možeš otpisati kao nešto relevantno. Raspad im je zagarantiran , a i građanski rat je izvjestan u određenim dijelovima čim udari kriza.
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 11 Dec 2023, 09:38 https://www.klix.ba/vijesti/bih/koja-je ... /231205137

Kaže čovjek,..
"Moje su procjene da bi ona mogla biti zatvorena 2035. godine zbog uvođenja takse na CO2 emisije i samim time će doći do bankrota tog sektora."

kao da je uvođenje CO2 takse nešto neminovno a ne naš izbor i volja.
Oni konstatno to rade. Predstavljaju tu ludost kao činjenicu i onda se na to primaju labilni i neinformisani likovi, iako za to niko od nas nije glasao niti se negdje izglasalo. Nametnuli su agendu Klausa Schwaba (u raspadanju) kao da je nakakav zakon i plasiraju to kroz medije i NVO. Pa gdje uspije. Njemačka koja je prva ušla u to već napušta taj koncept i pali termoelektrane koje je prije toga ugasila. A zbog nametanja enormno skupih i neefikasnih toplotnih pumpi zelena stranka se tamo prepolovila a konzervatnivni AFD (koji je za izlazak iz EU) se udvostručio za godinu.
Potpisao negdje neko nekakav sporazum, papir i to je to. Neko će nam kao uvesti neku taksu i mi ćemo to nekom kao plaćati. Ko, kome, zašto, malo je manje jasno. Pogotovo što mi nismo ni član EU odakle to dolazi niti ćemo ikad biti. Kao da mi sad donesemo zakon da nam sve zemlje EU plaćaju taksu na kišne oblake koji im tamo dolaze preko BiH. ilI porez na zagađenje BiH gasovima koje proizvodi desetine miliona auta u EU koji atmosferom dolazi nama. Dakle potpune besmislice ali prolaze trenutno jer imamo takvu vlast kakvu imamo.
Neko je negdje potpisao da se odričemo upotrebe 2,5 milijarde tona uglja (izračunati koliko to vrijedi na tržištu) koje drugi nemaju i koji je dovoljan za potrošnju sljedećih 264 godine. Eto kaže Žiško bankrotiraćemo ako budemo koristili vlastiti besplatan ugalj koji drugi plaćaju suhim zlatom.
I ostatak članka je bogat besmislicama, ne treba eto Tuzli grijanje kao što treba ostatku svijeta, rekao stručnjak. "Nahvataćemo" sunca ljeti pa ćemo toplotu odnijeti u rudnik i sačuvati (valjda ćemo je tamo povremeno podgrijavati) tamo do zime kad ćemo se na nju grijati toplotnim pumpama. Papir očito trpi sve.
Ali ima jedna druga stvar u ovom članku gdje se otkriva sva sumanutost zelene agende. A očito je istinita čim je sam Žiško priznaje. Vidi se naime da je pompezno najavljivani blok 3 na biomasu (da bi se zadovoljila forma da smo eto i mi u zelenoj agendi) ustvari potpuni promašaj. Jer citiraću samog Ž "što je nonsens jer mi praktično nemamo biomase. Pokušaji da pokrenu proizvodnju brzorastuće biomase su praktično propali jer se u startu sve osušilo i pretvoreno je u korov."
beka26

Post by beka26 »

Ne plaća neko Žiška i tzv. novinare da pišu ovakve članke slučajno. Neko ima cilj, a on je dokopati se rezervi uglja kako bilo
beka26

Post by beka26 »

Volim ja broj 9.
Post Reply