Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
To mogu samo suverene države, BiH to nije.
Ma kakvi. To su floskule.
Najlakše je svoju nesposobnost prikriti "tamnim silama i imperijalizmom".
Sve ono što su trebali uraditi još 2012. kada im je A.T Kearney napravio presjek stanja i potrebne korake, predhodne uprave i ministarstva su gurala pod tepih. Nemoj da se kome zamjere od glasačkog tijela. A EPBIH cijelo vrijeme degradirali i držali joj glavu milimetar iznad vode.
Umjesto da je odrađeno kako treba pa i uz pomoć Svjetske banke koja bi svakako jedva dočekala.
Najlakše je svoju nesposobnost prikriti "tamnim silama i imperijalizmom".
Sve ono što su trebali uraditi još 2012. kada im je A.T Kearney napravio presjek stanja i potrebne korake, predhodne uprave i ministarstva su gurala pod tepih. Nemoj da se kome zamjere od glasačkog tijela. A EPBIH cijelo vrijeme degradirali i držali joj glavu milimetar iznad vode.
Umjesto da je odrađeno kako treba pa i uz pomoć Svjetske banke koja bi svakako jedva dočekala.
-
Ovaj se "primio" potpuno. Umjesto da radi na produktivnosti u rudnicima i smanjenju lažnih bolovanja, on još bunca o pariskim sporazumima i Energetskoj Zajednici. I dok se cijeli svijet uključivo Evropa budi iz "obnovljivog" sna, njemu kao da još niko nije rekao da se ta priča bliži kraju I da je Greta odavno bivša. Ministar rudarstva sa zadatkom da uništi rudarstvo? https://www.klix.ba/biznis/privreda/min ... /231209112
Da su mu predhodnici bili pametniji, do sad bi " uništili" jamsko rudarstvo i uštedili bar 200 miliona KM gubitka iz rudnika.
-
Teoretski, ne odbacujem mogućnost da se ide na to, nevezano za zelenu agendu. Jamski kop je potpuno neprofitabilan I izvor svih problema tamo. Veliki troškovi a nikakva produktivnost, bolovanja, štrajkovi, nedisciplina, minusi...Može se iskoristiti priča o zelenoj tranziciji da se ugasi ono što bi se ionako trebalo ugasiti, ali uz manje problema. Samo što mi ovaj lik ne izgleda tako mudar.
Meni sve to i ne zvuči tako loše. Ovi što su sve gurali pod tepih su hiljadu puta gori.
Radi se na zatvaranju rudnika Zenica koji Elektroprivredu godišnje košta 20 miliona. Ako se još šta može iskamčiti od EU, tim bolje. Za ova druga dva rudnika kaže da će raditi još nekoliko godina. Dakle trebalo je forsirati povećanje proizvodnje u Banovićima, Kreki, površinskim kopovima i to će da gura još minmalno 20 godina a do tad će biti valjda dobar dio energije iz obnovljivih.
Gledam strukturu el. energije u Hrvatskoj,..
https://www.hep.hr/opskrba/trziste-elek ... rgije/1385
Još uvijek je 50 % el. energije iz TE ili uvoza a manje od 10% iz obnovljivih bez obzira da li su u državnom ili privatnom vlasništvu.
Radi se na zatvaranju rudnika Zenica koji Elektroprivredu godišnje košta 20 miliona. Ako se još šta može iskamčiti od EU, tim bolje. Za ova druga dva rudnika kaže da će raditi još nekoliko godina. Dakle trebalo je forsirati povećanje proizvodnje u Banovićima, Kreki, površinskim kopovima i to će da gura još minmalno 20 godina a do tad će biti valjda dobar dio energije iz obnovljivih.
Gledam strukturu el. energije u Hrvatskoj,..
https://www.hep.hr/opskrba/trziste-elek ... rgije/1385
Još uvijek je 50 % el. energije iz TE ili uvoza a manje od 10% iz obnovljivih bez obzira da li su u državnom ili privatnom vlasništvu.
Veliš, povećati će se proizvodnja iz oie.
Kao što su svi skužili da su ev prevara, pavstižu vijesti sa svih strana o prestanku proizvodnje https://youtu.be/RYcPr5sR29c?si=4Ddio1MIeNSeY8tj. I prodaje, uskoro će se desiti isto i s tzv. Obnovljivcima koji su još gora prevara nego ev. Al' , dok je ovaca bizćt će i vune. A u jamskim kopovima ima ko da radi, bit će Hindusa, i sličnih i viška.
Kao što su svi skužili da su ev prevara, pavstižu vijesti sa svih strana o prestanku proizvodnje https://youtu.be/RYcPr5sR29c?si=4Ddio1MIeNSeY8tj. I prodaje, uskoro će se desiti isto i s tzv. Obnovljivcima koji su još gora prevara nego ev. Al' , dok je ovaca bizćt će i vune. A u jamskim kopovima ima ko da radi, bit će Hindusa, i sličnih i viška.
Visak radnika iz Zenice prebacite u rudnike gdje nedostaje radnika.
Ili dajte Rmu Zenica nekome iz EU pod koncesiju.
Siguran sam da bi za godinu dana napravili ono sto mi nismo godinama.
Njemacka je izvadila podzemni ugalj,koliko znam takve prostorije zatvorila.
Medjutim,njoj nece uglja nedostajati.
Mi cemo brzo rudnike zatvoriti,uglja ce nam nedostajati a onda cemo uvoziti struju samo sto ce nam onda racun biti nekoliko stotina eura.
Sve je pocelo od sastanaka sa MMF, i to se nece dobro zavrsiti.
Ili dajte Rmu Zenica nekome iz EU pod koncesiju.
Siguran sam da bi za godinu dana napravili ono sto mi nismo godinama.
Njemacka je izvadila podzemni ugalj,koliko znam takve prostorije zatvorila.
Medjutim,njoj nece uglja nedostajati.
Mi cemo brzo rudnike zatvoriti,uglja ce nam nedostajati a onda cemo uvoziti struju samo sto ce nam onda racun biti nekoliko stotina eura.
Sve je pocelo od sastanaka sa MMF, i to se nece dobro zavrsiti.
"Jedan od glavnih ciljeva regulacije djelatnosti jeste da se otvaranjem energetskog tržišta i jačanjem konkurencije zaštite kupci, utvrđivanjem potrebne kvalitete usluga, uz prihvatljive troškove te da se osiguraju uslovi za privlačenje kapitala u energetski sektor."
https://www.klix.ba/biznis/privreda/evo ... /231208116
Bit će,.. "Nemoj nas braniti matere ti"!
Kako se slazu zastita kupaca i privlačenje kapitala?
https://www.klix.ba/biznis/privreda/evo ... /231208116
Bit će,.. "Nemoj nas braniti matere ti"!
Kako se slazu zastita kupaca i privlačenje kapitala?
Konkretno, za RMU Zenica se zna od prije najmanje deset godina da je te pogone trebalo zatvoriti jer su neisplativi. I pokrenuli su idejni projekat za površinski kop Mošćanica, vjerovatno kako bi održali kontinuitet rudnika. Kasnije su i od tog odustali.montypython wrote: ↑10 Dec 2023, 09:45 Teoretski, ne odbacujem mogućnost da se ide na to, nevezano za zelenu agendu. Jamski kop je potpuno neprofitabilan I izvor svih problema tamo. Veliki troškovi a nikakva produktivnost, bolovanja, štrajkovi, nedisciplina, minusi...Može se iskoristiti priča o zelenoj tranziciji da se ugasi ono što bi se ionako trebalo ugasiti, ali uz manje problema. Samo što mi ovaj lik ne izgleda tako mudar.
Ali sve protekle godine bar 1000 ljudi je bilo na platnom spisku RMU Zenica i konstantno se gomilao gubitak. A direktori EPBIH i ministri energetike su žmirili.
Slična situacija je bila i za jamu Mramor u Rudniku Kreka. Taj pogon opterećuje cijelu firmu umjesto da se on otpisao a fokus stavio na PK Dubrave.
I ko zna koja koji još od jamskih pogona u ostalim rudnicima.
Ali lakše je gurnuti pod tepih i voditi EPBIH od danas do sutra. Gdje procuri voda malo zakrpati " žvakom iz usta".
Ovaj je prvi koji je rekao treba nam projekt zatvaranja jamskih pogona.
To je prava stvar ali spinom politike neko će reći : ide se na gašenje rudarstva i gledaće da ovo pokušaju zaustaviti umjesto da svi pohvale projekat ozbiljnije optimizacije.
Dovoljno je potpucati Zuhdiju Tokića iz te neprofitabilne jame Mramor a čovjek je svakako galamdžija i opozicija bez problema može izazvati štrajk cijele Kreke.