Elektroprivreda BIH

Choper

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Choper »

brzi wrote: 05 Dec 2023, 15:53 Upravo,..
Mogli su izvesti 500 GWh u prvom polugodistu i pozitivno poslovati a novoj upravi ostaliti prazne deponije uglja.
Sve je upravo tako kako si i napisao. Sad se postavlja pitanje je li stara uprava baš tako glupa?
Mislim da nije, jer bi uistinu bili nelogično glupi za napraviti tako nešto.

Čak mislim da ti stari i novi nikako nisu u lošim odnosima, nego suprotno i dobivaju direktive i jedni i drugi. Od nekih trećih.
Koji žele obezvrijediti firmu što je moguće više...
panzer

Post by panzer »

Što se tiče berze, EPBIH je obezvrijeđena, praktično ne postoji ili postoji samo na papiru, na nivou hidrogradnje ili nekog propalog socijalističkog trgovačkog društva iz srednje bosne.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Kažu, ponavljanje je majka znanja. Pa da ponovimo:

https://faktor.ba/vijest/epbih-o-minusu ... ext_intext

A nekako ja ovom čovjeku više vjerujem, nego ovim novim...
Choper

Post by Choper »

Sitna buranija wrote: 05 Dec 2023, 17:04 Kažu, ponavljanje je majka znanja. Pa da ponovimo:

Iz tvojih dosadašnjih izlaganja i komentara koje sam uspio pročitati malo mi nanosiš k'o da si politički obojen.
brzi

Post by brzi »

Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Choper wrote: 05 Dec 2023, 17:30
Sitna buranija wrote: 05 Dec 2023, 17:04 Kažu, ponavljanje je majka znanja. Pa da ponovimo:

Iz tvojih dosadašnjih izlaganja i komentara koje sam uspio pročitati malo mi nanosiš k'o da si politički obojen.
Nisam malo nego puno obojen. Samo treba skontati jesam li zelen ili narandžast. A s obzirom da sam i Džindića znao nekad pohvaliti, a on je formalno bio ispred SBB, možda sam i djetelinolistaš...

Uglavnom, dobro je ponoviti gradivo, a u ovom članku je sve objašnjeno. Tada su upravu činili uglavnom ljudi koji su u EPBiH radili decenijama, a u NO su sjedili ljudi koji su bili magistri i doktori nauka iz te struke. I onda dođe vodovodžija (slučajno direktor EPBiH), savjetnik gradonačelnika Tuzle (inače resorni ministar) i tržišni inspektor (ničim izazvani premijer po drugi put) i pričaju sve kontra od ovoga što piše u članku. I trebao bi čovjek valjda njima vjerovati?
zzz

Post by zzz »

Choper wrote: 05 Dec 2023, 17:30

Lik je zelen ko buranija. Mjesecima čitam temu i evo mahsuz se ulogovao da napišem koliko je degutantno čitati njegove hvalospjeve o talibanima.
Truba

Post by Truba »

A sta kazes za mene
montypython

Post by montypython »

brzi wrote: 05 Dec 2023, 17:34 https://www.klix.ba/biznis/privrednicim ... /231204037

Ovaj se ne skida sa portala.
Gura ge neko žestoko. Moglo bi se onda i njemu reći neka nađe načina da ne povećava cijenu svojih proizvoda, smanji maržu i profit, redukuje troškove itd i sl, za opšte dobro. Kad već drugima predlaže rješenja neka krene od sebe. A ne usuđuje se reći da treba i domaćinstvima poskupiti pa se ne bi morali vaditi na privredi. Ovo je postalo takmičenje u jeftinom populizmu.
Inače za sve ovo je krivo upravo to što se nije cijena povećavala tolike godine. Svi su se navukli na džabnu struju kao džankiji I teško se je sada odviknuti. Trebalo je povećavati svake godine bar po 5 %. Niko ne bi ni osjetio a imali bi sada +50%.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Da se svake godine islo simbolicnih 3%, prosjecan racun za struju bi bio veci za 2 marke. Za 8 godina Fadilovih protraćenih bi makar struja imala sada prosjecnu cijenu oko 20 feninga za kilovatsat.
Telemach svake godine bar jednom, a nekad i dva puta, poveca osnovnu pretplatu za 3 marke i nisam primjetio da su radi toga izgubili znacajan broj pretplatnika.
Telecom je unazad 4-5 godina poskupio svoje postpaid pakete za oko 30%.
Doduse tvrde da daju vise prometa unutar paketa.
Ali kome treba promet ako nema para?

Dakle svi imaju para za manje važne stvari, ali bi da im vitalni resurs dolazi dzaba.
Post Reply