Ako si pratio Blberzu i akcije hidroelektrana EPRS vidio si da se moze desiti rast i u ovakvim okolnostima jos ako ima dividende kao u HELV.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
jučer u 16 sati iz TE 700 MW iz HE 1450, 67 %.
Trebaju naći druge načine, jer poskupljenje nije dobro rješenje. EP BiH će imati dodatni prihod u iznosu od 28 miliona maraka na temelju izmjena i usvajanja novog zakona o električnoj energiji. Čak 3.000 privrednika će, zbog novog zakona, preći na tržišno snabdijevanje električnom energijom i mi smo izračunali da će po tom osnovu EP BiH ostvariti dodatni prihod od 28 miliona maraka", zaključio je Smailbegović.
"čak" 3000 firmi. Među njima i oni koje imaju prihode od nekoliko stotina miliona KM. I njima je struja do ove godine bila 0,04 KM(21EUR) MT i 0,08 KM (41EUR) VT
Možete misliti kolika će "šteta" za privredu biti kada im se cijena konačno udupla
Troskovi proizvodnje i distribucije KWh su u prosjeku oko 0,20 KM ,.. i trebalo je teziti da prosjecna prodajna sa distribucijom bude 0,22 do 0,23 KM.
Ima jedna tabela u planu 2023.-2025 na strani 44. koja govori o cijenama u 2023.
Trzisno sa mrezarinom od 15,99 do 18,48.
Domaćinstva 14,50 F, Javno snabdjevanje na 0,4 kV 18,72 F, i javna rasvjeta 21,98 F.
Prosjek na domaćem trzistu 16,46 F a onda su planirali i izvoz 1039 GWh po 500 KM sto bi rezultiralo prosjecnom prodajnom od 22,19 F.
I to bi dalo planiranih 115 miliona dobiti.
Dakle trebalo bi stići bar na 20 feninga bez izvoza.
Ako je mala privreda ova javna potrosnja od 900 GWh na 0,4kV onda Smailbegović laze da će njihovo prevođenja na trzisno donijeti 28 miliona. Oni su zapravo plaćali vise nego on.
Znam da mi je nekad davno covjek koji radi u jednoj
trgovini odjećom pricao da plaćaju "industrijsku" cijenu.
Dakle za Javnu rasvjetu je najskuplje iako gori uglavnom u vrijeme nize tarife
Ovih 20% poskupljenja donosi cca 80 miliona odnosno pozitivnu nulu.
Zarada od izvoza moze biti dobit i to poskupljenje za domaćinstva koja trose vise struje.
Ima jedna tabela u planu 2023.-2025 na strani 44. koja govori o cijenama u 2023.
Trzisno sa mrezarinom od 15,99 do 18,48.
Domaćinstva 14,50 F, Javno snabdjevanje na 0,4 kV 18,72 F, i javna rasvjeta 21,98 F.
Prosjek na domaćem trzistu 16,46 F a onda su planirali i izvoz 1039 GWh po 500 KM sto bi rezultiralo prosjecnom prodajnom od 22,19 F.
I to bi dalo planiranih 115 miliona dobiti.
Dakle trebalo bi stići bar na 20 feninga bez izvoza.
Ako je mala privreda ova javna potrosnja od 900 GWh na 0,4kV onda Smailbegović laze da će njihovo prevođenja na trzisno donijeti 28 miliona. Oni su zapravo plaćali vise nego on.
Znam da mi je nekad davno covjek koji radi u jednoj
trgovini odjećom pricao da plaćaju "industrijsku" cijenu.
Dakle za Javnu rasvjetu je najskuplje iako gori uglavnom u vrijeme nize tarife
Ovih 20% poskupljenja donosi cca 80 miliona odnosno pozitivnu nulu.
Zarada od izvoza moze biti dobit i to poskupljenje za domaćinstva koja trose vise struje.
-
Dakle tih 3000 firmi je struju dosad plaćalo skoro džaba a od nove godine će i dalje skoro pa džaba jer je i nova cijena u odnosu na EU kojoj teže, smiješna. Ako je on već izračunao da je to 28 miliona više to znači da će te firme u prosjeku platiti 28m/3000 dakle 9300 KM više u prosjeku godišnje ili 770 mjesečno. Govorimo o firmama koje imaju više od 50 zaposlenih ili im je prihod veći od 8 miliona (možda i 50 ili 100 miliona) i sličnim. Naravno one koje su manje od toga manje i troše pa će i plaćati manje čak i od toga. Dakle nevjerovatna demagogija i populizam, koprca se bez ikakve argumentacije zbog mizerije.
I baš zbog tolikog populizma mislim da se ide da EPBIH 2023 završi sa minusom. Kao što sam rekao za Fadila, ni ovi nemaju hrabrosti da donesu bilo koju težu odluku pa stvaraju čitavu predstavu prije toga. Kreiraće vještački minus od 70-80 miliona da bi kuknjavom zatvorili usta ovakvima+medijima zbog budućeg poskupljenja. A kako će stvoriti minus?
I baš zbog tolikog populizma mislim da se ide da EPBIH 2023 završi sa minusom. Kao što sam rekao za Fadila, ni ovi nemaju hrabrosti da donesu bilo koju težu odluku pa stvaraju čitavu predstavu prije toga. Kreiraće vještački minus od 70-80 miliona da bi kuknjavom zatvorili usta ovakvima+medijima zbog budućeg poskupljenja. A kako će stvoriti minus?
Nazire se kako. Većinu vremena TE rade sa ispod 50% a povremeno i ispod 40% kapaciteta. Više od 1 GW u TE u svakom trenutku-stoji i ne proizvodi ništa, vjerujem da je glavnina toga u EPBiH. Nema mi drugog objašnjenja da namjerno ne izvoze iako su cijene dobre a depoi prepuni uglja. Vjerovatno se u bloku 6 još razvlači obnova kotla, polako, polako, a ostalim blokovima koji "miruju" nađe se neki "opravdan" razlog. Tako će do Nove godine namjerno sabotirati proizvodnju pa onda i izvoz, zabilježiće taj minus i kuknjavom zatvoriti usta kritičarima poskupljenja. Populizmom na populizam. Ili kreativnom proizvodnjom na kreativno računovodstvo. Zanemarićemo zasad da je oboje u stvari kriminal. A onda od N G sa depoima prepunim uglja jačom proizvodnjom i izvozom i boljom cijenom kreće procvat.Post by brzi » 05 Dec 2023, 10:51
jučer u 16 sati iz TE 700 MW iz HE 1450, 67 %.
Što rezultat bude losiji to je bolje jer je startna linija niža.
Svakako se ovaj rezultat na kraju godine pripisuje prosloj upravi.
Svakako se ovaj rezultat na kraju godine pripisuje prosloj upravi.
A prošla uprava nasjeli ko rudonje.
-
Jesu. Pravo im nabacili na volej iako se vidjelo iz aviona šta će biti. Bilo mi je čudno već na polugodištu kad je Andelija pomenuo nekakav gubitak kad to uopšte nije bilo logično. Nije ni on toliko naivan da sam sebe uništava i namješta neprijatelju loptu tj ugalj. Iz ove perspektive bih rekao da su ga na to nekako natjerali.
Upravo,..
Mogli su izvesti 500 GWh u prvom polugodistu i pozitivno poslovati a novoj upravi ostaliti prazne deponije uglja.
Mogli su izvesti 500 GWh u prvom polugodistu i pozitivno poslovati a novoj upravi ostaliti prazne deponije uglja.
Pa kakva je razlika. Imao a ne trošio ugalj a istovremeno pravio gubitak, ili ga nemao pa opet pravio gubitak odnosno smanjivao dobit iz prvog polugodišta.
I malo mi je dosadilo gledati da od ove firme prave invalida.
I malo mi je dosadilo gledati da od ove firme prave invalida.