Bosnalijek

vaclavha

Re: Bosnalijek

Post by vaclavha »

Pavaroti, mozda sam fulio u procjeni kad sam te 'prozvao'. Ima svega na ovom forumu... nije se jednom desilo da se namjerno stvarala tenzija i pritisak na male dionicare da prodaju. Haden je prezentiran kao jedina sansa za sve dionicare, spasioc i sta vec sve ne... oprostio ako sam te svrstao u fabulas ekipu. Zastupnik Hadena je posebna prica, ponos i dika nasih brokera. :-) dostojno zamijenio ziju, na slican nacin na koji je azra radoncic oslobodila Fahraa balasta vlasnika novine.
pavaroti

Post by pavaroti »

Po zadnjim info ponuda hadena za drzavni dio je 22KM...100%info iz usta Uzunovica...
Odbrana poste

Post by Odbrana poste »

Ja sam vec pisao o ovom "organiziranom ne cinjenju" .Da se ne ponavljam,samo da zavrsim sa danasnjim dogadjanjima.
Tamam kada se Haden maksimalno priblizio granici koja ga obavezuje da raspise tender,pod necijim pritiskom pocele su ostavke.Prvo Trivun,profesor prava na svim sarajevskim fakultetima I sire.Probudio se covjek u neko doba I sjetio se nekih zakona koje je nekada ucio I shvatio da je sve ono sto je radio zadnjih nekoliko godina ,zapravo protivzakonito.Onda director,koji to de jure nikada I nije bio,podnosi ostavku na mjesto na kojem zapravo I nije bio,i jos kaze izmedju ostalog da podnosi ostavku jer su to vec ucinili ljudi koji su ga izabrali a zapravo nisu bili izabrani da bi mogli njega izabrati!Covjek je isto doctor nauka pa valjda zato sto nije professor,trebalo mu je samo pola godine da shvati da je sve to sa njegovim postavljanjem bilo protivzakonito.
Ona njihova dama nije vrijedna nikakve paznje.Ali Slovenac,clan nekoliko nadzornih odbora u Sarajevu u ime B(alkanske) I(nternacionalne) G(rupe) za kriminal ,napravio je zapravo najbolji posao.Prvo ga je Arsla dobro honorirao za podrsku u ime ni zasto pitanih dionicara fonda BIG,a potom je dobro zastupajuci te iste dionicare dugim odbijanjem da proda njihove dionice po fiksnoj cijeni,koja to nije samo za Komisiju za vrijednosne papire,popustio tek nakon sto su ga Skupljaci perja honorirali duplo vise nego kolege mu po pljacki,pokupio se sa tim parama dionicara BIG-a I ako vec nije u Dezeli onda ce sutra tamo zanociti.Svakako dobro namiren od ovih biznismena koje prima I premijer u pauzi kada vec ne unistavaju neku od firmi ciji radnici stanuju u vladi.
Hadenu ocito treba jos vremena,da valjda preostali dionicari shvate da mu I oni trebaju prodati svoje dionice po ovoj cijeni,i zato mu vlada u ovom trenutku nece svoje prodati.
A mi,mali dionicari moramo cekati da I drugi shvate ono sto su vec shvatili Trivun,Ona dama,Slovenac I konacno Polic.Kad tad.
Sabur2

Post by Sabur2 »

pavaroti wrote:Po zadnjim info ponuda hadena za drzavni dio je 22KM...100%info iz usta Uzunovica...
Potvrdjujem. Postoji i sljedeci (poslednji) prag veci za cca 10%.
Sabur. Moguce da ce biti narednih dana kreiranje beznadja i panike, ne bi li cijena na berzi krenula nanize. To je rukopis izvodjaca radova.
Haden i ljudi koji stoje iza njega, morace malo oprati svoj obraz nakon ove akvizicije, peruci ruke od Hrko-Blekica & co.
Takodjer, Arslanagic ne miruje nego skuplja podrsku radnickih dionica, uz 2% koje posjeduje.
Zasto to cini? Vjerovatno da stvori bolju pregovaracku poziciju za sebe i sacuva sebe i juniora od zatvora. Ne bi trebalo cuditi ako se u neka doba nadje uz vladu ili haden, zavisi ko bolje ponudi. Pored toga, i njegov je interes da uzme sto vise za svoje dionice. Tipujem da ce da glasa uz vladu na skupstini.
panzer

Post by panzer »

Zar je ostalo malih dioničara koji su organizovani i za koje se zna da su uz Haden?:
Povodom najava u dijelu medija da će HADEN S.A. sa Vladom FBiH koja zastupa državno vlasništvo u Bosnalijeku uskoro preuzeti kormilo ove farmaceutske kuće, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kazao je da Vlada o ovome nije zauzela nikakav stav.
- Zaista ne znam kakve su namjere tog investicijskog fonda i dok ih ne saznamo ne možemo se opredijeliti za saradnju sa njima. U aktivnostima koje smo proveli tokom 2011. i 2012. godine nama je glavna odrednica bila zaštita državnog kapitala i zaštita kompanije. Mene obavezuju zaključci Vlade i oni su vrlo jasni: da se sazove Skupština Bosnalijeka, da dođe do promjene Uprave sa direktorom Edinom Arslanagićem na čelu i da dođe do promjene Nadzornog odbora. Nismo imali nikakve informacije ko je uopće HADEN S.A. i šta želi, imali smo kontakte s direktorom Bosnalijeka i smatrali smo da možemo prikupiti najmanje 40 posto dioničara i na taj način sačuvati kompaniju pod uvjetom da se ispuni zaključak Vlade FBiH, da niko od starog saziva ne ostane. Međutim, po informacijama koje sam dobio od direktora Nedžada Polića, onaj ko predstavlja male dioničare Bosnalijeka ima namjeru da sa HAADEN-om učestvuje na Skupštini dioničara i u tom slučaju mi ni na šta ne bismo mogli da utičemo, što je i bio glavni razlog da Polić podnese ostavku jer sdmatram da je izigran upravo od onoga ko predstavlja male dioničare ove komaponije, kazao je Trhulj, prenosi Oslobođenje.
On je najvio da će u petak na zahtjev Sindikata održati sastanak sa direktorom u ostavci Polićem i predstavnicima sindikata da se razmotri da li će mali dioničari "i dalje dati punomoć onome ko ih je do sada zastupao ili nekokom drugom i da se ova kompanija pokuša sačuvati".
- Od Bosnalijeka nećemo odustati, kazao je Trhulj.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Ovdje je bilo rijeci o radnickim dionicama. Do sad su bili na strani Arslanagica, a ako je vjerovati informacijama da se on opet angazuje oko punomoci, moguce da je to u pitanju. Ne vidim kako bi se njemu isplatilo ici uz nos Vladi, a narocito mi nije spojiv sa HADEN-om obzirom da su ispred njih u BSNL poslani ljudi kojima je Arslanagic pokusao "skinuti glave". Jedino sto ovdje mogu zakljuciti je da Arsla jaca svoju pregovaracku poziciju ovim manevrima. Mora nekako spasiti sebe i sina od zatvora.
proleter

Post by proleter »

Čekaj, šta ovo znači, da je u stvari Arslanagić sa Hadenom ?

Međutim, po informacijama koje sam dobio od direktora Nedžada Polića, onaj ko predstavlja male dioničare Bosnalijeka ima namjeru da sa HAADEN-om učestvuje na Skupštini dioničara i u tom slučaju mi ni na šta ne bismo mogli da utičemo, što je i bio glavni razlog da Polić podnese ostavku jer smatram da je izigran upravo od onoga ko predstavlja male dioničare ove kompanije, kazao je Trhulj, prenosi Oslobođenje.
leon

Post by leon »

Pa i Vlada više nije jedinstvena, pa se njen uticaj na Bosnalijek ne može promatrati kao jedno. Predstavnik HADEN-a je u BiH najprije obavio razgovor sa Premijerom, pa tek onda se javio upravi Bosnalijeka. Nadležni federalni ministar nije bio na sastanku, niti je komunicirao sa predstavnicima HADEN. Zbog toga se izjava Trhulja ne može smatrati kao stav cijele Vlade, nego samo jednog dijela.

Presudno će biti tumačenje da li na skupštini može Premijer ovlastiti osobu za zastupanje državnog kapitala, ili to može samo nadležni ministar. Pretpostavljam da će u ovome biti sljedeći sukob, mislim da je tako nešto slično bilo i u FDS-u!!
Sabur2

Post by Sabur2 »

proleter wrote:Čekaj, šta ovo znači, da je u stvari Arslanagić sa Hadenom ?
Tako bi se protumacilo, mada meni nema nikakve logike da se Arslanagic sad uvlaci Uzunovicu, kad je svjestan da ce ga to kostati, a Uzunovic ce ga otresti ko slinu cim mu ne bude vise trebao. Pametnije bi bilo da sa Vladom napravi dogovor.
montypython

Post by montypython »

Pretpostavljam da je Uzunović/Haden pozvan od Nikšića/Vlade da pomogne svrgavanju stare uprave još prije godinu (bukvalno smo im mi ovdje na forumu dali sugestiju da je dosta petljanja s punomoćima te da se vlast treba ostvarirti kupovinom dionica). Mislim da je tako i urađeno. U međuvremenu se Vlada raspala ali ne znači da se raspala stara veza. Dakle mislim da se Haden neće oteti od Nikšića (a bilo bi im glupo da se junače protiv države sa samo 30 % vlasništva). To što interesi Trhulja nisu više i Nikšićevi to je druga priča.
Post Reply