Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

veliki dedo wrote: 28 Nov 2023, 15:58
montypython wrote: 28 Nov 2023, 11:51 A ovo gore su sve legitimna pitanja, uz mnoga druga koja smo ovdje postavili. Odmah bi se moglo dodati i četvrto...
Možemo li se usaglasiti sa pitanjima i postaviti ih zvanično upravi. Možemo li pripremiti tužbu?
Ili ćemo, iz godine u godinu, nama samima postavljati ista pitanja i iz udobnosti fotelje, uz komfor jeftine klime i grijanja, žaliti se na ovu ili onu, prošlu, sadašnju i buduću upravu i vladu...
Ja sam u svakom slučaju za, napisah to još prije koji dan tačnije 25 nov da ako ne povise cijenu struje, ne počnu ostvarivati dobit, dijeliti dividendu od bar 3-4 KM, ili ne poraste cijena dionice dramatično tj ako se nastavi socijalno poslovanje po nalogu većinskog a na štetu malih dioničara, da se skupe predstavnici malih dioničara i zatraže sastanak sa direktorom i/ili ministrom. Da ne ponavljam sad sve.
Međutim ne moramo čekati da vidimo hoće li nastaviti socijano poslovanje, možemo se skupiti I organizovati I zatražiti sastanak sa direktorom i prije toga. Stockton mi je na taj post odgovorio da to zahtjeva visok stepen jedinstva malih dioničara, kojeg nema I u pravu je. Od skoro 2600 dioničara EP BiH a svi su oštećeni, o ovome govorimo samo nas 4-5, u vrh glave 10. I niko drugi bar da ja znam. Ne bih dakle baš rekao tako da se iz udobnosti klime I grijanja žalimo sami sebi. Što zvuči prilično beskorisno. Razjasnili smo stvari, iskristalisali probleme, razmjenili mišljenja, da nismo, pola ljudi ni ovdje ne bi uočila štošta. Mnogi su saznali ono što do tada nisu znali a vjerujem da nas prati bar još 50 dioničara ovdje koji se možda ne javljaju i ne pišu. O ovome ne piše nijedan medij niti išta radi bilo ko iz opozicije. Niti šta zna. A nestaju stotine milona. Dakle urađeno je mnogo više nego što su svi ostali uradili zbirno. Malo nas je usporio Andelija onim planom da će na kraju ove godine biti 100 m dobiti I sljedeće 200, možda bi I ranije u akciju, ali eto sad znamo da je vrijeme. U nas ne može ništa normalno a da nije “na guranje”.
Dakle ja sam za ali morali bi se prvo mi organizovati, da znamo koliko nas ima, da vidimo hoćemo li u to zajedno sa Jadran stanovima ili sami, pa onda da animiramo još dioničara, fondove, neki medij pa I stranku itd I sl.
Kako rekoh (moje mišljenje, dozvoljam da ima I različitih) trebalo bi zakazati sastanak sa direktorom, iznijeti naše primjedbe I nezadovoljstvo načinom poslovanja (naravno može se to I baciti na papir prethodno), od otpisa dugova, mnogobrojnih kršenja zakona, prodaje struje ispod cijene, socijalnog poslovanja…. Ima toga dosta. I zatražiti da ako će tako dalje (bez dobiti I dividende na našu štetu) da tražimo otkup dionica, pa neka nastave bez nas. Ne želimo da budemo (nas 2600) zarobljenici njihovog socijalnog vođenja firme i populizma. Pa neka on prenese ministru i/ili Nikšiću. Ako nas odbiju (odbiju sastanak Ili na njemu utvrdimo da i dalje namjeravaju kao dosad, ja sam za tužbu odmah nakon toga. Treba vidjeti hoće li nas u tome podržati I neko iz fondova (ali ne ONIH fondova koji prodaju po 13) a trebalo bi. Besmisleno je ako bi nas bilo samo nekoliko, ne bi bili ozbiljno shvaćeni. Dakle treba se dobro pripremiti. Već se nešto postiglo odlaskom na zadnju skupštinu I to treba nastaviti ali još masovnije. Sastanak kod direktora bi bio korak dalje a ne odbacujem ni tužbu, a ako do toga dođe najbolja da se angažuje profesionalac kojeg će naravno trebati I platiti. I zato je bolje da nas je više. Možda treba I neki oglas kojim bi pozvali ostale dioničare da se pridruže I informišu, trebao bi onda neki fond iz kojeg bi se to platilo I možda neko koje voljan da to vodi sa malo više slobodnog vremena, po mogućnosti iz Sarajeva jer tu je pretpostavljam I najviše dioničara a tu su I fondovi…
veliki dedo

Post by veliki dedo »

Ako ovo, ako ono... prođoše nam godine i život u nekom iščekivanju nažalost najjednostavnije i najočiglednije stvari a to je da će nova uprava raditi za dobrobit firme i društva a na kraju ispada svaka gora i lošija od one prethodne...

Zar ti stvarno misliš da će ova uprava biti bolja? Baš ova čiji direktor dolazi iz vodovoda i nema nikakvog iskustva niti sa strujom a niti u energetskom sektoru?
Besmisleno je očekivati i nadati se nečemu od čovjeka koji pojma nema o svome poslu, koji prihvatanjem direktorske pozicije, bez znanja i iskustva, ti jasno daje do znanja da se on ništa ne pita i da on ništa ne odlučuje već da svoju nesposobnost kompenzira sa poslušnosti, odanosti i dobrobiti za neke druge a ne za firmu koju vodi.
Zar si već zaboravio tal Lagumdžije i Grabovice? U istoj, identičnoj režiji.. .
Grabovica "znači" (također) nepismen i bez iskustva ali u bezobraznom i bezobzirnom pljačkanju i uništavanju firme i države nije mu, do tada, bilo premca...
slavuj

Post by slavuj »

Pridružujem se inicijativi da nešto poduzmemo.Nemamo šta čekati.ova Vlada,kao i sve dosadašnje u ostalom,vode računa samo o interesima stranaka i ličnim interesima pojedinaca.Vrlo često ni to ne znaju.
Sa Nikšićem imamo iskustvo Bosnalijeka.Uzunović je njegov Nedim.I s obzirom na ove što su ih sad razasuli po gradu,imali smo i sreće s njim.
Prava prilika je redovna skupština na kojoj valja razmatrati Izvještaj o poslovanju.Tamo se trebamo okupiti,bar pedesetak dioničara.
Sudeći po ovom forumu,znanja za akciju imamo.Treba nam sam volja i organizacija.
Vjerujem da bi to i mediji jedva dočekali.
montypython

Post by montypython »

https://www.klix.ba/biznis/privreda/zul ... /231129032
Svašta navedeno osim da se struja prodavala ispod proizvodne cijene, valjda jer I njegovi isto rade. Ali neka neko i ovo kaže.
montypython

Post by montypython »

Oho, struja na berzi za sutra dobar dio dana iznad 200 Eura, da vidimo kako će sad oni uspjeti da održe priču o gubitku u 2023 a mogu sami mjesečno imati dobit samo od izvoza 20 miliona. A na vlasti će biti više od 4 mjeseca.
Truba

Post by Truba »

ja vas podržavam i nadam se da ću osobno moći na sljedeću sjednicu ali bojim se da ne krenem dernjat se jer sam slabih živaca
Truba

Post by Truba »

slavuj wrote: 29 Nov 2023, 10:05 vode računa samo o interesima stranaka i ličnim interesima pojedinaca.Vrlo često ni to ne znaju.
to sam i ja napisao samo malo drugačije :lol: ne tako elokventno
veliki dedo

Post by veliki dedo »

slavuj wrote: 29 Nov 2023, 10:05 ...
Prava prilika je redovna skupština na kojoj valja razmatrati Izvještaj o poslovanju.Tamo se trebamo okupiti,bar pedesetak dioničara.
Sudeći po ovom forumu,znanja za akciju imamo.Treba nam sam volja i organizacija.
Vjerujem da bi to i mediji jedva dočekali.
Možemo se mi okupiti i na stotine i u horu im postaviti sva pitanja, izraziti naše razočarenje i ljutnju na sve njihove dugogodišnje i aktuelne malverzacije, nepravilnosti i kriminal ali, i sam znaš, da osim što će to eventualno uči u zapisnik (po našem zahtjevu) i što će neko negdje objaviti da su mali dioničari izrazili nezadovoljstvo sa poslovanjem kompanije, da od SVEGA TOGA NEMA NIŠTA!
Nas deset, stotine ili hiljadu, za njih smo uvijek mali i donji. I osim nekih obećanja, da se dobije na vremenu do isteka mandata i dok se svi podobni i kriminalom povezani ne namire, nećemo ništa postići.
Shvatite, vec jednom, da je jpesr krava muzara za svaku vladajuću stranku i za stotine drugih osoba i firmi satelita koji je, na ovaj ili na onaj način, beskrupulozno i surovo pljačkaju i iskorištavaju te stiču ogromnu korist na njenu štetu.
Možemo mi prisustvovati na skupštinama, da se eto vidi da i mi postojimo ali ako ZAISTA želimo da nešto promijenimo onda su to tužbe i prijave za svaku sumnju na njihove nepravilnosti i kriminal.
panzer

Post by panzer »

Novi problemi za privredne subjekte u Federaciji Bosne i Hercegovine su pred vratima, a poskupljenje električne energije za privredu osjetit će i građani. Odluku će sutra donijeti Vlada FBiH

Kraj godine, za većinu privrednih subjekata, donosi velike probleme. Elektroprivreda BiH je već ranije dostavila nove ponude u kojima je cijena električne energije za privredne subjekte povećana za 70 i više posto. Udruženje poslodavaca FBiH smatra da povećanje nije realno.

- Zadnje dvije godine električna energija je već poskupila dva puta po 20 posto, dakle tu je 44 posto kumulativno. Sljedećih 20 posto bi otišli već na nekih 62 posto i mislimo da je to zaista prevelik teret privredi. Ne vidimo previše razloga za to. Naravno, Elektroprivreda ima svoje probleme sa rudnicima, sa poslovanjem, prave minuse. Ali naše je mišljenje da zaista zdravi dio privrede, a u konačnicih građani Federacije, ne trebaju da plaćaju loše poslovanje Elektroprivrede i rudnika, kaže Adnan Smailbegović, predsjednik UO UPFBIH.

Drugi argument je novi Zakon o električnoj energiji koji na snagu stupa 1. januara, a Elektroprivredi će donijeti nekih dodatnih 28 miliona prihoda.
Postoji jedna teoretska mogućnost da se Vlada, da kažem, ne oglasi nikako i da nas Elektroprivreda vrati na tržišno snabdijevanje. Na tržištu zaista danas, ako gledamo berzu u Budimpešti i ostale berze, cijena je otprilike 75 posto viša nego što je kod nas. Međutim, treba imati u vidu da je u toj cijeni uračunata i CO2 taksa koju BiH nema, ističe Smailbegović.

Mišljenja je da bi poskupljenje najviše moglo biti jednocifreno, ali Odluku će donijeti Vlada.
Po svemu sudeći, već su izlobirali.
montypython

Post by montypython »

Na tržištu zaista danas, ako gledamo berzu u Budimpešti i ostale berze, cijena je otprilike 75 posto viša nego što je kod nas. Međutim, treba imati u vidu da je u toj cijeni uračunata i CO2 taksa koju BiH nema, ističe Smailbegović.

U jučerašnjoj izjavi Nikšić je rekao da je proizvodnna cijena struje iz npr TE Kakanj 90 E/MWh a da se privredi prodaje po 77 E. Znači sad EP gubi 17% na tome a ovaj se raskukao kao da on ima problem. I još traži jednocifrenu povećanje.
Drugo, da razjasnimo, zna li neko, da li stvarno kad EPBiH izveze struju npr iz HE plaća trenutno CO2 taksu ikome? Da li oni u EU za struju iz obnovljivih prodanu npr na HUPEXu plaćaju CO2 taksu?
Post Reply