Znam, ali upravo sam se ja "svađao" s tima koji su tada to tvrdili i iznosio na ovom forumu argumentaciju potkrepljenu činjenicama i fundamentima, da i jedno i drugo vrijedi višestruko više. Što se poslije i pokazalo. Ti koji su tvrdili da "ne vrijedi" mislim da više i nisu na forumu. Međutim nije mi ovo ista priča. Jer to su bile tadašnje tržišne cijene, jasno je da su bile potcijenjene kao i što je skoro sve na SASE. Tržišna Enkera je donedavno bila 7 i ja se mogu složiti da vrijedi mnogo više od toga (sa boljim menadžmentom) , ali mi sad ne pričamo o 7 nego o 67, što je ekvivalentno da je neka tada ponudio za SOSOR 60 KM ili za FDS 350. Ja čak ni sad ne tvrdim da ne vrijedi možda i više od 67, teško, ali u pravim rukama možda. Međutim ako se ponuda ne realizuje ostadosmo mi mali sa ovima i cijenom 10. Ovo je čisto igra vjerovatnosti. Hoćeš li sigurnih 67 KM ili ćeš vjerovatnoću od 10% da dobiješ i 135 s tim da je onda 90 % da ostaneš s ovima zarobljen uz cijenu 10 ili sličnu od sada do vječnosti. Uz inflaciju, oportunitetni trošak i sl.panzer wrote: ↑17 Nov 2023, 10:18 Da se vratimo na 2015.
Šta ja znam. kad vidim one mrtvace iz podruma i 6 KM za Sarajevo osiguranje mi je previše dati. A ne bi ni za FDS dao više od 35 KM to je svakako firma koja je na izdisaju.
Kako rekoh, moguće je i da je sujeta u pitanju. Nećete sad nikako. Pa se ipak dogovore za 5 ili 10 godina. Uglavnom, sama ponuda pokazuje koliko firme i fabrike ustvari vrijede i kakve prilike se pružaju onima koji imaju velike cifre koje drže na bankama.
A slažem se da sama ponuda pokazuje koliko griješe oni koji drže velike cifre po bankama uz par posto kamate. Ovako je bilo skoro sa svakom ozbiljnijom dionicom na SASE, od Sosora preko FDSa, Vispaka, BH Telecoma, Bosnalijeka i to ne jednom, a biće i dalje. Tuhinja i "boluje" godinama, kao da namjerno neko hoće da uspava investitore i svuče cijenu dovoljno, a onda eksplozija.