Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

montypython

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by montypython »

panzer wrote: 17 Nov 2023, 10:18 Da se vratimo na 2015.
Šta ja znam. kad vidim one mrtvace iz podruma i 6 KM za Sarajevo osiguranje mi je previše dati. A ne bi ni za FDS dao više od 35 KM to je svakako firma koja je na izdisaju.

Kako rekoh, moguće je i da je sujeta u pitanju. Nećete sad nikako. Pa se ipak dogovore za 5 ili 10 godina. Uglavnom, sama ponuda pokazuje koliko firme i fabrike ustvari vrijede i kakve prilike se pružaju onima koji imaju velike cifre koje drže na bankama.
Znam, ali upravo sam se ja "svađao" s tima koji su tada to tvrdili i iznosio na ovom forumu argumentaciju potkrepljenu činjenicama i fundamentima, da i jedno i drugo vrijedi višestruko više. Što se poslije i pokazalo. Ti koji su tvrdili da "ne vrijedi" mislim da više i nisu na forumu. Međutim nije mi ovo ista priča. Jer to su bile tadašnje tržišne cijene, jasno je da su bile potcijenjene kao i što je skoro sve na SASE. Tržišna Enkera je donedavno bila 7 i ja se mogu složiti da vrijedi mnogo više od toga (sa boljim menadžmentom) , ali mi sad ne pričamo o 7 nego o 67, što je ekvivalentno da je neka tada ponudio za SOSOR 60 KM ili za FDS 350. Ja čak ni sad ne tvrdim da ne vrijedi možda i više od 67, teško, ali u pravim rukama možda. Međutim ako se ponuda ne realizuje ostadosmo mi mali sa ovima i cijenom 10. Ovo je čisto igra vjerovatnosti. Hoćeš li sigurnih 67 KM ili ćeš vjerovatnoću od 10% da dobiješ i 135 s tim da je onda 90 % da ostaneš s ovima zarobljen uz cijenu 10 ili sličnu od sada do vječnosti. Uz inflaciju, oportunitetni trošak i sl.
A slažem se da sama ponuda pokazuje koliko griješe oni koji drže velike cifre po bankama uz par posto kamate. Ovako je bilo skoro sa svakom ozbiljnijom dionicom na SASE, od Sosora preko FDSa, Vispaka, BH Telecoma, Bosnalijeka i to ne jednom, a biće i dalje. Tuhinja i "boluje" godinama, kao da namjerno neko hoće da uspava investitore i svuče cijenu dovoljno, a onda eksplozija.
panzer

Post by panzer »

Činjenica je da ne znamo šta se dešava osim ovih par informacija. I činjenica je da njih četvorica uz žene imaju apsolutnu većinu pa je, kao i do sada, sve i njihovim rukama.
slavuj

Post by slavuj »

panzer wrote: 17 Nov 2023, 11:56 Činjenica je da ne znamo šta se dešava osim ovih par informacija. I činjenica je da njih četvorica uz žene imaju apsolutnu većinu pa je, kao i do sada, sve i njihovim rukama.
I činjenica je da su se oni u ovom trenutku sukobili medjusobno.Mujezinović kontra ove dvojice a oni kontra njega i Nijemaca.
Razloge ne znamo,ali sigurno nije oko toga koju cjenu da traže.Jednostavno,Fejzić i Aličić,koji sada upravljaju firmom,ne žele prodati svoje dionice.
Ovakvo stanje vlasništva i poslovanje na granici rentabiliteta u ovom trenutku im odgovara.
Pored mogućih kriminalnih razloga,možda postoje i neki,po njima,racionalni.Po nervozi koju ispoljava ovaj Aličić,reklo bi se da mu je pravi razlog činjenica da smatra da su ,prije nego firmu prodaju,trebali obezbjediti veće procentualno vlasništvo.Trebali su dakle,tako očito misle,prvo pokušati na tenderu prikupiti puno više dionica nego što imaju.
Izgleda da je Mujeziović sve pokvario dovodjenjem ovih Njemaca prije vremena.I debelo su ljuti na njega,jer im je izbio mogučnost da ostvare još veću kapitalnu dobit,upravo ovoliku koliko traže ovom svojom cijenom.
Kada sam ja razgovarao sa Aličićem,on nije ni spomenuo cijenu ni Njemce.Isticao je samo njihov sukob sa Mujezinovićem oko cijena njihovih proizvoda koje im on navodno traži.Očito im se dobro zamjerio prijevremenim dovodjenjem ovih Njemaca.
Elem,ja samo pohlepu vidim kao uzrok ovom sljepilu.Ne mogu da shvate da nove šanse neće biti.
A mogučnost dogovora odbili su ne samo cijenom nego i porukom da ne dolaze ,ako nemaju namjeru prihvatiti njihovu cijenu.
Odbijaju čak i bilo kakav razgovor i sa Mujezinovićem.
A što se tiče revizije,ona nije odbijena,jer ne postoji za to zakonska mogučnost.A činjenica da je na skupštini izabran revizor po njihovom prijedlogu a ne po prijedlogu dioničara koji ju je zahtjevao,govori da baš i nisu sigurni da će sve biti uredu.
Ja mislim da se taj njihov odabir revizora ,može i problematiyirati u KOMVP.
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote: 17 Nov 2023, 13:43
panzer wrote: 17 Nov 2023, 11:56 Činjenica je da ne znamo šta se dešava osim ovih par informacija. I činjenica je da njih četvorica uz žene imaju apsolutnu većinu pa je, kao i do sada, sve i njihovim rukama.

Kada sam ja razgovarao sa Aličićem,on nije ni spomenuo cijenu ni Njemce.Isticao je samo njihov sukob sa Mujezinovićem oko cijena njihovih proizvoda koje im on navodno traži.Očito im se dobro zamjerio prijevremenim dovodjenjem ovih Njemaca.
Godinama imaju taj "problem". Mujezinoviću je odgovarala predhodna ekipa tj Vilašević jer mu je davao robu po povoljnijim uslovima a kada je se to počelo problematizirati onda je ovaj iz Slovenije direktnu ušao u vlasništvo ne bi li na taj način intervenisao.

Tako da sigurno ima sujeta ali trebalo bi da nekad bude i razuma.
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote: 17 Nov 2023, 13:43 ...
Ovakvo stanje vlasništva i poslovanje na granici rentabiliteta u ovom trenutku im odgovara.
Pored mogućih kriminalnih razloga,možda postoje i neki,po njima,racionalni.Po nervozi koju ispoljava ovaj Aličić,reklo bi se da mu je pravi razlog činjenica da smatra da su ,prije nego firmu prodaju,trebali obezbjediti veće procentualno vlasništvo.Trebali su dakle,tako očito misle,prvo pokušati na tenderu prikupiti puno više dionica nego što imaju.
... .
Elem,ja samo pohlepu vidim kao uzrok ovom sljepilu.Ne mogu da shvate da nove šanse neće biti.
A mogučnost dogovora odbili su ne samo cijenom nego i porukom da ne dolaze ,ako nemaju namjeru prihvatiti njihovu cijenu.
...
Vrlo moguće. U tom slučaju moglo bi se reći da, osim kriminalnih motiva (prodaje proizvoda po sumnjivim cijenama) postoje i drugi kriminalni motivi, kupovina dionica od malih po nerealno niskim cijenama. Generiši konstantno loše fin rezultate i drži nisko cijenu dionice, onda otkupi od malih jeftino i tek kad pojačaš svoje procente zovi Nijemce. Teško će to ići. Prvo ko garantuje da će Nijemci ponovo doći kad jednom odu. Drugo kako sad otkupiti od malih na tenderu po niskoj cijeni kad su sami rekli da vrijedi 135? Šta god da je, ne postupaju mudro. Ovako je počelo i sa Arslanagićima u Bosnalijeku, arogancijom i pohlepom, šuškanjem oko curenja i sl a na kraju znamo kako je završilo, ko hoće previše ostane bez ičega, u Zenici.
A što se tiče toga da su možda prije prodavali Mujezinoviću po vrlo povoljnim uslovima moguće, samo po rezultatima poslovanja ne bi se reklo da su nešto napredovali od tada. Jesu li našli nekoga kome prodaju još povoljnije, na našu štetu?. U svakom slučaju niko tu nije čist i malim dioničarima ne može biti dobro dok je iko od njih na čelu ili u vlasništvu.
panzer

Post by panzer »

Po pitanju vlasništva, nije za poređenje sa Bosnalijekom. Ovdje vlasnici imaju skoro 80 % pa tu nema nekog prostora da nekom imaginarnom tj državi polažu račune.
I ne bih ja bio unaprijed negativan po pitanju raspleta.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 17 Nov 2023, 14:30 Po pitanju vlasništva, nije za poređenje sa Bosnalijekom. Ovdje vlasnici imaju skoro 80 % pa tu nema nekog prostora da nekom imaginarnom tj državi polažu račune.
I ne bih ja bio unaprijed negativan po pitanju raspleta.
Državi nemaju ali imaju malim dioničarima, njih 440. Ako se od njihove imovine namiruju ispod stola i njima super iako je firma u minusu ili na pozitivnoj nuli svake godine, kako može biti da ne polažu račune. Onda ni džeparoš u tramvaju ne treba polagati račun kad ukrade od penzionera, jer penzioner nije država.
Ja imam ovu dionicu valjda 16-17 godina i nikad ništa, to je valjda jedina na kojoj nisam zaradio bar 100%. Da sam to uložio u bilo šta drugo bar bi se utrostručilo. Pa bila je inflacija bar 50% od tada, bile su kamate po 6 % prije koju godinu a ovi imaju sad prihode niže nego što su imali prije 15 ak godina. Mislim kako je to uopšte moguće?
A za rasplet vidjećemo, iskreno se nadam da si u pravu i da će nešto biti iz svega toga ali već samo odbijanje ove ponude i drsko postavljanje apsurdne cijene, meni je iskreno ludost i čista pohlepa. Vjerujem da su i mnogi drugi dioničari bijesni, i s pravom i oni koji sad imaju dionice a da ne pominjem one koji su ih na vanberzanskom tržištu prodali po npr 5,5 KM, pretpostavljam kome.
slavuj

Post by slavuj »

Ima li negdje Obavijest Enkera o Pismu namjere koje su dobili od Njemaca.Meni tvrde da ima!
To su obavezni objaviti kao dogadjaj koji bitno utiće na cijenu dionica!
panzer

Post by panzer »

Nema. Objavio bi bilo ko.

Samo je objavljena informacija u maju o zainteresovanosti za preuzimanje.
montypython

Post by montypython »

https://bljesak.info/vijesti/crna-kroni ... ica/416945
Da podsjetim. Po meni slična bi situacija bila da ovi pokušaju nekim tenderom da otkupe od malih jeftino a onda da prodaju Nijemcima ili kome već po znatno višoj cijeni. A da nisu nikoga obavjestili da je ponuđena takva cijena. A još bi gore bilo da ponude ostalim malim dioničarima nisku a sami traže još mnogo višu i od te koju su Nijemci ponudili.
Post Reply