Da to uprostimo...
Švabe daju samo 40 miliona KM za ozbiljnu fabriku.
Malo ili puno?
Danas, u onoj industrijskoj zoni sama zemljišna površina koju pokriva Enker vrijedi bar 6 miliona KM odnosno trenutna SASE cijena.
Ono što su kupovali švabe i austrijanci po BIH uglavnom su otplaćivali sa najviše 5-6 godišnjih dobiti firmi koje preuzmu npr cementare ili Unico filter.
I ostanu im u vlasništvu firme sa jeftinom radnom snagom i još jeftinijom strujom.
Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...
I po ko zna ko koji put...... Hoće li ikome doće u glavu šta znači ispravna valorizacija dionica i priliku koju imaju da ih kupe jeftino.
-
Ne mogu da vjerujem šta sam upravo pročitao. Napisao sam prošli put o čemu mislim da se ovde radi. Jer ako je ovolikoj firmi sa 200 zaposlenih prihod kao da je ćevabdžinica onda tu nešto debelo smrdi. Pogotovo ako 15 godina ne može da se sastavi sa dobiti a kamoli dioničari a dividendom. Očito je "neprofitabilo" poslovanje tom dvojcu iz nekih razloga ipak vrlo isplativo. Međutim nisam ni sanjao da su stvari tako lude, ako je ovo sa ponuđenom cijenom istina a nemam razloga da ne vjerujem. Najluđa i najdrskija stvar koju sam ikad čuo. Godinama se kupuje vanberzanski po 7-8, čak i po 5-6, nisu htjeli na dodirnu ništa iznad 10 KM ni berzanski ni vanberzanski a eto sad kad im se nudi po 67 KM malo im, treba duplo. Švabe mogu u momentu prevratiti i odustati a onda 440 malih dioničara treba da ostane s ovima do kraja života. Rekoh ovdje treba Sipa da uleti hitno i provjeri sve, ne 5 nego 15 godina unazad. O svemu treba svakako obavijestiti sve ostale male dioničare pa da im naprave događanje naroda pred kapijom. Postoji mogućnost da se organizuju sa tim trećim koji želi prodati i ponude Nijemcima i po nižoj cijeni npr po 60 makar i ne imali 50 %. Neka im Švabe uđu u fabriku i NO pa da vidimo onda kako će brštanizirati.
Ja imao 1000 dionica, prodao prije dvije godine po 6 i nesto.
Mogu konkurisati za šampiona po nerealozovanoj dobiti. Prvo sam je ispustio na MannHummelu, pa na Intesi, pa na Sarajevo osiguranju, pa sad ovo.
Ako jos na Elektroprovredi iziđem prije vremena trebam se raniti.
Mogu konkurisati za šampiona po nerealozovanoj dobiti. Prvo sam je ispustio na MannHummelu, pa na Intesi, pa na Sarajevo osiguranju, pa sad ovo.
Ako jos na Elektroprovredi iziđem prije vremena trebam se raniti.
Poređenja ganjanja na berzi i ozbiljnih poslovnih pregovora ne stoji niti je moguće.
Na berzi su kokošari. Na berzi se kokošari uz pomoć brokera ganjaju za jedan pfening. Znamo hiljadu takvih primjera. Eto zadnji moj primjer sa ASA bankom( samo da kažem da mi raiffeisen brokeri nisu dali kupiti dionice po 108 KM, kao previše dižeš cijenu).
Pa i sam vlasnik Binga kupuje sa nekoliko pfeninga razlike a za sedam dana može na sto istresti kofer od 300-400 miliona KM za udio u telekomu.
To je kad se dođe do ozbiljnog posla. I većinski vlasnici Enkera znaju zašto traže 135 KM. Možda znaju da tu cijenu neće dobiti ali mogu se naći na pola ponuđene i one što oni traže. Ako je ozbiljan posao i ako su u današnje doba izuzetno dobra geolokacija sa razrađenom fabrikom zašto ne bi tražili više od 67 KM (39 miliona KM)jer kako rekoh samo zemljište danas košta bar 6 miliona KM. Milionske cifre se vrte za okolne parcele a daleko su manje i lošije pogodne za gradnju.
Na berzi su kokošari. Na berzi se kokošari uz pomoć brokera ganjaju za jedan pfening. Znamo hiljadu takvih primjera. Eto zadnji moj primjer sa ASA bankom( samo da kažem da mi raiffeisen brokeri nisu dali kupiti dionice po 108 KM, kao previše dižeš cijenu).
Pa i sam vlasnik Binga kupuje sa nekoliko pfeninga razlike a za sedam dana može na sto istresti kofer od 300-400 miliona KM za udio u telekomu.
To je kad se dođe do ozbiljnog posla. I većinski vlasnici Enkera znaju zašto traže 135 KM. Možda znaju da tu cijenu neće dobiti ali mogu se naći na pola ponuđene i one što oni traže. Ako je ozbiljan posao i ako su u današnje doba izuzetno dobra geolokacija sa razrađenom fabrikom zašto ne bi tražili više od 67 KM (39 miliona KM)jer kako rekoh samo zemljište danas košta bar 6 miliona KM. Milionske cifre se vrte za okolne parcele a daleko su manje i lošije pogodne za gradnju.
-
Možda oni znaju šta rade ali ne znamo mi. I ne vidi se. Mogu se složiti da jeste, vrijedi firma dosta, i sama zemlja je možda vrijednija od trenutne tržišne cijene tj 10 i da, stranci često kupuju jeftino i otplate za nekoliko godišnjih dobiti i za jeftinu radnu snagu i struju. Sve se slažem. Samo što meni ovo nije taj slučaj. Jer zašto oni koji su sada većinski nisu tako vrijednu firmu SAMI otkupljivali po realnim cijenama nego tržišna stoji na 10? Ako se firma može i pri visokoj vrijednosti isplatiti za nekoliko godina (a znam da može), kako to da ovi koji sad upravljaju ne mogu cijenu koju traže sami isplatiti nikad, KAD JE ONI VODE. I ne samo onu koju traže nego ni sadašnju tržišnu. Zašto traže 14 puta više nego što sami nisu kupovali na berzi a mogli su? Ili ako traže 135 što je ekvivalentno (pri P/E cca 20) godišnjoj dobiti od cca 6-7 po dionici ili cca 3,5 miliona. Godišnje. A oni sami ne znam jesu li zaradili kad se prebiju gubici, ni 0,5 m zbirno za sve godine, ako su išta. Mislim naravno na prikaznanu dobit. Jer ako vrijedi vrijedilo je i dosad, što nisu od brzog kupili po 80 a ne po 6, ako vrijedi i znaju da vrijedi?panzer wrote: ↑14 Nov 2023, 22:16
....To je kad se dođe do ozbiljnog posla. I većinski vlasnici Enkera znaju zašto traže 135 KM. Možda znaju da tu cijenu neće dobiti ali mogu se naći na pola ponuđene i one što oni traže. Ako je ozbiljan posao i ako su u današnje doba izuzetno dobra lokacija sa razrađenom fabrikom zašto ne bi tražili više od 67 KM jer kako rekoh samo zemljište danas košta bar 6 miliona KM. Milionske cifre se vrte za okolne parcele a daleko su manje i lošije pogodne za gradnju.
Mislim da sam objasnio primjer kokošarstva. A cijena je opet bila dijelom i do neukih prodavaca. I dan danas imaš takve neuke na Elektroprivredi.
A vlasnici su svakako bili apsolutna vlast, i sa onim što imaju udjela.
A vlasnici su svakako bili apsolutna vlast, i sa onim što imaju udjela.
-
A za brzog, hitna promjena nadimka u-strpljivi. Prije prodaje EPBiH. Ili bar ne djelovati u skladu sa sadašnjim.
-
Ma znam ja za kokošare. Međutim ovdje govorim kao mali dioničar. Ništa mi nemamo od toga ako oni koji vladaju u Enkeru znaju koliko vrijedi. Koliko je dioničara umrlo čekajući da oni podijele dividendu. Koliko ih je u nuždi prodalo po 7 ili 8? A tako bi i dalje bilo sa ovima, ako ostanu/ne prodaju. A šta ako se Nijemci samo zaokrenu i kupe isto u Srbiji? Albaniji? Umjesto da iskeširaju 135. Mislim da je Njemačka ponuda više nego korektna, ako pogledamo sve ostale dionice gdje su bile ponude i squeeze outi uvijek su bili neki minimalni postoci, manipulacije cijenom pred preuzimanje i sl. Ne znam da je ikad bilo da se ponudi dvostuka knjigovodstvena ili 6 struka tržišna cijena. Uostalom vidjećemo, ako se Nijemci predomisle i odustanu da vidimo hoće li ovi odmah otkupiti od malih bar po 100 KM. Ako sami kažu da vrijedi 135.
Last edited by montypython on 14 Nov 2023, 22:48, edited 1 time in total.
Unis Valjčići d.d Konjic? 390% preko nominalne.
A i ja sam se večeras sjetio nekih ljudi kojima sam prije 10-12 godina govorio da ne prodaju dionice jer stvarno vrijede. Nekih od tih i nema više.
I koliko znam, ne postoji neka druga fabrika ove vrste u bivšoj državi a sigurno ni u Albaniji.
Ovdje je švabi sve na gotovo.
A i ja sam se večeras sjetio nekih ljudi kojima sam prije 10-12 godina govorio da ne prodaju dionice jer stvarno vrijede. Nekih od tih i nema više.
I koliko znam, ne postoji neka druga fabrika ove vrste u bivšoj državi a sigurno ni u Albaniji.
Ovdje je švabi sve na gotovo.