Elektroprivreda BIH

Mentalist

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Mentalist »

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) financirat će gradnju dvije nove hidroelektrane u Bosni i Hercegovini koje bi godišnje trebala proizvoditi više od 95 gigavat-sati električne energije, potvrdio je direktor "Elektroprivrede BiH" Elvedin Grabovica.

U izjavi koju u utorak prenosi sarajevski "Dnevni avaz" Grabovica je kazao kako je EBRD odobrila povoljan kredit od 35 milijuna eura. On će se koristiti za gradnju hidroelektrane "Vranduk" na rijeci Bosni nizvodno od Zenice, za što će se izdvojiti 26 milijuna eura. Ta bio elektrana trebala imati instaliranu snagu od 20 megavata.

Ostatak kredita bit će iskorišten za gradnju hidroelektrane "Kostela" na rijeci Uni, koja će biti nešto manjeg kapaciteta.

Odluku o kreditnom zaduženju još trebaju potvrditi vlada i parlament Federacije BiH, no Grabovica drži kako tu neće biti problema i da će kredit EBRD-a vrlo brzo postati operativan.

Podsjetio je na činjenicu kako je riječ o vrlo povoljnom kreditu s kamatnom stopom od tri posto.

"Elektroprivreda BiH" trenutačno upravlja proizvodnim kapacitetima čija je ukupna snaga tisuću i 628 megavata, a u predstojećem razdoblju planira povećati ulaganja u obnovljive izvore energije.

Kako je navedeno na internetskim stranicama ove tvrtke, čiji je 90-postotni vlasnik Federacija BiH, kroz kapitalne investicije planirana je gradnja još tri veće hidroelektarne na rijekama Bosni, Drini i Bioštici u središnjoj Bosni, niza manjih hidroelektrana na rijeci Neretvici te vjetroparka u okolici planine Velež u Hercegovini.

Ukupna je vrijednost tih investicija procijenjena na 326 milijuna eura, a uz to je planirano i investiranje u gradnju novih blokova termoelektrana u Kaknju i Tuzli, ukupne instalirane snage 750 megavata, koje bi godišnje mogle proizvesti do tri i pol tisuće gigavat-sati električne energije.
panzer

Post by panzer »

Visok rast bh izvoza zabilježen je kod električne energije od 308,7 posto, te kamenog uglja, koksa i briketa 104,3%.
Električne energije smo u prva dva mjeseca izvezli u vrijednosti 77,3 miliona KM u odnosu na 18,9 miliona KM u istom periodu prethodne godine. Istovremeno, uvoz struje je iznosio 14,1 milion KM i manji je za 46 posto u odnosu na prva dva mjeseca 2012. godine kada je iznosio 26,2 miliona KM.
Ako im je ova statistika ispravna onda to znači u januaru 26,6 mil a u februaru 50,7 mil KM izvezene struje. Sigurno je da će i mart biti jak a onda sve zavisi od količina padavina u ljetnim mjesecima.
proleter

Post by proleter »

Rekao am ja da će februar biti još jači od januara kada se uporedi sa prošlogodišnjim, a i mart će isto biti rekordan.
Brane preljevaju, a na planinama metri snijega, a novi se najavljuje od ponedeljka.
Nego, nešto me interesuje koliko ima do sada instaliranih solarnih panela i mini hidroelektrana u BiH. Vidim da je prava pomama za instaliranjem solarnih ćelija na krovove hala i tvornica, a već se otvaraju i namjenske male elektrane.
Pojedninačno su male snage (20-150 kW) ali kada se to pomnoži sa nekoliko stotina već se dobije lijepa elektranica od nekoliko desetaka MW (računajući i mini HE).
panzer

Post by panzer »

Elektroprivreda Republike Srpske je za prva dva mjeseca ove godine, nakon izmirenja domaćih potreba za potrošnjom struje i isporukom energije Distriktu Brčko, na slobodnom tržištu prodala 436 GWh električne energije vrijednosti 40.598.000 KM, što je tri puta više u odnosu na isti period prošle godine, potvrdili su za portal CAPITAL u ovom preduzeću.

Proizvodnja struje je za 20% veća od planirane, a sumnje da bi poslovnu budućnost ovog preduzeća mogao da pokvari arbitražni spor sa Češkim energetskim gigantom ČEZ-om, u ovom preduzeću odbacuju, procjenjujući da će tužbeni zahtjev ČEZ-a Arbitražni sud u Beču odbaciti kao neosnovan.
Elektroprivreda RS ove godine očekuje dobit od oko 8,6 miliona maraka.
proleter

Post by proleter »

Znači, oko 47 EUR-a po MGwh.
Znači, 10 EUR-a manje nego što je godišnji ugovor JP Elektroprivreda BiH Sarajevo (57 EUR-a za viškove struje).
Znači, nije loš posao napravio onaj Elvedin Grabovica. :D

Nego, bez šale, interesira me (pošto tek u zadnje vrijeme malo ovo analiziram). znači li to da JPEPS može izvoziti struju i iznad 57 EUR-a ili SAV višak MORA prodati po toj cijeni?
Jer neko reče da je cijena u pikovima dostizala i 100 EUR-a u februaru u Europi?
Panzer, please?
panzer

Post by panzer »

I ja sam nekad mislio da je to idealno i da se na toj struji zarađuje maksimalno. Zarađuje trgovac ali proizvođač ne zaradi nešto previše. EPBIH ima dogovorene isporuke i kad njih zadovolje onda mogu prodavati i ekstra viškove. Dogovorene količine su po 58 EUR a ako imaju dodatne viškove onda im trgovac određuje po kojoj cijeni će od njih kupiti. Problem je što EPBIH ima male kapacitete u HE a od njih bi bili nabolje proizvodne cijene i ako one proizvode viškove onda je bolje gasiti neke blokove TE nego ići na prodaju tih viškova u izvozu. Cijena od 15 pf/kwh na domaćem tržištu je često bolja nego da se to izvozi po 11,5 pf/KWh odnosno 58 EUR/MWh.

Možda ja griješim u ovoj logici ali mislim da to tako nekako funkicioniše.

Danas imamo ovu vijest:
http://www.indikator.ba/ekonomija/33620 ... he-vranduk

Bilo bi dobro kada bi Energoinvest dobio ovaj posao.
proleter

Post by proleter »

OK, hvala, tako nekako sam i mislio.
Idealno bi bilo da imamo jednu elektroprivredu na nivou FBiH, ako već ne na nivou države.
Imala bi idealan odnos hidro i termo agregata. HZHB sada ubire kajmak, ali još su u minusu od prošlogodišnjih suša.
Kod termoelktrana treba gledati malo širi kontekst, odnosno veliki broj ljudi koji zarađuju za kruh u rudnicima i još brojne prateće djelatnosti koje idu uz rudarstvo.
Ovako je idealno kada su brane prepune, ali kada se dese suše, valja uvoziti struju od onih koji imaju termoelektrane.
Vidim da nije frka za dionice, iznose se veće količine na 24-25 pa ću ostati pri onom planu za ljeto kada bude mrtva sezona i pokušati ući na 21-22 KM.
montypython

Post by montypython »

proleter wrote:OK, hvala, tako nekako sam i mislio.
Idealno bi bilo da imamo jednu elektroprivredu na nivou FBiH, ako već ne na nivou države.
Imala bi idealan odnos hidro i termo agregata. HZHB sada ubire kajmak, ali još su u minusu od prošlogodišnjih suša.
Kod termoelktrana treba gledati malo širi kontekst, odnosno veliki broj ljudi koji zarađuju za kruh u rudnicima i još brojne prateće djelatnosti koje idu uz rudarstvo.
Ovako je idealno kada su brane prepune, ali kada se dese suše, valja uvoziti struju od onih koji imaju termoelektrane.
Vidim da nije frka za dionice, iznose se veće količine na 24-25 pa ću ostati pri onom planu za ljeto kada bude mrtva sezona i pokušati ući na 21-22 KM.
Ne bih baš rekao da samo EPHZHB "ubire kajmak". Vidjeli smo i iz onih dnevnih izvještaja koliko je proizvodnja nadmašivala domaću potrošnju a to ni blizu nije mogla ostvariti sama EPHZHB. Uostalom jeste da hidrokapaciteti EPBiH malo zaostaju za termo ali to ne znači da su mali u apsolutnom iznosu, da ne gledam sad cifre ali mislim da drastično premašuju Mostarsku EP i na tom polju. Uz to, kako je gore rečeno i domaća cijena sad nije loša. Prema tome mogu se očekivati rekordi dobiti na polugodištu a sumnjam da će iz uprave propustiti da se pohvale i nakon prvog kvartala.
U godini kad će pasti rekordi i u proizvodnji i vjerovatno i dobiti (osim ako ne bude stranačkog isisavanja) teško da se cijena zadrži na trećini nominale (72 ako se ne varam) koliko je sada. Izgleda da i veći igrači to znaju i kao što se vidi kupuju se i količine od 2000 kom po 24 KM bez problema. Teško je prognozirati na ovom nelikvidnom tržištu ali mislim da nećeš na ljeto moći kupiti JPESR ni blizu 21-22 (ja bi i po 25 da imam slobodnog casha), vjerovatnije 35-40.
Ne bih baš hvalio Grabovicu, Jerlagić je prije 3-4 godine ostvario mnogo povoljniji ugovor od tog, od mislim 84 E/MwH pa ga je taj isti Grabovica sa medijima razvlačio po medijima da je loš i štetan ugovor. To pokazuje ako ništa drugo, nedostatak poštovanja prema prethodniku i nedostatak dobrog ukusa. A nije Grabovica ni zaslužan što sad pada kiša. Ne bude li na pola godine iznad 70-80 miliona dobiti, pri ovakvoj hidrologiji i spremnosti termokapaciteta, smatraću to katastrofalnim upravljanjem.
panzer

Post by panzer »

Sigurno je da neko kupuje ali kupuje pametno. Mjesecima se kupovna strana skriva i uzima samo ako se na prodaji pojavi nešto. Nešto slično je i kod ostalih emitenata. Iako mi negiramo da se na berzi nešto dešava ipak je u pitanju akumulacija. U odnosu na veličinu berze i stanje na ponudi ovakva potražna strana odgovara situaciji.
Ako se pogleda kroz mjesece ukupna kupovna količina je sigurno preko 10 mil KM i prije ili kasnije taj iznos će se umnogostručiti i kada bude izlazio niko neće primjetiti da taj "pametni kapital" izlazi.

Ovaj "nepovoljan" odnos HE i TE će se u narednom periodu popravljati jer ovaj tender za odabir konsultanta za HE Vranduk pokazuje da je izgradnja vrlo blizu.
proleter

Post by proleter »

Tek u fazi eksproprijacije, načekaćemo se mi i Vranduka i vjetroparaka Velež i Tuzle VII...

http://www.indikator.ba/ekonomija/aktue ... he-vranduk
Post Reply