Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Da si imao isti problem 70-tih ili 80-tih bio bi odavno uhapšen kao neprijateljski element koji je protiv samoupravnog sistema. Ovako, još imaš privilegiju što živiš u ovo doba kada možeš istu stvar bar javno kritikovati, kada je već ne možeš spriječiti.

A Hranjen je otpočetka trebao koštati nešto preko 190 mio KM. U međuvremenu su cijene građevinskih materijala haman poduplane (pitaj one koji su pravili kuću ili renovirali stan) tako da je realno da to ode na preko 400 mio sa svim problemima na koje smo naišli.

A što se tiče stranaca, sjećam se kada je Silajdžić pokušavao dovesti onog Turčina naših korijena da se radi autoput, kako su se odmah i nekakvi Francuzi pojavili samo da miniraju posao. I uspjeli su. A stranci su nas tada uvjeravali da nama ne treba autoput, već da treba da popravljamo i poboljšavamo regionalne i magistralne ceste. Ko ih je slušao, naknadno je shvatio da je presvučen i olakšan...
montypython

Post by montypython »

Ne sjećam se baš da se tako lako hapsilo 80 ih niti je neka velika prednost što možeš danas javno pričati a ništa se ne dešava nakon toga. Tad nisi mogao puno kritikovati (ali se moglo, ja sam i tada bio kritičan ali me niko nije uhapsio) ali niti je bilo oružanih pljački banaka kao danas niti se tada moglo dešavati ovo sa fondovima, Hadenima, mujama mujićima i sl a danas možeš pričati i pisati a nema od toga ništa. Pa neka procijeni ko šta voli. Nisam neki pretjerani (jugo)nostalgičar ali definitivno su mi ona vremena nekako naivnija. A i to što nisi smio nešto pitati a "napravilo se vikendica od državih para", sitno je to bilo i neuporedivo sa danas kad se kradu stotine miliona i milijarde a ima likova sa po 10 nekretnina. U stvari se ima već 30 godina pljačka i grabi uglavnom ono što se nekad stvorilo jer se sad ništa nije ni stvorilo pa se nema šta ni opljačkati.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Nije bilo Hadena, muja i mujića, ali je bilo Agrokomerca, abdića, apartmana u Neumu i sl. Sreća pa se snimila "Tesna koža" prije nekih 40-tak godina kao prikaz jednog vremena. I tada kao i sada ima raznih Šojića, Kurčubića na visokim pozicijama, ali i Pantića koji kao nešto laju na ove gore. Uprazno...

Ne volim idealiziranje bilo kojeg vremena. U suštini nam je ovako kako nam je zato što smo mi govna, a ne obrnuto... A kakav god sistem bio nama je uvijek loše, zato što smo takvi kakvi smo...
brzi

Post by brzi »

Ne treba zaboraviti da nas je rat vratio skoro na nulu.
Stednja stanovnistva 2000. Dakle 5 godina poslije rata je iznosila 700 miliona a danas je 15 milijardi veća.
Sva vrijednost koju smo imali je bila u stambenom fondu i drustvenoj imovini, društvenim preduzećima.
U ovih 25 godina je kroz javne nabavke izvučeno cca 35 do 40 milijardi, prisvojene i pokradene drustvene imovine vjerovatno jos toliko i zakinutih radnika kroz uplate penzionog još par milijardi.
Dakle zajednica i stanovnistvo su olaksani za minimalno 70 do 80 milijardi u 25 godina. U onom sistemu za 45 godina vjerovatno nije ukradeno ni 10% od tog iznosa.
Na kraju krajeva nisu iza politicara i privrednika onog vremena ostale milijarde imovine kakvu imaju sadasnje garniture.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa ako je to sve tako kako ti napisa, ispadoše ovi od poslije rata znatno sposobniji od onih prije rata. Prije rata se lošije živjelo, a Jugoslavija (pripadajući BH dio) je bila zaduženija nego što je to danas BiH. I sam si napisao koliko je štednja porasla, a krenulo se s nule jer je skoro sve bilo uništeno. Odosmo mi daleko od teme...
panzer

Post by panzer »

Moj predhodni post nije bio nikakva ( bezrezervna) glorifikacija jugoslavije nego samo jedan od primjera kako se radi ako se hoće rezultat.

A svi znamo na ličnom primjeru, kod građevinskih radova ili renoviranja kuće ili stana, ako si ove godine uplanirao 1100 KM a hoćeš da kreneš sa građevinskim poslovima iduće godine , nećeš sigurno stati u pola radova jer su ti izvršioci posla rekli trebalo bi još 200 KM da bude kako treba.
Nikad trošak radova ne bude kako je investitor zamislio.
I samo radi bagatelne cifre tj aneksa se totalno odustalo od HE Vranduk.

Zar je neko u izgradnji hidroelektrana u BIH u prošlom vijeku odustajao radi tih dodatnih troškova?
Zar je neko odustao od bilo koje dionice autoceste ili tog tunela?

Ili kod bloka 7. Ako imaš strateški cilj zacrtan prije 15 godina odnosno potrebu onda " strateški cilj" nije da General Electricu daš pare nego da izgradiš novi blok.
Ovdje se izgleda tako htjeli. Da su im ponudili toshibin kotao oni bi opet odbili.
Svaka andelijina izjava je bila sa obaveznim naglašavanjem:" mi smo odbili" ili "mi nismo za to".
I kad ti to kaže kao stručnjak tj direktor Elektroprivrede zašto bi bilo koji parlamentarac izglasao drugačije.

Pa ako ti je strateški cilj izgradnja bloka i ako si već uvalio 240 miliona KM, zar nije logično da se nastavi nevezano za opremu. Nije ni EFT dobio ono što je zamislio ali je završio termolektranu i sad ubire pare.

Uglavnom vrlo sumnjivi potezi u proteklih 8 godina i izrazita degradacija elektroprivrede.
I opet da ponovim , nemam nikakvih očekivanja od ovih defektologa po struci i vodovodžija.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Pa ja koliko se sjećam, taj ugovor je išao na parlament na izglasavanje. Sumnjam da bi sada dobio podršku, a samim tim i bilo kakva njegova izmjena...

A ranije te za anekse niko nije prozivao, a danas rizikuješ da te u slučaju promjene vlasti oni drugi odmah uhapse zbog aneksa. A u najmanju ruku da protiv tebe pokrenu medijski linč. Nemojmo se praviti Englezi, znamo gdje živimo i kakva smo mraka...

A ovaj tvoj primjer za 1100+200 KM radova je dobar za normalne uslove, uvijek iskoči 15% nekih nepredviđenih troškova. Ali ove zadnje 3-4 godine govorimo o dvostruko većem iznosu od planiranih...
panzer

Post by panzer »

Nastup uprave elektroprivrede za šangaj bojlere je bio, mi smo protiv ili nismo za to ALI ako parlament hoće nek odluči drugačije.
Pregledao sam ili pročitao svaku izjavu u tom periodu i bila je izrazito negativna. Šta tu onda parlament drugačije da odluči.
OK, evo navodno kinezi daju kontragaranciju što je isto odlična stvar ali realno ovdje nema sagovornika, već dugo vremena u federaciji su beskičmenjaci na vlasti osim kad treba namjestiti i falsifikovati ugovore i fakture nazvati i banku da bi se ugodilo stranačkom pulenu da proda svoju robu.

Zato ne razumijem dvostruke aršine kod cesta i kod elektroenergetskih objekata kada se zna da je bilo kakva izgradnja podložna promjeni cijene koštanja.

I evo sad da sve to ostavimo na stranu, izrazito petljaju kod solarne eletrane u Brezi. Čak će i od toga napraviti skadar na bojani.
montypython

Post by montypython »

Blok 7 nije dozvoljen, bar ne dok je u Evropi na vlasti većina koja je za "zelenu agendu". Pritisak je izvršen na zvaničnike i medije, obećavane su razne mrkve, krediti, grantovi, evropski putevi, na tome su radili Kopači I Energetske Zajednice, RESETovi, Aaehusi I Žiške I bezbrojni drugi tzv NVOovi, zato se organizuju konferencije, na tome su radili i rade ambasadori u BiH., Klixovi, Avazi... milijarde su date na to a i na drugo. Ovi novi su svi dovedeni u vlast zbog toga a i drugih stvari, pa Lakić se nije ni sastao s funkcijom morao je u SAD po instrukcije odakle je odmah prokukurikao o agresivnoj dekarbonizaciji/tranziciji whatewer. I na Andeliju je djelovano očito čim je počinjao one gluposti sa biomasom, smanjivao proizvodnju... . Dakle nebitni su razlozi koje su navodili za stopiranje bloka 7, kineska oprema, državne garancije bla bla, sve je to samo sprdnja, da nije bilo toga izmislili bi nešto drugo. Jednostavno su našli ove beskičmenjake i sad preko njih pritiskom autoriteta od nas prave koloniju i nameću nam svoja rješenja. Šta mislite zašto je Ursula dolazila 2 puta, jer nas voli? Mi odavno nemamo državu nama vladaju drugi. I sad dok se zelena agenda u Evropi već raspada ovde i dalje nastavljaju jer su naši tako kooperativni.
panzer

Post by panzer »

Pa dobro, neka i zelene agende.
Oni u elektroprivredi ne znaju ni odakle da krenu sa solarnim elektranama. Jesu li zašarafili i jedan panel?

EPHZHB završava izgradnju prve faze svoje velike solarne elektrane od 150 MW a nisu se prenemagali i slikali niti šta reklamirali.

Šta ovi u Sarajevu rade? Niti drže kvalitetnu proizvodnju "konvencionalnih fosilnih" izvora, niti znaju izgraditi bilo šta od solara.

Samo pričaju i pričaju.
Post Reply