Do kraja godine očekuje se veliki gubitak u poslovanju Elektroprivrede BiH, a Novalić smatra da je to uvod u priču o poskupljenju električne energije.
"Statistički ako pogledate, Elektroprivreda 28 godina poslije rata nije bila u gubitku. Mi smo prije tri godine uzeli akumuliranu dobit 92 miliona i poslali na Hranjen. Pazite, ne uzimate od gubitaša pare. Onda sam shvatio da nije to glavno pitanje, glavno pitanje je poskupljenje struje. Ona će poskupjeti. I treba naći krivca za to. Već je plasirana ta vijest. Struja će poskupjeti, a poslovanje Elektroprivrede je tekuća stvar", smatra Novalić.
On je dodao:
"Ova Vlada će morati zatražiti usluge bivšeg ministra i bivšeg direktora – Džindića i Andelije. Oni su doveli nekompetentne ljude. Džindić i Andelija su iz privrede, iz sistema. Ovdje imamo ljude iz politike koji ne mogu odgovoriti ovom teškom zadatku", rekao je.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
-
http://www.sase.ba/v1/SASE/O-SASE/SASE- ... 30/type/50
Evo nama dividende
Jao kakvi su ovo diletanti majko moja... A možda vlada ovaj put plati elektroprivredi za subvencije umjesto da to prebiju preko dividende? Ipak je firma u teškim problemima i finansijskoj dubiozi...
P.S. A što Novalić reče, ne uzima se od gubitaša novac
Evo nama dividende
Jao kakvi su ovo diletanti majko moja... A možda vlada ovaj put plati elektroprivredi za subvencije umjesto da to prebiju preko dividende? Ipak je firma u teškim problemima i finansijskoj dubiozi...
P.S. A što Novalić reče, ne uzima se od gubitaša novac
Last edited by Sitna buranija on 08 Nov 2023, 11:32, edited 1 time in total.
-
@Truba
ono sto se tice nase price je moje znanje, a i vase sigurno, da ce partija radije izabrati rat, sukobe i građanske nemire prije nego ce
izabrati da sidje s vlasti, a mogla bi da ostane na tronu
eh sad u kontekstu dionicarenja i politike u BiH i na forumu
razvidno je kako politicke partije na vlasti NEĆE zbog političkih poena i glasova povisiti cijenu struje U IZBORNOJ godini
radije će žrtvovati dioničare, dividendu, profit, prihode a i samo državno poduzeće kako bi ostala na vlasti
Ti prije par dana reče da ne treba povećavati cijenu struje u grijnoj sezoni zato jer je to "moralno"... A sad nam obrazlažeš da da će vlasti radije izabrati rat, žrtvovati dioničare, dividendu itd dakle uradiće nemoralne stvari (npr odgodiće poskupljenje) zbog izbora. Dakle čas se brani eventualno neposkupljenje moralnim razlozima a čas se obrazlaže da će se odgoditi zbog nemorala tj interesa, izbora..) pa na kraju ispada da je tebi kao dioničaru jedino stalo da struja ne poskupi i da cijena dionice ne poraste što je pomalo čudno.
A propos moralnosti povećanja struje u grijnoj sezoni (za eventualnih prosječnih 5-6 KM mjesečno, zar nije u toku podjela sredstava EU građanima za grijanje. S obzirom da sam čuo da je iznos nekoliko stotina KM ispada da s tim možeš nadoknaditi eventualno povišenje cijena struje za sljedećih stotinjak mjeseci. I šta ako se cijena struje ne povisi, kakvog smisla onda ima ta pomoć, je li predlažeš da se subvencija ne podijeli ili da se vrati dok se cijena struje ne povisi?
ono sto se tice nase price je moje znanje, a i vase sigurno, da ce partija radije izabrati rat, sukobe i građanske nemire prije nego ce
izabrati da sidje s vlasti, a mogla bi da ostane na tronu
eh sad u kontekstu dionicarenja i politike u BiH i na forumu
razvidno je kako politicke partije na vlasti NEĆE zbog političkih poena i glasova povisiti cijenu struje U IZBORNOJ godini
radije će žrtvovati dioničare, dividendu, profit, prihode a i samo državno poduzeće kako bi ostala na vlasti
Ti prije par dana reče da ne treba povećavati cijenu struje u grijnoj sezoni zato jer je to "moralno"... A sad nam obrazlažeš da da će vlasti radije izabrati rat, žrtvovati dioničare, dividendu itd dakle uradiće nemoralne stvari (npr odgodiće poskupljenje) zbog izbora. Dakle čas se brani eventualno neposkupljenje moralnim razlozima a čas se obrazlaže da će se odgoditi zbog nemorala tj interesa, izbora..) pa na kraju ispada da je tebi kao dioničaru jedino stalo da struja ne poskupi i da cijena dionice ne poraste što je pomalo čudno.
A propos moralnosti povećanja struje u grijnoj sezoni (za eventualnih prosječnih 5-6 KM mjesečno, zar nije u toku podjela sredstava EU građanima za grijanje. S obzirom da sam čuo da je iznos nekoliko stotina KM ispada da s tim možeš nadoknaditi eventualno povišenje cijena struje za sljedećih stotinjak mjeseci. I šta ako se cijena struje ne povisi, kakvog smisla onda ima ta pomoć, je li predlažeš da se subvencija ne podijeli ili da se vrati dok se cijena struje ne povisi?
ne znam sta da ti kazem iskreno
ako ce dividenda biti 2 marke nek povisuju 10 15 %
ako će biti marka nek malo povise do 10
ali ako će biti u feninzima onda nek kaskadno povisuju po 1 ili 2%
znajući nas i naš sistem BIĆE povisenje 25% ali će dividenda biti 0
i cijena dionice će narasti na 17
ako ce dividenda biti 2 marke nek povisuju 10 15 %
ako će biti marka nek malo povise do 10
ali ako će biti u feninzima onda nek kaskadno povisuju po 1 ili 2%
znajući nas i naš sistem BIĆE povisenje 25% ali će dividenda biti 0
i cijena dionice će narasti na 17
A sta su sad Slovenci dobili 67 mil presude, plus 59 mil kamate ? I ima sad i nekih sporova u Vasingtonu ? Pa cijela EPRS ne vrijedi koliko ce oni izvuci para...
http://indikator.ba/POLITIKA-I-DRU%C5%A ... e-Ugljevik
http://indikator.ba/POLITIKA-I-DRU%C5%A ... e-Ugljevik
-
Malo i o proizvodnji, gledao podatke o padavinama, u Mostaru juče 31 mm, nema podataka za Konjic i Jablanicu ali ima za Ivan Sedlo 50 mm, onda bi moglo biti u slivu Neretve recimo 40 mm/m2. Sa onim od prethodnih nekoliko dana mislim da ma bar 100 mm zbirno. Trebalo bi da je to dobro napunilo akumulaciju, Plus za petak i subotu, bar u najavi, novih 50ak mm, ako tako nastavi HE mogu punom parom do kraja godine. Ne znam je li (samo) to razlog ali vidim na nosbih već par dana ide proizvodnja i do 2200 MW posebno u večernjim satima.
I opet su iskljucili termoelektrane. Namjerno prave gubitak.
-
Ma ne vjerujem da su ih isključili i da namjerno prave gubitak. Nego, vjerovatno im je smanjen dotok uglja iz rudnika, pa zato. A oni depoi koji su prepuni zaliha uglja se čuvaju za ne daj Bože...
U Njemackoj od 01.01. raste mrezarina za 11%.
Nije puno, mrezarinu plaćaju oko 11 centi po KWh.
Nije puno, mrezarinu plaćaju oko 11 centi po KWh.