Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

Sabur2 wrote: 06 Nov 2023, 23:55 Ja koliko razumijem, privredi se struja vec prodaje sa velikom zaradom i nije bas najispravniji nacin da se amortizuje gubitak od prodaje građanima ispod cijene.
Zar ne bi bilo pametnije da građani plaćaju cijenu struje koliko ona košta sa troškovima proizvodnje, isporuke, PDV-a i 10% profita?
A da Privreda ostane na nivoima na kojima jeste uz eventulano minimalno povecanje.
Da se ne podgrijava inflacija i da roba ostane konkurentnija.
Nekako bi bilo idealno kad bi rekli, proizvodna cijena je tolika. Za stanovništvo do 350 kWh proizvodna + 1% marge, od 350 do 500 KWh proizvodna +10% i preko 500 KWh proizvodna + 15% marge. Za ostale potrošače na javnom snabdjevanju proizvodna + 10 % marge i za tržišno snabdjevanje proizvodna + 15 % marge.
Tako bi imali potrebnih 150 do 200 miliona dobiti a nikom ne bi bilo nepodnošljivo skupo.
montypython

Post by montypython »

Tako nekako, i time bi izbili adute za priču bilo kome ko se žali da ugrožava nemoćne i sl, jer uvijek se može reći, pa imaju izbor, ako pretjerano ne troše i dalje imaju najnižu cijenu u Evropi a ko želi da se grije na struju ili je rasipa na druge načine neka plati.
montypython

Post by montypython »

Sitna buranija wrote: 07 Nov 2023, 09:22 https://faktor.ba/vijest/u-ferk-nije-st ... edi/215204

Kako sada stvari stoje, ovi idioti će namjerno napraviti gubitak, a cijenu struje za stanovništvo neće povećati. Bar naredna 3 mjeseca...
A za ovo, ja razumijem da žele da prikažu 2023 što gorom i da natovare Andeliji dodatnu nesposobnost to sam i očekivao, i nemoralno i protivzakonito, ali tako je. Međutim ovo da ni za početak 2024 nemaju zahtjev za korekciju cijene je ne samo nemoralno nego i kažnjivo. Jer ako zahtjeva nema 7 novembra a treba 60 dana za obradu znači da će i početak 2024 proći sa ovim cijenama za domaćinstvo. Pošto su već priznali (ne znam je li direktor ili ministar ili možda Nikšić (a možda i sva trojica) u raznim intervjuima) da se prodaje ispod proizvodne cijene po meni već ima osnove za tužbu za nanošenje štete vlastitoj firmi (a može i dioničarima). Bukvalno im se može izračunati po danima od intervjua do danas kolika su štetu SVJESNO napravili. Npr pola miliona na dan x 100 dana. I to sada sa predumišljajem, ne mogu reći nismo znali.
I ovdje opet dođemo do onog populizma. "Opozicija" ovo možda i zna, jasno je i da se firmi nanosi šteta ali niko neće da ga stado čuje da poziva na povišenje cijena. Nije popularno. Dakle ono što je jučer rečeno, svi idu linijom manjeg otpora ne miješajući se u svoj posao.
Truba

Post by Truba »

ne znam koliko je moralno ljudima usred zime povisiti cijenu
zato sam rekao 1.7. kad su svi na moru da se povise cijene
ali eto ja nisam matematičar samo sam filozof
montypython

Post by montypython »

Je li to i ti promovišeš grijanje na struju? Usput, trebao si se nazvati Marks a ne Truba. Ako se malo prisjetim kad si prvi put rekao da ne treba ljudima dizati cijenu...bilo je vani 30 stepeni a ne "usred zime".
A moralno je uništavati firmu koja tolike godine ljudima na svoju štetu omogućava da imaju praktično besplatnu struju? Moralno je plaćati struju 40 KM mjesečno a račun za mobitel za četvero ukućana 200 KM mjesečno. Dok se za kafe plati 100. Itd. Moralno je da i rudnici budu u minusu da bi "ljudi" bili komotni. Samo su potrošači ljudi a rudari valjda nisu ljudi. Ni oni što se veru po dalekovodima, ni oni u termoelektranama. Ni dioničari ne spadaju u ljude. Ponekad ne znam je li misliš ozbiljno ili si samo bezgranično naivan. Ili te neko za ovo plaća. U svakom slučaju da je po tebi nikad mi tu dividendu koju stalno pominješ ne bi vidjeli. Tako da mi je vrlo upitan tvoj status kao dioničara ovdje jer je potpuno kontradiktoran onom što govoriš.
Truba

Post by Truba »

Ne promoviram ja nista
Samo ti kazem da ni u crnom kapitalizmu ne mozes ljude usred grijene sezone zajebavati
Osnuj stranku pa predlozi taj projekt pa ces dobiti 2 glasa

Vidim mnogo dugo i nasiroko pises al uprazno

Ja kratko ali glupo medjutim izvjesnije realnije i moralnije
panzer

Post by panzer »

Ali ima to logike sa dizanjem cijene kada su ljetni odmori.
brzi

Post by brzi »

vjerovatno će to ići od proljeća.
Do tad možda prođe i ovaj minimalac od 1000 KM.
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 07 Nov 2023, 14:28 Ne promoviram ja nista
Samo ti kazem da ni u crnom kapitalizmu ne mozes ljude usred grijene sezone zajebavati
Osnuj stranku pa predlozi taj projekt pa ces dobiti 2 glasa

Vidim mnogo dugo i nasiroko pises al uprazno

Ja kratko ali glupo medjutim izvjesnije realnije i moralnije
Rekoh ja-Marks. Usput evo cijena za kućanstva za Evropu. U Njemačkoj, Britaniji, Italiji gdje vole i poštuju svoje ljude po 48-49 eurocenti/KWh, Danska 40, Češka 41 itd. Oni njima zviznu 4-5 X višu cijenu nego u nas tako da im je svejedno je li poskupljeno u julu ili januaru. U nas ispod 9 tako da bi i sa nekakvim poskupljenjem "jadni ljudi" plaćali max 10. Dvije su tabele pa ima malih razlika vjerovatno se situacija brzo mijenja pa ne stižu ni osvježavati. U svakom slučaju naši ljudi mogu se smatrati ekstremno privilegovanim u odnosu na čitavu Evropu što se tiče cijene struje, i ljeti i zimi. Brojevi ne lažu, sve ostalo je patetika.
https://www.euronews.com/next/2023/03/2 ... ctricity-a
https://qery.no/consumer-energy-prices-in-europe/
panzer

Post by panzer »

malo da ih produže:
) Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Skupštini Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo za razrješenje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo ispred državnog kapitala

b) Prijedlog odluke o davanju prethodne saglasnosti Skupštini Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. - Sarajevo za imenovanje vršilaca dužnosti članova Nadzornog odbora Privrednog društva JP Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo ispred državnog kapitala
Post Reply