Elektroprivreda BIH

panzer

Re: Elektroprivreda BIH

Post by panzer »

Realno se ne bi ni moglo očekivati 2TWh bilansnog viška iz više razloga. Ali ne napraviti odnosno ne dogovoriti 600-800 GWh je za "majstora biznisa".

Sad, onaj ko hoće da nađe razloge za nerad, naći će ih hiljadu.

Što taj andelija nije bio mangup (ili možda samo normalan menadžer) pa napravio 80-100 miliona KM dobiti na polugodištu a realno je mogao i postavio "zadaću" vodovoddžiji da na kraju godine ne bude nula dobiti.
Ovaj novi ako kaže : nula dobiti, spasili smo elektroprivredu- će biti u pravu. Što bi ipak bio poraz.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ne znam, Bajazita svi zaboravili čini mi se...
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 02 Nov 2023, 16:34 ...
Što taj andelija nije bio mangup (ili možda samo normalan menadžer) pa napravio 80-100 miliona KM dobiti na polugodištu a realno je mogao i postavio "zadaću" vodovoddžiji da na kraju godine ne bude nula dobiti.
Ja sam to i očekivao i potpuno bi bilo logično znajući da odlazi da ode s treskom i najboljim rezultatom ikad makar polugodišnjim. To sam i napisao ovdje još tada. Ja bi tako uradio i svako bi, pogotovo kad se moglo. Onda mi je potpuno nelogično da je uradio suprotno i čak otišao u minus bez razloga i potrebe. Nemam objašnjenja. U stvari imam jedno a to je da mu je tako naređeno tj da je morao. Ne kažem da je dobio "ponudu koja se ne odbija" tipa konjska glava iz Kuma. Možda je neko iz Evrope prišapnuo našima da ako želite "evropski put" kredite, milijarde i sl mora, se malo slušati, omogućiti novoj vlasti da zasjaji, ozeleni i sl. A dobar način je da malo prigušiš poslovanje prije toga. Ja znam da ovo zvuči ludo ali nije luđe od toga da sam sebi zaključiš karijeru rezultatom lošijim nego što može biti i odeš u istoriju kao neuspješan umesto uspješan. A ne bi me čudilo da i ovi "padovi proizvodnje" i u rudnicima i TE dolaze iz istog razloga i izvora.
montypython

Post by montypython »

Nevjerovatno je koliko smo postali vazalska država u nekoliko zadnjih godina. Vuku nas za nos i uslovljavaju sve ii svašta nekakvim evropskim i NATO putem kao mrkvom iako svaka budala nauči da u životu nema ništa džaba. Nude nam svoje inflatirane eure I to još u vidu kredita a sami ih štampaju, kao nekada kad su južnoameričkim Indijancima konkvistadori davali staklene perle i đinđuve u zamjenu za zlato. Postali smo veća kolonija od onih afričkih kolonija iz prošlog vijeka. Trećerazredni diplomatski ambasadorski kadar diktira nam ovdje ekonomsku i energetsku politiku, svaku WEF šugu primaju kao kralja (Ursulu su Nijemci bukvalno šupirali u Evropske strukture da je se otarase jer je bila ekstremno neuspješna čak štetna kao ministrica, da ne pominjem brojne koruptivne afere). Takvima se mi klanjamo, slušamo, postupamo, bez da iko razmišlja šta u stvari radimo i zašto. Izgubili smo svaku suverenost a podanički mentalitet je metastazirao. Eto zašto je proizvodnja manja i u rudnicima i u TA.
Trezvenjak

Post by Trezvenjak »

Ne bi se slozio sa tim teorijama zavjere. balkanac je vidio da plata ide kako ide, da nerad prolazi i tako se ponasa
montypython

Post by montypython »

Ti govoriš o rudarima koji su se prilagodili situaciji. To međutim ne objašnjava kako to da to ne smeta i ne reaguju nikako direktori rudnika, EP, nadležni ministar Premijer, opozicione stranke, mediji. Ama baš nikom ne smeta što se proizvodnja prepolovila, što EP zarađuje 300-400 miliona godišnje manje nego što bi mogla, što pola blokova TA stoji i ne radi i kad ima uglja, I kad nisu u kvaru.. I što su ama baš svi zvaničnici najednom progovorili jezikom zelene tranzicije-odjednom I to upravo kad sa Zapada dolaze signali da upravo tako treba. Žalim ali ne vjerujem u slučajnosti.
brzi

Post by brzi »

Andelija vjerovatno nije ni zelio da ostane direktor. Nije pokazao interes.
Opet moram ponoviti da je do kraja 2020. trzisna cijena elektricne energije bila takva da i nije bilo racunice proizvoditi viskove u TE i prodavati ih. A opet su ih proizvodili i izvozili. Ne treba zaboraviti da postoje planovi i obećanja koliko koji blok sati treba raditi pa je i plan bio smanjivati proizvodnju i prilagoditi je domaćim potrebama.
Sama objava da se rudnici "uskoro" zatvaraju je za rudare bila demotivirajuća, pa su nasli još jedan razlog za vise zabusavanja, bolovanja i korupcije.
Jednostavno Elektropriveda BiH nije bila spremna da iskoristi priliku i dobre cijene u 2022. i 2023.
Mislim da na izvoz treba zaboraviti i cijene na domaćem trzištu formirati tako da na svim kategorijama kupaca ima nesto zarade.
panzer

Post by panzer »

Nije logično odricati se bilansnih viškova jer je EPBIH i dalje sposobna imati ih. Kako rekoh ne mora biti 2 TWh ali do 1 TWh su i dalje kadri napraviti.

Isto tako, tržišna cijena i pored pada u odnosu na prošlu godinu je oko 140 EUR na godišnjem nivou. To nikad ranije nisu imali. Uvijek su se ganjali na 46-48 EUR.
Samo je pitanje volje napraviti dobar aranžman.
brzi

Post by brzi »

1TWh je dobar.
Elektroprivreda RS-a je prosle godine imala probleme sa likvidnosću, a ove godine će izvesti vjerovatno oko TWh, vjerovatno sa dobrim cijenama,.. i imaju love za isplate dividendi za dionicare HE.
brzi

Post by brzi »

https://www.klix.ba/biznis/poslodavci-p ... /231102121

Još jednom ista priča.
Da li tek usvojeni Zakon o elektricnoj energiji predviđa prodaju struje ispod trzisne cijene?
Sigurno da ne.
Neka traze subvencije od drzave, iz budzeta.
Većina drzava je davala subvencije ali ne i proizvođači el. energije.

Celik opet poskupljuje, u novembru je skuplji za 50 eura po toni. Ne čujem kupce ni trgovce da traze intervenciju Vlade FBiH.
Post Reply