Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Pojma nemam. A u odnosu na prošlogodišnju terminsku cijenu za 2023. trenutna cijena,morali bi ići po spotu, bi bila najmanje za 70 manja% .
Pad proizvodnje uglja je postojao i prije Andelije ali se strmoglavio poslije njegovog dolaska.
Zbog prooizvodnje Kamengrada i Banovića teško mi je izdvojiti proizvodnju rudnika koncerna ali je lako za lignit.
2018. 2,30 miliona 2019. 2,26 miliona ( minus 1% ),... 2020. pad na 1,88 Miliona ( minus 17% ),..2021. pad na 1.48 Miliona tona ( minus 27%) i 2022. pad na 1,38 miliona ( minus 7 %) i u prvih 9 mjeseci ove godine pad od 17 %.
U pet godina prepolovili proizvodnju.
Zbog prooizvodnje Kamengrada i Banovića teško mi je izdvojiti proizvodnju rudnika koncerna ali je lako za lignit.
2018. 2,30 miliona 2019. 2,26 miliona ( minus 1% ),... 2020. pad na 1,88 Miliona ( minus 17% ),..2021. pad na 1.48 Miliona tona ( minus 27%) i 2022. pad na 1,38 miliona ( minus 7 %) i u prvih 9 mjeseci ove godine pad od 17 %.
U pet godina prepolovili proizvodnju.
-
To korespondira sa obustavom isplata "onako" rudnicima. Možda je ipak bilo bolje nastaviti im plaćati za nerad, jer evo ispade da su tada više proizvodili...
A ima i ona skrivena ruka Adama Smita...
A ima i ona skrivena ruka Adama Smita...
Pa eto. Samo je trebalo slijediti tu "formulu" : gubitak unutar BIH, izvoz za peglanje. Pa ako vidiš da ostaješ bez uglja, ako vidiš da nećeš imati za izvoz šta se onda glumi sa podizanjem cijene unutar BIH. Socijalno osjetljivi ko fol. Svjesno je to pravljenje invalida od firme.
-
Opet kažem, evo prilike novima da se pokažu. Jedva čekam dividendu...
Neće biti manja nego do sada. A ni ja nemam nikakvih očekivanja. Jedino da povećaju cijenu struje unutar države.
-
Ovi podaci o padu proizvodnje u rudnicima trebalo bi da govore sve. Kopa se ugalj od '45 a i prije, krampama i lopatama i opet je bilo dovoljno za TE a i za sve ostalo, a sad u 21. vijeku sa najsavremenijim mašinama, ogromnim bagerima i damperima, mehanizovanim čelima, proizvodnja se prepolovi za 5 godina. U trenutku kad rudari imaju plate više nego ikad. Ne može to slučajno i bez namjere. A niko o tome ne govori. Ministri industrije i rudarstva i Premijeri vjerovatno s ponosom izvještavaju Ursule i ambasadore o padovima proizvodnje. Upozoravao sam o mogućnosti da se potiho prave opstrukcije. Kao i da silni kvarovi na TE, angažovanje pogrešnih partnera, blokade gradnje bloka 7, popravci TE kad im vrijeme nije, neizvoz kad se može, nesmotrene i netržišne odluke nisu slučajne. Ali eto ja sam teoretičar zavjere. Samo što stvarnost nekako čudno prati te "teorije" koje se ispunjavaju jedna po jedna. Bez obzira što ja ove nove (direktor, ministar, premijer) sve odreda smatram zelenim poslušnicima i pijunima postavljenim da odrađuju zelenu agendu za vanjske centre moći (u čijim se zemljama se ta ista zelena agenda već raspada), jasno je da se sve ovo već dešavalo za vrijeme Andelije tako da ja tu ne vidim neke razlike. Rekoh već kakvi god da su ovi, može se desiti da mali dioničari slučajno bolje prođu sa slugama globalističkih mutanata nego sa "suverenim" Andelijom iza kojega su rezultati onakvi kakvi su, uključivo "dobiti" i "dividende". Brzo ćemo saznati kud se sad ide. Za mene lično prvo mjerenje prolaznog vremena za ovu sad ekipu je Nova Godina i povećanje cijena struje za domaćinstva a i privredu. Ne očekujem nikakve pozitivne pomake u ovoj godini ona je ipak Andelijina tako da moraju imati nisku bazu za poređenje za svoje eventualne uspjehe u 2024 i poslije. Tako oni razmišljaju, niko tu ne misli o firmi, narodu, državi, sve je "marketing" i populizam. Lično mislim da su ovi novi izabrani po principu ""gore je bolje" tj da su svjesno birani nesposobni, neiskusni ili kriminalizirani jer su takvi poslušniji i lakše ih se ucjenjuje.
Sve priče na stranu, rezultati, polugodišnja i godišnja dobit i dividenda će sve jasno pokazati. Sve ostalo je Šuplja. Do N G odnosno do (eventualnog) poskupljenja struje suzdržao bih se kritika ove nove ekipe, a za Andeliju i ovo dosad, ako je nekome dobro, poštujem (ali ne razumijem), meni nije.
Sve priče na stranu, rezultati, polugodišnja i godišnja dobit i dividenda će sve jasno pokazati. Sve ostalo je Šuplja. Do N G odnosno do (eventualnog) poskupljenja struje suzdržao bih se kritika ove nove ekipe, a za Andeliju i ovo dosad, ako je nekome dobro, poštujem (ali ne razumijem), meni nije.
Ono što je mene iznenadilo da se dvije trećine mrkog uglja i skoro sav lignit kopaju površinski. Mislio sam da su svi rufnici jamski osim Kreke i Gračanice.
Dakle treba samo odraditi otkrivku i kopati ugalj ali ako ispuniš plan otkrivke sa samo 30 ili 40 % onda u narednom periodu nema uglja, što reče Sinan "nema objekata ".
Nije problem nedostatak uglja nego nerad i sabotaža.
Dakle treba samo odraditi otkrivku i kopati ugalj ali ako ispuniš plan otkrivke sa samo 30 ili 40 % onda u narednom periodu nema uglja, što reče Sinan "nema objekata ".
Nije problem nedostatak uglja nego nerad i sabotaža.
Nije ni to problem dok je privatnika tj vrlo efikasnog rudnika Stanari.
-
Proizvodnja u TE bila je 2018.godine 5.648 gwh, a ove godine ce bit oko 3.764 gwh. Ovo znaci pad proizvodnje od 1884 gwh. Ako je na svakom neprodatom mwh izgubljena zarada od 150 eura onda to iznosi 282,6 miliona eura ili 552,7 mil km u 2023. godini.
Majstori biznisa!
Majstori biznisa!