Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

slavuj

Re: Auto-industrija Pobjeda, Enker, Unico Filter(MHBA), FAD ...

Post by slavuj »

montypython wrote: 04 Oct 2023, 14:55 Ne može u nas ništa bez budalaština. Jednom u životu im dođe Švabo da odvrne kesu i sad se oni nešto interno raspravljaju. Zna li se šta ko hoće? Je li problem u cijeni ili neko ne želi da proda? Nisu se tražile revizije niti se ko bunio oko desetina hiljada dionica kupljenih po petini cijene u vanberzanskoj (vjerovatno dogovorenoj) trgovini svih ovih godina.
Upravo tako.I to ovog puta se radi izgleda o opasnoj budalaštini.
Na skretanju prema Fabrici,pedesetak metara od kapije,prvi ček point.Dva zaštitara provjeravaju potvrde o prijavi za skupštinu.pa ako je sve u redu onda upučuju na parkiranje negdje okolo.A parking na pristupnoj cesti opasan lancima,valjda zbog bezbjednog okruženja.
Pred ulazom,ispred portirnice gdje je druga provjera,još dva zaštitara.Naprijed,ispred ulaza u objekat gdje će biti skupština,još dva.
Dok čekam razmišljam jel to zbog mene i Muhameda,onda vidim gdje je stvarna opasnost.Vremešna gospodja uz pomoć štapa napreduje energično uz stepenice.Pred portirnicom tri dioničara ,ukupno najmanje dvjesta godina starosti,opasno okruženje.Treba takve spriječiti,pa koliko košta,zato u sali skupštine,mada je restoran,nema ni flašice obične vode.Valja negdje prištediti troškove kombija zaštitara.
Ako nema vode za dioničare,ima advokata,ukupno tri.Advokat ovog dioničara što je zahtjevao reviziju posljednjih pet godina rada,tvrdi da se o tom zahtjevu nema šta odlučivati.To je zakonsko pravo dioničara sa najmanje 20 posto dionica.
A kada je pokušao da objasni zašto je njegov klijent to tražio,spriječio ga je advokat jednog od ove dvojice koji su protiv prodaje i koji zapravo upravljaju fabrikom. Kaže nije Skupština ni za kakve diskusije,nego za glasanje.Taj njegov stav podržao je i sveprisutni na ovakvim skupštinama bivši direktor,bivše brokerske kuće.
I time samo dopunio moj utisak o tome gdje sve ovo vodi.A ovakvu atmosferu doživio sam još samo u Bosnalijeku i Fabrici duhana.Fabriku su uspjeli uništiti u prisustvu vlasti.Bosnalijek još nisu,valjda zato što su ih ipak počeli zatvarati.
A ja sam se osječao baš kao na nekadašnjim skupštinama FDS i Bosnalijeka.Po nervozi prdsjednika NO i još nekih oko njega,zaključio sam da se ovdje valja nešto veliko.Ne znam kako će na to utjecati činjenica da je menadjment progurao nekog svog revizora,naravno ako ga regulator prihvati.
Sve u svemu,nimalo optimistična dogadjanja.Neko je ,ne znam još zašto,htio uplašiti one koji se sa njima ne slažu.A takvih je poriličan broj medju dioničarima,bivšim uposlenicima.A ni ja se nisam osječao komotno,bez obzira što su zaštitari profesionalni i kulturni momci.
panzer

Post by panzer »

slavuj wrote: 31 Oct 2023, 13:22
A kada je pokušao da objasni zašto je njegov klijent to tražio,spriječio ga je advokat jednog od ove dvojice koji su protiv prodaje i koji zapravo upravljaju fabrikom. Kaže nije Skupština ni za kakve diskusije,nego za glasanje.Taj njegov stav podržao je i sveprisutni na ovakvim skupštinama bivši direktor,bivše brokerske kuće.
Advokat kaže skupština nije za diskusije? Ja ne znam šta ovi ljudi misle. Daleko je ovo sve od pravog dioničarstva ali se daleko aktivnije mora učestvovati da bi se nešto promijenilo.

I što je najgore, njih par se prepucavaju a niko ne zna šta je po srijedi. Je li im toliko dobro u dosadašnjem poslovanju iako su svakako bijeda ili ova ponuda nije sjajna pa nastoje odbiti.
Da advokat ima malo pameti pa da se otvori diskusija, jer valjda skupština služi za diskusiju, možda bi bilo bar to bilo transparentnije. Ako već ništa drugo ne saopštavaju.
montypython

Post by montypython »

montypython wrote: 05 Apr 2019, 11:09 Pa i meni ima logike da nije ovom "padu" dobiti (ne mislim naravno na stvarni pad nego u odnosu na očekivano prema polugodišnjem) uzrok samo povećanje plata. Ako imaš (govorim za Enker) na polugodištu 490 hiljada dobiti (više nego što je ikad dosad bila i godišnja dobit), a plate i ako rastu rastu kontinuirano, kako onda na kraju samo 6 mjeseci kasnije dobit 333 hiljade, niža nego je bila na polugodištu. Ta nisu sve plate naglo povećane baš u drugom polugodištu. Kladio bih se da bi se pažljivijom kontrolom stavki rashoda štošta moglo utvrditi. A da je bilo svašta i sa kupovinom dionica vidi se i površnim pogledom na transakcije, išlo je to dugo po 6-7 kao da je neko stavio rampu, vjerovatno je kupovano od radnika tek u zadnje vrijeme malo transakcija na 11-12 međutim daleko je sve to od realnosti ako znamo da im je nominala 34 po dionici, mislim da su i knjigovodstveno tu negdje, te da su prije nekoliko godina dokapitalizirali ako se ne varam po 34 ili 35. Čim vidim vanberzanske transakcije nije mi sve čisto, bar po mojim mjerilima a ovdje ih ima mnogo, previše i sve po vrlo niskim cijenama. Imam lagani osjećaj da je većina toga kupljena baš od radnika koji prodaju po bilo kojoj cijeni u strahu (osnovanom ili ne) za svoja radna mjesta. Kako ćeš inače kupovati toliko vanberzanski od ljudi koje teoretski ne poznaješ. Vanberzanska trgovina bi trebalo da je teški izuzetak a ne pravilo jer je broj vanberzanskih transakcija a i promet puno veći od onog preko berze što je apsurd. Dakle vrlo vrlo mutno.
Moj post iz aprila 2019. Da se ne ponavljam. Dobit i kad je ima, npr na polugodištu misteriozno nestane kao što piše gore. Međutim uglavnom je pozitivna nula ili gubitak. Dividenda nikad podijeljena, bar koliko se ja sjećam. Prihodi 7-8 miliona na 200 zaposlenih, mizerija, iste su ili veće prihode imali prije 10-15 godina. Puna hala ljudi i mašina, slomiše se radeći a prihod manji od par ćevabdžinica od 15 kvadrata. Ukratko-vrlo MUTNO. Kao da negdje "curi". Jel' se roba prodaje "svojima" po "diskontu" i tako izvlači dobit ili se na druge načine "Brštanizira", ne znam, ali da je sumnjvo, jeste. Al se rado kupuju dionice uglavnom vanberzanski iako veću dobit ima svaka trafika. Opet MUTNO. I ne bi gospoda da proda švabama, očito su našli način da NJIMA bude profitabilno ali ne i ostalim dioničarima. Ne treba ovdje revizija nego SIPA da ih malo "reviduje". I poslovanje i "vanberzanske" tranasakcije. Očito da nije samo atmosfera slična Bosnalijeku nego i još ponešto. A možda i završi tako.
panzer

Post by panzer »

Malo sam ispitao.Mujezinović je problem.

Švabe su u Enkeru vidjele rezervu za neki svoj pogon koji imaju u Ukrajini i po svemu sudeći ,ekipa koja skupa ima većinu je voljna prodati švabi ali ovaj nije. I već izvjesno vrijeme nije u dobrim odnosima sa ostalim suvlasnicima tako da mu ni u ovom slučaju ne odgovara preuzimanje.

Pa je on i tražio reviziju poslovanja u zadnjih pet godina. Možda on traži bolju cijenu, možda je neki drugi razlog što traži ali za sada je situacija takva.
slavuj

Post by slavuj »

Tvoja tvrdnja je prosto nevjerovatna.Mujezinović decidno tvrdi da on hoće da proda .I druga strana kaže da je on doveo te nijemce..
Reviziju je tražio da vidi zašto neće da prodaju.I meni je to čudno .Ponudjena cijena je tolika da bi teško mogli izvući iz firme toliko para koliko bi dobili prodajom po ovoj cijeni,ako se ispostavi da su to radili i da rade.
Razmotri malo te svoje izvore.
panzer

Post by panzer »

Bankar je u pitanju. Navodno poznavalac situacije. Moguće je da je samo pretpostavio prema ranijim odnosima Mujezinovića i ostatka vlasnika.
montypython

Post by montypython »

slavuj wrote: 02 Nov 2023, 08:59 Tvoja tvrdnja je prosto nevjerovatna.Mujezinović decidno tvrdi da on hoće da proda .I druga strana kaže da je on doveo te nijemce..
Reviziju je tražio da vidi zašto neće da prodaju.I meni je to čudno .Ponudjena cijena je tolika da bi teško mogli izvući iz firme toliko para koliko bi dobili prodajom po ovoj cijeni,ako se ispostavi da su to radili i da rade.
Razmotri malo te svoje izvore.
Je li igdje spomenuto koja je cijena ponuđena?
slavuj

Post by slavuj »

Veliki srpski književnik Meša Selimović kaže na jednom mjestu u Tvrdjavi:Od Bosanca se svačem možeš nadati.Čitavog šivota živi pametno da bi jednog dana učinio sve da postane budala.
A pošto su u ovoj priči sve Bosanci,uključujući i ovog slovenca Mujezinovića,sve je moguće.
Ali da se vratimo činjenicama.
Niti jedan od ove trojice ,koji su vlasnici tri četvrtine dionica,ne može sam spriječiti kupca da kupi potrebne dvije trečine ili čak i 75% dionica.
Samo dvojica njih zajedno to mogu.
I oni su tu ,u firmi.I samo njima može odgovrati sadašnja vlasnička struktura.Sa 50% dionica upravljaju čitavom firmom.
A da to može biti profitabilno,potvrdjuje najbolje cijena koju su ponudili ovi Nijemci.
Na drugoj strani ovaj zahtjev za revizijom poslovanja u posljednjih pet godina upućuje na mogučnost da sve i nije baš bilo onako,kako je prikazivano.
To ćemo sigurno brzo saznati.
Tačno je i to da postoji mogučnost da Mujezinović iz nekog razloga želi odgoditi prodaju,do završetka revizije ili možda i do kraja nekakvih sudskih procesa u koje se namjerava upustiti.
POšto obje strane znaju kolika je bila ponuda Nijemaca nameće se pitanje zašto je ne obznane.Niko je ni na skupštini nije izrekao pa neću ni ja.
Ostaje nam izgleda samo samo da se složimo sa Mešom!
Truba

Post by Truba »

izvinite kolega u koliko ste vi to dionica učlanjeni?
slavuj

Post by slavuj »

Sada je sve ozvaničeno.Njemačka firma poslala pismo namjere u kojem izražava spremnost da 75% plus jednu dionicu plati po cijeni od 67km.
Naravno da znaju da poslije toga moraju ponuditi otkup svih dionica na tenderu.
Sve to u stanju u kojem su zatekli firmu u vrijeme uvida.
Direktor i predsjednik Nadzornog odbora,koji zajedno sa najvećim pojedinačnim dioničarom posjeduju baš toliko dionica,imaju svoj odgovor.
Za oko 53% dionica traže 135 km po dionici.Dakle duplo više nego što ovaj renomirani ponudjać iz branše,nudi.
Ne,niste na pogrešnoj temi.Radi se baš o Enkeru,firmi kojaa več godinama posluje na granici rentabiliteta ili sa gubitkom.
Pa hajde sad budi pametan pa shvati o čemu je riječ.To što su Njemci ponudili toliku cijenu znači da firma vrijedi najmanje toliko.Jer cijenu sigurno nisu utvrdjivali oni koji su lansirali cijene Unioninvestplastike,Ozona,Energonove i sličnih top firmi.
Ali izgleda da su i oni prisutni.Jer kako drugačije objasniti da ova dvojica prvih dioničara traže duplo od onog što im se nudi.
Dozvoljavam mogučnost da se dobije i nešto veće cijena od ponudjene,ali dupla sigurno NE.
A ako se odbije ova ponuda šta će biti sa Enkerom.A šta ako taj ponudjač napravi fabriku tu negdje u blizini.Da li će ono što ovaj dvojaac eventualno može izvući iz firme,biti dovoljno da pokrije nerealiziranu kapitalnu dobit.
I šta čeka male dioničare čija sudbina ovisi o ovoj dvojici,koji su na sve načine prikupljali dionice.
Prije koju godinu jedan od njih nije htio ni razgovarati o dvadesetak maraka po dionici,koliko sam mu ja nagovjestio da bih tražio za svojih nekoliko hiljada dionica.
Elem,sve je čudno,sve bi trebalo ispitati:Možda ovaj dvojac tačno zna o čemu se radi.
Za početak bi ih Komisija za vrijednosne papire trebala priupitati zašto nisu objavili dobijenu ponudu,kao informaciju koja može bitno utjecati na vrijdnost dionica.
Trebalo bi poništiti netom održanu skupštinu zbog prisutnog zastrašivanja.
Nadam se da i uposlenici imaju šta reći.I nadam se da neće doći u situaciju u koju su došli uposlenici Fabrike duhana Sarajevo.Sumnjam da bi u tom slučaju ovom dvojcu pomogli svi silni zaštitari.Inače,meni je najglasnija nervoza predsjednika NO,pokazana na zadnjoj skupštini.
Nekadašnja finansijska policija bi po nalogu nekadašnjeg šefa,već uveliko bila tamo.A nam ,koji smo se tamo učlanili,kako reće Truba,ostaje da čekamo rasplet ovog,izgleda već ne samo lokalnog,sukoba.
Post Reply