Elektroprivreda BIH

brzi

Re: Elektroprivreda BIH

Post by brzi »

panzer wrote: 30 Oct 2023, 13:33
Shvatio sam da Mijatović nije taj koji crpi podatke. Kada je u pitanju Elektroprivreda, ostavili smo im pune rezreve svega, od novca do uglja. Ova Vlada ima drugi problem. Oni hoće da poskupe struju, a to je ono što mi nismo radili osam godina. Iz Elektroprivrede smo čak uzeli pare za Hranjen, toliko je novca bilo. Cijena na svjetskom tržištu struje je bila 32 eura. Elektroprivreda je ostvarila je dobit 27 miliona i to je ono što smo mi dopustili da bude dobit. 120 miliona smo odvojili za rezervacije kojima smo platili dugove rudnika. Bilans se radi na Novu godinu, o kakvom gubitku od 50 miliona u Elektroprivredi oni pričaju. Znate šta je uraditi bilans za osam rudnika i Elektroprivredu? Vidjeli su 320 miliona što smo ih ostavili, pa im se stanjilo i onda su to prikazali kao gubitak. Propustili su priliku da nastave politiku koju smo mi radili osam godina. Šest mjeseci su propustili i to je tih 50 miliona. Suština je u poskupljenju struje, doći će do poskupljenja struje, svima. Oni će poskupiti i privredi i stanovništvu, vani je pala potražnja za strujom – poručio je.
https://hayat.ba/novalic-za-hayat-posla ... e/1048285/
ove izjave dobre za tužbe.
U tako složenom sistemu nije lako u svakom trenutku izbaciti bilans stanja i uspjeha.
Treba prikupiti sve informacije, svi računi, sva skladišta, sva potraživanja, sva dugovanja,.. ne znam kakav im je informacioni sistem i da li je sve uvezano i da li se ažurira na dnevnoj bazi ali opet ne postoji sistem koji automatski određuje na koji konto ide koji prihod ili trošak. Nekad treba vremena da se odluči gdje šta ide. Sa amortizacijom se uvijek možeš igrati jer stope amortizacije su od-do.,.. vrijednost zaliha i rezervnih dijelova također.
panzer

Post by panzer »

Tek sad sam pregledao ovaj video sa novalićem. Ipak mu je demagogija.
Oni su kao " vladali situacijom" . A ustvari su sve gurali pod tepih.
I isti su svi po pitanju poskupljenja struje. Svaka politička opcija bi optuživala vladajuću i na tome svi pokušavaju skupljati poene.
I to po cijenu uništavanja elektroprivrede.
brzi

Post by brzi »

Mislim da se ceka pritisak iz vana kao alibi.
Ni Srbija nije imala"srca",.. da poskupi a sad svaka tri ili četiri mjeseca po deset posto.
brzi

Post by brzi »

https://tuzlainfo.ba/index.php/bosna-i- ... nje-u-bih/

Jos će proizvođači peleta tuziti Elektroprivredu zbog dumping cijena.
Tragikomedija.
Treba sve savjetovati na prelazak na grijanje na struju.
Neće promjeniti nista dok grijanje ne povuce 200 MW.
brzi

Post by brzi »

...
Last edited by brzi on 31 Oct 2023, 19:12, edited 1 time in total.
brzi

Post by brzi »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... bih-903870

"Struka smatra kako nema osnove da do poskupljenja dođe, a ukoliko se to desi, napominje da će to imati nesagledive posljedice za privredu."

Koja struka?
Trgovacka?
Kakve glupost.
panzer

Post by panzer »

Nadati se da će biti odobreno još 20% poskupljenja privredi. Niko ne garantuje da populizam neće reći nema nikako poskupljenja za privredu.

I dalje ne mogu prežaliti ovu godinu i propuštenih 200-300 miliona dobiti.
Bez ikakvih problema su mogli imati 800-1000 GWh viška sa ugovorenom cijenom od bar 250 EUR.
I bez uglja iz svojih rudnika mogli su nastaviti uzimati iz Stanara ako bi im zafalilo.

Ali nekakvom čudnom pameću, oni rade sa gubitkom.

Ostaje nada da će ova andelijina glupost bar izroditi poskupljenje struje građanstvu.
panzer

Post by panzer »

Struja u Srbiji od sutra skuplja 8%, gas 10% Električna energija je u maju ove godine poskupela za osam odsto, a gas za deset odsto, a prema Sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom sledi novo poskupljenje u maju 2024. u istim iznosima, od osam odsto za struju i deset za gas.

Još ćemo i mi početi prizivati mmf.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Ko o čemu, Panzer o Andeliji. A u međuvremenu, ovi nastavljaju ono što je davno bilo obustavljeno...
https://faktor.ba/vijest/epbih-odobrila ... amu/214702
panzer

Post by panzer »

Nije vodovodžija bio u fotelji prošli oktobar-novembar kada je trebalo terminski prodavati struju, niti je on pogasio blokove termoelektrana u aprilu,maju,junu....
Sad se niko ne bi ni osvrnuo što ide dodatna isplata u Zenicu jer bi svi plivali u parama.
Ali bitno je sirotinjski razmišljati.
Post Reply