Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

Evo i ovdje o toj temi
https://bljesak.info/gospodarstvo/flash ... 021/436320
Ne znam, ako je baš 70 % malo mi je to previše. Pogotovo ako je toliko u odnosu na 2023. Nema mi logike da se privredi poveća za preko 100 % (ako je ovo gore istina) za par godina, a domaćinstvima ništa za 8 godina. Da se mene pita privreda bi trebala imati niže cijene od domaćinstava. Privreda ljudima obezbjeđuje plate treba joj omogućiti da ima kompetitivnu cijene a onda kad narod ima solidnu platu nije mu problem platiti ni nešto viši račun za struju. Npr logično bi bilo da se privredi poveća za 15-20% a domaćinstvima 20-30%. Ako ne može zbog populizma, onda slažem se sa brzim, svima bar 15% to nekako nije pretjerano. Ali domaćinstvima se mora dignuti jer ovo sad je nenormalno plus stimuliše ih da se griju na struju što je neprihvatljivo.
Truba

Post by Truba »

Da se mene pita ja bih stavio svake godine poskupljenje po 1.9% dok ne bude kako treba i to od 1.7. 2024.
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 28 Oct 2023, 16:40 Da se mene pita ja bih stavio svake godine poskupljenje po 1.9% dok ne bude kako treba i to od 1.7. 2024.
To znači da bi ti da i 2024 g firma završi u minusu. A onda bi svake sljedeće opet bili u minusu. A dividendu ne bi podijelili nikad. Prve bi godine izgubili recimo 70-80 miliona, sljedećih svake bar po još toliko. Kad ne bi nikako bilo inflacije trebale bi godine da "tvojim" ritmom uopšte dođu na nulu a kamoli da šta zarade i podijele dividendu. Za deset godina cijena bi bila optimalna ali bi imali minus od milijarde. Međutim postoji i inflacija tako da samo da se ispegla onih 17 % od prošle godine trebale bi godine i bez onog već postojećeg minusa ispod proizvodne cijene.
Ukratko ekonomski bi bilo povisiti cijenu bar 20-30%, koliko je vjerujem bila cijena ispod proizvodne i prije par godina, plus tih 17% posto inflacije od prošle godine plus inflacija od ove godine i naravno onda prilagođavati cijenu inflaciji svaki kvartal i li bar pola godine. Dakle realno trebalo bi povisiti bar 40% i to ODMAH. Što se vjerovatno neće desiti zbog populizma tako da će biti daj šta daš. Tvoj "prijedlog" (zašto samo 1,9% i zašto tek od 01 07 2024?) mogu shvatiti jedino kao provokaciju ili kao potpuno neznanje materije i/ili matematike. Teško mi je povjerovati da si dioničar ove firme a ako jesi nije mi jasno kako si i zašto to postao. Jer tvoji "prijedlozi" i način razmišljanja generalno su bliskiji nekome ko želi da uništi firmu nego nekom ko dnevno traži dividendu kukajući kao Žalosna Sova. Sad i ne znam šta je gore, da li da te npr plaća Mujo ili slični da opravdavaš cijenu po kojoj su fondovi prodavali/manipulisali i oštetili dioničare i fondova i JPESR za desetine miliona KM, ili si dijete od 12 godina koje trola po njemu egzotičnom forumu glumeći dioničara.
Truba

Post by Truba »

Ionako ne isplacuju dividendu stoga...
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 28 Oct 2023, 21:06 Ionako ne isplacuju dividendu stoga...
...stoga neka propadnu?
Truba

Post by Truba »

I da podignu opet nece isplacivati
Dok cekam fantomsko povecanje na 115
A uvijek me mogu istisnuti

Fino sam ulagao nema sta
I onda se cude sto babe cuvaju u carapama i leze na 30000 maraka u duseku
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 28 Oct 2023, 21:42 I da podignu opet nece isplacivati
Dok cekam fantomsko povecanje na 115
A uvijek me mogu istisnuti

Fino sam ulagao nema sta
I onda se cude sto babe cuvaju u carapama i leze na 30000 maraka u duseku
Nećeš dividendu jer je "neće isplaćivati ako je bude" pa bi radije da je gubitak. Želiš da ti dionica poraste ali da pritom firma bude u gubitku i taj gubitak i potičeš i predlažeš. Loše si uložio iako nisi ništa izgubio, ali čekaš da ti dionica poraste 8 PUTA i to trenutno, pa ne želiš da te istisnu po cijeni koja je 7 puta viša od one po kojoj si uložio. Je li se ti trudiš da kreiraš besmislice ili one izlaze same od sebe? Jer za ovo treba talenat.
beka26

Post by beka26 »

Monti nemoj da raspravljaš s navedenim 'trubačem' , jer je ubačeni element, kao i One.
A ti Truba idi trubi negdje drugo, a pošto ti se sviđaju brojevi, evo ja nebih povećao cijeni za 1,9 nego (ciljano napisano) recimo za 33 % ili još bolje 77%. :evil:
Truba

Post by Truba »

Jašta će neko potpisati političko samoubojstvo da bi ti imao dividende nisu ludi
veće su pare u zaposljavanju tenderima i slično od dividende

svidja mi se kako razmisljate citam vas samo 1 godinu... ima tu dosta teorije zavjere malo fox muldera ali najviše kapitalističke šuplje u bolje sutra
to važi u normalnim zemljama gdje burza reagira kad predsjednik ili premijer kihne
u nas da automska bomba padne u susjedstvu bi ista cijena bila...

moram priznat da sam pao na vaša pisanja... mogao sam ostvariti dugo sanjanji djecacki san da odem i u japan i u peru i da mi ostane nešto dzeparca
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Truba wrote: 28 Oct 2023, 22:19 Jašta će neko potpisati političko samoubojstvo da bi ti imao dividende nisu ludi
veće su pare u zaposljavanju tenderima i slično od dividende

svidja mi se kako razmisljate citam vas samo 1 godinu... ima tu dosta teorije zavjere malo fox muldera ali najviše kapitalističke šuplje u bolje sutra
to važi u normalnim zemljama gdje burza reagira kad predsjednik ili premijer kihne
u nas da automska bomba padne u susjedstvu bi ista cijena bila...

moram priznat da sam pao na vaša pisanja... mogao sam ostvariti dugo sanjanji djecacki san da odem i u japan i u peru i da mi ostane nešto dzeparca
Pa možeš i sada ostvariti dječački san da odeš u Japan i Peru. Prodaš dionice koje si kupio i odeš u Japan i Peru, a možda i do Čilea dobaciš, a nas ostale konačno krene. Dok si ti tu, siva nam je svima, siva perspektiva... :lol:
Post Reply