Elektroprivreda BIH

Sitna buranija

Re: Elektroprivreda BIH

Post by Sitna buranija »

Pa mislim da izmjena ugovora mora ići u Parlament na potvrdu, jer je i prvi ugovor Parlament potvrdio. A kurve zapadne su insistirale da se u ugovor stavi zapadni proizvođač kotla i turbine kao obavezan. A u Parlamentu bi onda išla opstrukcija HDZ-a...
panzer

Post by panzer »

Koliko znam parlament je tražio pojašnjenje od uprave EPBIH i oni su rekli da nisu za kinesku opremu. Čak mislim da sva hronologija ima na temi. Andelija je sam izjavio da nije za kinesku opremu i parlament je usvojio tu izjavu.
Ne vidim svrhu ubacivanja HDZa.
brzi

Post by brzi »

Upućena je treća, zadnja opomena. Ako se Kinezi ne izjasne ide zahtjev za povrat avansa i arbitraza.
Sitna buranija

Post by Sitna buranija »

Hajde, źivi bili pa vidjeli. Ali je sada sve na dugom štapu. Ono što je prilika danas, ne mora biti prilika i sutra...
brzi

Post by brzi »

https://www.zenicablog.com/avdic-danas- ... ika-manje/

Neće da rade, dok ne dobiju zarađenu platu.
Al neće ni ovaj socijalizam još dugo.

2021. Su zavrsili sa 1168 uposlenih ovu će sa 600, za dvije godine će biti zatvoren.
Truba

Post by Truba »

Svemu dodje kraj
Al ruzan je osjecaj umjesto da pare idu men
Salju ih nekim tamo ljencinama koji su kupili radna mjesta
brzi

Post by brzi »

https://www.index.hr/mobile/vijesti/cla ... 07401.aspx

Problemi sa VE.
Sinoć za HRT rasprava o obnovljivim.
Kaze covjek, jako komplikovano, treba napraviti potpuno novu mrezu, postojeća nije predviđala ovakve proizvođače.
Kaze i da će na kraju sve to platiti potrosaci.
brzi

Post by brzi »

U septembru proizvedeno 341.000 tona mrkog minus 60.000 tona u odnosu na septembar prošle godine i 122.000 tona lignita, isto kao u septembru prošle godine.
Potrošeno u TE 245.000 tona mrkog, što je 28.000 tona manje nego u septembru prošle godine i 163.000 tona lignita, što je 58.000 tona više nego u septembru prošle godine.
I izvoz mrkog je manji za 65.000 tona.
panzer

Post by panzer »

Zakonom o električnoj energiji u FBiH koji je usvojen u julu ove godine, za mnoga privredna društva u FBiH promijenili su se uslovi i cijena snabdijevanja, jer će nekoliko hiljada privrednika, malih firmi, obrta u skladu sa novim odredbama Zakona, preći sa javnog snabdijevanja na tržišno snabdijevanje, koje značajno povećava cijenu električne energije. Mi u Udruženju smo znali za to rješenje u Zakonu, nismo se suprostavljali, niti tražili izmjenu, jer ga smatramo korektnim i rješenjem koje će donijeti nove prihode Elektroprivredi BiH. No, očigledno da ni to nije bilo dovoljno i da se sada od privrede u FBiH traži da višim cijenama riješi sve očigledno nagomilane dubioze ovog javnog preduzeća, što je jako pogrešan put – naglašava Smailbegović, saopćeno je iz Udruženja poslodavaca u FBiH.
brzi

Post by brzi »

Zale se da dolaze ponude za sljedeću godinu sa i do 70% većom cijenom.
Mislim da je veliki propust ako se svima ne podigne cijena, svim potrosačima. Tako može biti najbezbolnije jer onda i 15% daje znacajan efekat od cca 150 miliona.
Post Reply