Truba wrote: ↑25 Oct 2023, 10:28
al će dionice rasti nekad u bubućnosti pa ćemo sve nadoknaditi
osim
ako sjednu i odluče da je knjigovodtsvna cijena 5 maraka i onda nam svima otmu dionice koje smo plaćali ispod cijene kako bi bili 100% vlasnici
De, de malo uđi u materiju prije komentarisanja, za početak šta je uopšte knigovodstvena cijena, ne može niko "odlučiti" kolika je knjigovodstvena, pogotovo da "bude" 5 KM. Ona je onoliko kolika je i vidljiva je u svakom finansijskom izvještaju. Prilično je jasno koliko vrijede HE koliko TE, mreža, nekretnine itd i sl. Sam know how i ljudi stručnjaci zaposleni u EP vrijede više od sadašnje tržišne cijene. Sad je knjigovodstvena oko 96 KM po dionici dakle kad bi se većinski/država i odlučila na squeeze out morala bi platiti malim ili tržišnu ili knjigovodstvenu (da ne detaljišem sad) dakle kad bi sad bilo to bi bilo preko 95 KM po dionici. Mislim da nema šanse da bi nešto pokušali namjestiti malim dioničarima i sebi navući probleme, nezadovoljstvo i tužbe na vrat, tu bi sigurno bili galantniji nego kad privatnici to rade. A i to može samo ako se pređe 95 %, za niže od toga mogu dati ponudu koju prihvatiš ili ne, po želji. Ovo dakle nije loša, nego možda najbolja verzija za male dioničare. Mada mislim da trenutno nije vjerovatna. Tu varijantu mi trebamo zatražiti ako nastave sa netransparentnim i netržišnim poslovanjem.
A što se tiče ovog rebalansa budžeta ne bi me uopšte iznenadilo da zbog nedostatka para posegnu za nekom vanrednom dividendom, mnogo većom od ove koju još nisu isplatili. Ne tvrdim ništa ali kažem, sasvim je moguće. To su radili i prije kad im je zafalilo npr za onaj tunel prije par godina.