Zna li iko u kojoj je ovo fazi? Koliko se sjećam remont je počeo u junu i trebao je trajati nekoliko mjeseci. Cijene na berzi su već značajno više pogotovo radnim danima a očekujem da će biti još više čim temperature dodatno padnu. Već sada ima skoro svaki dan po 150 E/MWh i više, bila bi šteta da se ovaj remont oduži i pređe u zimu. Kad bi to proradilo, uz ovu kišu što je pala i ono što se najavljuje za slijedećih nekoliko dana, bilo bi to dodatnih 230 MW + još koja stotina od HE. Mogli bi imati imati pola miliona KM dobiti dnevno i s ovim sad cijenama a kamoli ako porastu.panzer wrote: ↑23 Oct 2023, 08:01 Ovaj podatak su vjerovatno uzeli sa polugodišnjeg izvještaja jer je bilo nekog smanjenja u odnosu na kraj prošle godine kada je bilo preko 350 miliona a sad ne znamo koliko ima. Može biti više od 200 miliona KM a mala je vjerovatnoća da ima manje.
A pošto je elektroenergetski sistem vrlo složen i velike zalihe uglja se mogu itekako vrjednovati.
Treba sačekati i završetak remonta bloka 6 pa da sve bude operativno.
Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
propasti neće to je sigurno
ali također običan svijet u tome nema što tražiti jer može biti samo prevaren
godinu dana sam vam vjerovao i ne vidim nikakvog poboljšanja
samo je gore
I ja bih se složio sa ovim. Samo ne znam ko ga je navukao. Ovo je gore nego ponzi šema. Neko mu je prodao dionice a sutra će od njega kupiti po 8 KM.
ja gledam u svoj novčanik nigdje tih para koje spominjete
razbacujete se ovdje milijardama i stotinama milijuna a ja bih bio zadovoljan sa 7 pf po dionici SADA i ODMAH
ali NEMA
srpljiv sam ja ali vam govorim zašto niko drugi ne ulaže
jer je SA BURZA = UBLEHA
razbacujete se ovdje milijardama i stotinama milijuna a ja bih bio zadovoljan sa 7 pf po dionici SADA i ODMAH
ali NEMA
srpljiv sam ja ali vam govorim zašto niko drugi ne ulaže
jer je SA BURZA = UBLEHA
Pa jeste. U odnosu na ostale biznise tj ostala ulaganja, gdje ubaciš marku i za mjesec dobiješ četiri, ovdje nije tako.
Strpljiv sam ja jedan dio dionica bih prodao za 114 drugi za 215
A ostalo bih ostavio da umrem s njima
I onda kolega napise mogu te istisnuti s knjigovodstvenom cijenom... ha ha... pa koja je shvrha icega...odrede knjigovodtvsna je 15 km i otmu nam dionice ajd zdravo
Pa to je gore od gubitka devizne stednje
A ostalo bih ostavio da umrem s njima
I onda kolega napise mogu te istisnuti s knjigovodstvenom cijenom... ha ha... pa koja je shvrha icega...odrede knjigovodtvsna je 15 km i otmu nam dionice ajd zdravo
Pa to je gore od gubitka devizne stednje
-
Nije mi uopšte jasno na šta se žališ. Nije ovdje uprava EPBiH. Trebao si biti na skupštini i reći svoje primjedbe i tražiti veću dividendu. Ovo je ulaganje na duže staze a ne sportska prognoza ni rulet pa da se podigne dobit istu večer. Uostalom evo gledam cijena je bila cca 11,6 KM prije godinu i po, i čak i sa ovim mizernim rastom do 13,9 (plus dividenda) to je 20 % više. Da si držao novac na banci isti period (kao što neki dan savjetuješ) dobio bi možda 3% zbirno jer kamata je tada bila ispod 2%. Dakle i sa malim rastom na JPESR povrat ulagača bi bio 6 PUTA veći nego da je držao na banci što ti tvrdiš da je dobro. S tim da je izvjestan mnogo veći rast. Kad kupuješ dionicu ti kupuješ i njen potencijal za rast a ne samo ono što se ostvari trenutno. Za ovo treba strpljenje a ti reaguješ kao dijete koje je u samoposluzi vidjelo lizalicu i plače ako je ne dobije za 5 minuta.
I onda vrlo je čudno to da tražiš dividendu od 10-15 feninga kao da ti život ovisi o njoj a ne želiš da firma napravi glavni korak ka tržišnom poslovanju povećanjem cijena struje što automatski povećava prihod i dobit i omogućava dividendu, od recimo 3 KM po dionici (za povećanje cijene struje od npr 10%). Hoćeš 15 feninga a nećeš 3 KM po dionici??? Hoćeš da se dividenda podijeli ali da se ne zaradi? Nije mi jasno samo zašto ne prodaš dionicu i postupiš kao ti "pametni ljudi" koje spominješ. Nije mi jasno ni zašto uopšte slušaš ikoga umjesti da uđeš u temu dublje, zaoštriš olovku i sam izračunaš šta je povoljno i šta ne, i zašto i koliko.
Neces nikad dobiti 3 km
Svi su tvoji brojevi ok super i bas fino pricas ali nidje ne vidim te pare nakon godine
Svi su tvoji brojevi ok super i bas fino pricas ali nidje ne vidim te pare nakon godine
-