Elektroprivreda BIH

montypython

Re: Elektroprivreda BIH

Post by montypython »

panzer wrote: 23 Oct 2023, 08:01 Ovaj podatak su vjerovatno uzeli sa polugodišnjeg izvještaja jer je bilo nekog smanjenja u odnosu na kraj prošle godine kada je bilo preko 350 miliona a sad ne znamo koliko ima. Može biti više od 200 miliona KM a mala je vjerovatnoća da ima manje.
A pošto je elektroenergetski sistem vrlo složen i velike zalihe uglja se mogu itekako vrjednovati.
Treba sačekati i završetak remonta bloka 6 pa da sve bude operativno.
Zna li iko u kojoj je ovo fazi? Koliko se sjećam remont je počeo u junu i trebao je trajati nekoliko mjeseci. Cijene na berzi su već značajno više pogotovo radnim danima a očekujem da će biti još više čim temperature dodatno padnu. Već sada ima skoro svaki dan po 150 E/MWh i više, bila bi šteta da se ovaj remont oduži i pređe u zimu. Kad bi to proradilo, uz ovu kišu što je pala i ono što se najavljuje za slijedećih nekoliko dana, bilo bi to dodatnih 230 MW + još koja stotina od HE. Mogli bi imati imati pola miliona KM dobiti dnevno i s ovim sad cijenama a kamoli ako porastu.
Truba

Post by Truba »

Sabur2 wrote: 23 Oct 2023, 01:05
Truba wrote: 22 Oct 2023, 23:57 Nista povecanje struje ne znaci ako nam nece dati dividende...buduci da nece dati ja sam protiv povecanja struje
Pa onda ti je najbolje da prodas dionice jer ce vrijediti sve manje, jer ce kompanija propasti za 5 godina.
propasti neće to je sigurno
ali također običan svijet u tome nema što tražiti jer može biti samo prevaren

godinu dana sam vam vjerovao i ne vidim nikakvog poboljšanja
samo je gore
panzer

Post by panzer »

I ja bih se složio sa ovim. Samo ne znam ko ga je navukao. Ovo je gore nego ponzi šema. Neko mu je prodao dionice a sutra će od njega kupiti po 8 KM.
brzi

Post by brzi »

Truba wrote: 23 Oct 2023, 11:39
Sabur2 wrote: 23 Oct 2023, 01:05
Truba wrote: 22 Oct 2023, 23:57 Nista povecanje struje ne znaci ako nam nece dati dividende...buduci da nece dati ja sam protiv povecanja struje
Pa onda ti je najbolje da prodas dionice jer ce vrijediti sve manje, jer ce kompanija propasti za 5 godina.
propasti neće to je sigurno
ali također običan svijet u tome nema što tražiti jer može biti samo prevaren

godinu dana sam vam vjerovao i ne vidim nikakvog poboljšanja
samo je gore
Strpi se labude,..
do Nove godine će biti 15 ili 16 KM pa onda možeš nešto i zaraditi. :D
Truba

Post by Truba »

ja gledam u svoj novčanik nigdje tih para koje spominjete
razbacujete se ovdje milijardama i stotinama milijuna a ja bih bio zadovoljan sa 7 pf po dionici SADA i ODMAH
ali NEMA

srpljiv sam ja ali vam govorim zašto niko drugi ne ulaže
jer je SA BURZA = UBLEHA
panzer

Post by panzer »

Pa jeste. U odnosu na ostale biznise tj ostala ulaganja, gdje ubaciš marku i za mjesec dobiješ četiri, ovdje nije tako.
Truba

Post by Truba »

Strpljiv sam ja jedan dio dionica bih prodao za 114 drugi za 215
A ostalo bih ostavio da umrem s njima
I onda kolega napise mogu te istisnuti s knjigovodstvenom cijenom... ha ha... pa koja je shvrha icega...odrede knjigovodtvsna je 15 km i otmu nam dionice ajd zdravo
Pa to je gore od gubitka devizne stednje
montypython

Post by montypython »

Truba wrote: 23 Oct 2023, 13:03 ja gledam u svoj novčanik nigdje tih para koje spominjete
razbacujete se ovdje milijardama i stotinama milijuna a ja bih bio zadovoljan sa 7 pf po dionici SADA i ODMAH
ali NEMA

srpljiv sam ja ali vam govorim zašto niko drugi ne ulaže
jer je SA BURZA = UBLEHA
Nije mi uopšte jasno na šta se žališ. Nije ovdje uprava EPBiH. Trebao si biti na skupštini i reći svoje primjedbe i tražiti veću dividendu. Ovo je ulaganje na duže staze a ne sportska prognoza ni rulet pa da se podigne dobit istu večer. Uostalom evo gledam cijena je bila cca 11,6 KM prije godinu i po, i čak i sa ovim mizernim rastom do 13,9 (plus dividenda) to je 20 % više. Da si držao novac na banci isti period (kao što neki dan savjetuješ) dobio bi možda 3% zbirno jer kamata je tada bila ispod 2%. Dakle i sa malim rastom na JPESR povrat ulagača bi bio 6 PUTA veći nego da je držao na banci što ti tvrdiš da je dobro. S tim da je izvjestan mnogo veći rast. Kad kupuješ dionicu ti kupuješ i njen potencijal za rast a ne samo ono što se ostvari trenutno. Za ovo treba strpljenje a ti reaguješ kao dijete koje je u samoposluzi vidjelo lizalicu i plače ako je ne dobije za 5 minuta.
I onda vrlo je čudno to da tražiš dividendu od 10-15 feninga kao da ti život ovisi o njoj a ne želiš da firma napravi glavni korak ka tržišnom poslovanju povećanjem cijena struje što automatski povećava prihod i dobit i omogućava dividendu, od recimo 3 KM po dionici (za povećanje cijene struje od npr 10%). Hoćeš 15 feninga a nećeš 3 KM po dionici??? Hoćeš da se dividenda podijeli ali da se ne zaradi? Nije mi jasno samo zašto ne prodaš dionicu i postupiš kao ti "pametni ljudi" koje spominješ. Nije mi jasno ni zašto uopšte slušaš ikoga umjesti da uđeš u temu dublje, zaoštriš olovku i sam izračunaš šta je povoljno i šta ne, i zašto i koliko.
Truba

Post by Truba »

Neces nikad dobiti 3 km
Svi su tvoji brojevi ok super i bas fino pricas ali nidje ne vidim te pare nakon godine
zrtvasvihrezima

Post by zrtvasvihrezima »

Truba wrote: 23 Oct 2023, 13:54 Neces nikad dobiti 3 km
Svi su tvoji brojevi ok super i bas fino pricas ali nidje ne vidim te pare nakon godine
Truba, za 10 godina saznat ćemo jesu li ovi propagatori genijalci ili "šanermešetari".
Post Reply