Novalić je komentirao izjave u kojima se ističe kako je Vlada FBiH koju je on predvodio ostavila gubitke na računima javnih preduzeća.
"Činjenice su sljedeće. Za razliku od entiteta RS, Federacija na svojim računima imala je 800 miliona likvidnih sredstava, suficit budžeta od 478 miliona maraka. Na računima Javnih preduzeća: BH Telecom 350 miliona, EP 300 miliona, BH Pošta 130 miliona, Željeznice FBiH 35 miliona KM. Zabrinut sam, jer je evidentno da ljudi u Vladi nemaju kapacitete da razumiju bilanse, a kamoli da nastave razvoj FBiH", rekao je Novalić.
Elektroprivreda BIH
Re: Elektroprivreda BIH
Koliko je dobro što su iz trenutne vlade zakukali jer sebi prave prostor za poskupljenje struje, toliko su i ove činjenice neumoljive:
-
Ma to zna svako ovdje. Ali kakve veze ima s ovim:
...nego da povecavaju cijenu struje s obzirom da cijenu plina i nafte niko nemoze u evropi kontrolirati
Je li to predlažeš da se svaki globalni problem i moguće povećanje cijena energenata zbog prezaduženosti i propasti Zapada, ratova, nedostatka nafte i gasa zbog iscrpljenosti rezervi, prekidanja lanaca snabdjevanja i sl kompenzira na samo jedan način-ostavljanjem struje u FBiH na nivou ispod proizvodne šaljući firmu u gubitak da ne bi račun narastao za 4 KM? Je li to predlažeš? A šta ako tako uništimo EP i rudnike pa onda račun poraste za 500 KM umjesto za 5 KM, jer ćemo tu struju uvoziti? Da mi suzbijamo globalnu inflaciju generisanu od hiljadu razloga, tako da uništavamo sebe? Gore sam već napisao da ne možeš inflaciju spriječiti kontrolom cijena (cijene su posljedica inflacije a ne uzrok). Ona se sprečava smanjenjem novčane mase, administracije, štednjom, smanjenjem zaduživanja, aukcija obveznica, ukidanjem subvencija i davanja para za nerad...A ne kontrolom cijena realnog sektora i guranjem istog u minus. Ta priča može proći publici KLIXa i Avaza sa osnovnom školom ali učesnici ovog foruma su valjda par kopalja iznad. Čak ni ovi iz Resetova i "klimatskih agendi" nisu predlagali takvo nešto.
Čim se ova One pojavio odmah sam davno napisao ili je neznalica ili agent sistema ili (već koga) , a prije ovo drugo. Cijene energije će da idu gore , jer ih nedostaje.
Baš me zanima gdje Hrvatska i Slovenija nabavljaju 750 mw koje je pravila NE Krško.
Baš me zanima gdje Hrvatska i Slovenija nabavljaju 750 mw koje je pravila NE Krško.
-
Slažem se. Samo što ja već odavno osjećam ovu zabrinutost koju je i Novalić spomenuo. Ovo su diletanti i neznalice, još gori od svojih prethodnika koji su brljali u mandatu od 2011. do 2014. godine...panzer wrote: ↑22 Oct 2023, 16:53 Koliko je dobro što su iz trenutne vlade zakukali jer sebi prave prostor za poskupljenje struje, toliko su i ove činjenice neumoljive:Novalić je komentirao izjave u kojima se ističe kako je Vlada FBiH koju je on predvodio ostavila gubitke na računima javnih preduzeća.
"Činjenice su sljedeće. Za razliku od entiteta RS, Federacija na svojim računima imala je 800 miliona likvidnih sredstava, suficit budžeta od 478 miliona maraka. Na računima Javnih preduzeća: BH Telecom 350 miliona, EP 300 miliona, BH Pošta 130 miliona, Željeznice FBiH 35 miliona KM. Zabrinut sam, jer je evidentno da ljudi u Vladi nemaju kapacitete da razumiju bilanse, a kamoli da nastave razvoj FBiH", rekao je Novalić.
ako vec ep ima 300 miliona na raćunu onda bi mogli smanjit cijenu struje za jos 10% pa da što više firmi iz eu pređe ovamo.s tim parama to bi ep mogla podnijet dvije godine
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/na ... o-20231020
kad si agent nije teško.samo ukucaj pitanje u googleone wrote: ↑22 Oct 2023, 21:37 Baš me zanima gdje Hrvatska i Slovenija nabavljaju 750 mw koje je pravila NE Krško.
-
Ovo smo izgleda prešli u zonu humora pa da nastavimo u tom duhu. A što im ne bi davali struju džaba pa da nam dođe kompletna Evropa ovdje? I zemlju bi im mogli dati i vodu, da lakše ljudi startuju. I kad im damo onda će da nas vole. Mi ćemo im proizvoditi i davati robovsku radnu snagu a oni će štedjeti svoje izvore energije ono malo što još imaju i trošiti naše. Pa ni Kina to više neće. EU firme koje su tamo otišle vraćaju se podvijena repa. Nisu više važne EU firme niti nam treba njihova sadaka, energija je važna i energetski izvori, njih treba zlatom da se plaća ko želi a ne da se daju jeftino ikome i da se prodaje suverenost za staklene perle i papiriće. Mi smo bogatiji od njih samo to još ne znamo, ali oni znaju, zato nas i mame u svoj EU brlog. I moram se složiti sa beka 26, bilo je i prije postova koji su mirisali na Klausa i agendu ("besplatna energija, hidrogen, AI i štošta još) a sad sa ovim da EP treba nešto da "podnosi" i da se žrtvuje sve je jasno.
Logično je.
Daš im struju ispod proizvodne cijene, pa povećaju potrošnju, pa dokapitaliziraš parama poreskih obveznika, npr. sa 500 miliona eura, pa onda još jednom sniziš cijenu struje, pa onda umjesto druge dokapitalizacije od 500 miliona eura, prodaš je za 500 miliona eura istim tim kupcima struje. I onda oni bez problema podignu cijenu struje do trzišne i za domaćinstva i za privredu.
Ignorišite to.
Nego, 300 miliona KM na računima i dalje znači da je to skoro 10 KM gotovine po dionici. Bez ikakvog vrjednovanja imovine, hidroelektrana ,termolektrana, vjetroelektrana, kupaca i ostalog.
A čak i ovdje, na temi tj forumu, se nastoji provući mišljenje da je trenutna cijena na berzi kao realna cijena
Nego, 300 miliona KM na računima i dalje znači da je to skoro 10 KM gotovine po dionici. Bez ikakvog vrjednovanja imovine, hidroelektrana ,termolektrana, vjetroelektrana, kupaca i ostalog.
A čak i ovdje, na temi tj forumu, se nastoji provući mišljenje da je trenutna cijena na berzi kao realna cijena