Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

panzer

Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu

Post by panzer »

Tad više neće biti dionica za bagatelu.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Da, tada neće biti bagatele.
Ali su sve to stvari koje sada mnoge odbijaju od investicije.
Hoće li vlada svake godine pokloniti kamaru tvojih para rudnicima? Hoće li uopšte dizati cijene?
itd.
Mnogi to ne vide kao pametno parkiranje svojih miliona.
Moguća nagrada je velika za rizik koji je mali.
Ali vlasnici miliona vjerovatno imaju i bolje ideje od nas.
panzer

Post by panzer »

Vidio sam što imaju bolje ideje.

Nego, meni je vrlo zanimljivo što svi, pa izgleda i većina ovdje misli da cijela EPBIH vrijedi 300-400 miliona KM.
one

Post by one »

realno da vrijedi nekoliko puta vise ali s obzirom na okolnosti krupnih dogadjaja koji dolaze moze biti upola od ove cijene za 2 g.
montypython

Post by montypython »

Sabur2 wrote: 20 Oct 2023, 10:13 ...
Čisto sumnjam da imaju bolje ideje. I na zapadu ulažu uz rizik i sposobniji i stručniji od naših "tajkuna" da zarade 5-10%, pa neko dobije a neko izgubi. Ovi naši nemaju ideje ali imaju dogovore o ZAGARANTOVANOJ dobitI, od namještenih tendera, zakupa prostora u sukobu interesa, drpanju države i građana na razne načine, kupovinom zemlje po povlaštnim cijenama na mjestima gdje im je šapnuto da će cijena porasti, prodajom objekata (ili usluga) stranačkim kolegama u javnim preduzećima itd i sl. Nema tu neke mudrosti. Te "ideje" za nas ne važe, mi moramo mozgom gdje oni buzdovanom. Čast izuzecima naravno ima i par sposobnih poduzetnika ali 95 % njih ne bi prepoznali priliku da im je na čelo ispišeš. Zato i stoji 20 milijardi na oročenju od 2% pri inflaciji od 15 %. Zato i stoji JPESR po cijeni kao da vrijedi 400 miliona a više vrijedi svaka pojedinačna HE. Oni nemaju pojma koliko šta vrijedi a da cijena JPESR poraste za 100% počeli bi kupovati kao ludi samo zato što drugi kupuju.
panzer

Post by panzer »

montypython wrote: 20 Oct 2023, 10:47
Sabur2 wrote: 20 Oct 2023, 10:13 ...
. Oni nemaju pojma koliko šta vrijedi a da cijena JPESR poraste za 100% počeli bi kupovati kao ludi samo zato što drugi kupuju.
Ali na predhodnoj stranici neko reče da ne bi bilo potražnje na 40 KM.

Ja sam sasvim siguran da bi uklanjanjem glupavih mujinih prodavača bio otklonjen glavni razlog zašto je cijena na ovom nivou.
montypython

Post by montypython »

panzer wrote: 20 Oct 2023, 11:00 Ali na predhodnoj stranici neko reče da ne bi bilo potražnje na 40 KM.

Ja sam sasvim siguran da bi uklanjanjem glupavih mujinih prodavača bio otklonjen glavni razlog zašto je cijena na ovom nivou.
Garant. Bez toga bi cijena bila bar 2-3 x viša. Trenutno. A sa boljim poslovanjem još 2x na to
montypython

Post by montypython »

one wrote: 20 Oct 2023, 10:30 realno da vrijedi nekoliko puta vise ali s obzirom na okolnosti krupnih dogadjaja koji dolaze moze biti upola od ove cijene za 2 g.
Ovo kao da je Mujo napisao. Ili bolje Janez i Greta zajedno s kolegicama iz razreda. Krupnih događaja tipa? Da se spuste vanzemaljci i predaju Zemljanima tajnu neograničenog i potpuno besplatnog izvora energije uz prenos mislima bez ikakve infrastukture i troškova? Sve što "dolazi" je da će (bilo koje) energije biti sve manje i manje i da će biti sve skuplja, što je već u toku.
Sabur2

Post by Sabur2 »

Vi govorite šta bi bilo dobro, a ja pokušavam da nađem razlog zašto je tako kako sada jeste.

Slažem se sa vama, odavno smo to raščistili.
Samo očigledno da Panzerova dobra ideja nekome sa parama ne izgleda dobra.
I ja pokušavam da dokučim zašto.
Truba

Post by Truba »

Sabur2 wrote: 20 Oct 2023, 08:59 Doduše i mi ulažemo samo višak, ali to nisu sume koje bitno mijenjaju stvari.
I uglavnom smo svjesni da se može izaći i sa minusom na kraju, ali nas to ne pogađa previše jer to nisu pare od kojih živimo.
Ali ako imaš bolju i sigurniju ideju za obrt kapitala, svakako da je onda ulaganje na lažnu berzu loša ideja.
kakve veze ima ulažemo li višak ili manjak od usta

poenta je da ljudi ne žele ulagati tamo gdje stvari nisu 100% jasne
nema dobiti nema dividende
a gdje ima dobiti i akumuliranih sredstava ne žele isplatiti

mislim budimo realni bil obični čovjek ulagao lovu u ovu shemu
Post Reply