Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Re: Komentari trgovanja i dešavanja na tržištu
Pa da se nije dešavalo i ja bih sumnjao. Ali znali su iznenaditi. U ovom gornjem scenariju, ako se opet objavi odluka da isplaćuju 70-80 miliona KM iz akumulirane dobiti tad sigurno nećeš imati vremena da preuzmeš sve dionice od fondova i priljepaka.
Nije bezveze uopšte to što pričaš, ali ja navodim kontrargumente iz razloga diskusije.
I mislim da se većina vodi takvim razmišljanjem.
Uložićeš velike pare da ti onda neki političar odlučuje šta će sa njima biti.
Jelde da je bezveze?
Osim ako ti baš nisu višak ko Džambiću, pa opleti.
I mislim da se većina vodi takvim razmišljanjem.
Uložićeš velike pare da ti onda neki političar odlučuje šta će sa njima biti.
Jelde da je bezveze?
Osim ako ti baš nisu višak ko Džambiću, pa opleti.
Doduše i mi ulažemo samo višak, ali to nisu sume koje bitno mijenjaju stvari.
I uglavnom smo svjesni da se može izaći i sa minusom na kraju, ali nas to ne pogađa previše jer to nisu pare od kojih živimo.
Ali ako imaš bolju i sigurniju ideju za obrt kapitala, svakako da je onda ulaganje na lažnu berzu loša ideja.
I uglavnom smo svjesni da se može izaći i sa minusom na kraju, ali nas to ne pogađa previše jer to nisu pare od kojih živimo.
Ali ako imaš bolju i sigurniju ideju za obrt kapitala, svakako da je onda ulaganje na lažnu berzu loša ideja.
-
Pa to je u biti dobit od 70-90 miliona a mogu imati i 200 ako žele. Mogli su imati i prošle godine bar 90 i sa ovom cijenom struje da nisu otpisali pri kraju godine. Možda čak i pretprošle. Mislim da je i 2,5-3 premalo. Na 1,3 milijarde prihoda (i to uz nikakav izvoz i nikakvu domaću cijenu) morali bi imati bar 150 m dobiti čak da ništa ne izvoze. Sa ovim cijenama na berzi i čak i ne pretjeranim izvozom morali bi imati 200-300 m dobiti normala. Drugo je što se se navikli na pozitivnu nulu i socijalnu priču. A ne znam zašto ne bi izglasali, 90% ide državi, vladajuća garnitura isplati samoj sebi, mnogo bolje nego da se zadužuju obveznicama ili da prose od stranaca.
A ne, dividendu navodim kao sporedni razlog. Ne kao osnovni cilj za ulaganje nekoliko miliona
Ovdje bi ulaganje bilo na osnovu činjeničnog stanja. Kupuješ izuzetno podcijenjenu imovinu, a razlog podcijenjenosti znaš, i svojom kupovinom uklanjaš taj razlog.
Normalno nećeš očekivati da za godinu dana imaš u gotovini odnosno na računu nekoliko puta više od uloženog ali sasvim sigurno možeš imati osnovicu u roku od par godina. Plus eventualnu dividendu. Sve preko je bonus.
Ja ovdje govorim punom preuzimanju svih dionica koje ovi jadnici iz fondova i priljepaka imaju namjeru prodati. Ne o ulaganju par stotina hiljada KM nego o nekoliko miliona KM.
Ljudi prave neke industrijske hale, neke građevine i ulažu toliko, uz milion peripetija, briga i ostalog. Hajde da je napravim pa ću vidjeti kome ću iznajmiti. Nešto ću smisliti ali da mi ne stoje pare na računu
Ovdje bi ulaganje bilo na osnovu činjeničnog stanja. Kupuješ izuzetno podcijenjenu imovinu, a razlog podcijenjenosti znaš, i svojom kupovinom uklanjaš taj razlog.
Normalno nećeš očekivati da za godinu dana imaš u gotovini odnosno na računu nekoliko puta više od uloženog ali sasvim sigurno možeš imati osnovicu u roku od par godina. Plus eventualnu dividendu. Sve preko je bonus.
Ja ovdje govorim punom preuzimanju svih dionica koje ovi jadnici iz fondova i priljepaka imaju namjeru prodati. Ne o ulaganju par stotina hiljada KM nego o nekoliko miliona KM.
Ljudi prave neke industrijske hale, neke građevine i ulažu toliko, uz milion peripetija, briga i ostalog. Hajde da je napravim pa ću vidjeti kome ću iznajmiti. Nešto ću smisliti ali da mi ne stoje pare na računu
-
Ma jasno, ni meni dividenda nije presudna, bolja da je ima, i ona bi bila neki plus, ali glavni razlog za investiciju je golema potcjenjenost tj mogućnost rasta cijene od više stotina %. I onda ni dividenda ne bi bila loša čisto da se razbije negativni sentiment.
I slažem se ovdje je glavni problem percepcije, stvorio se osjećaj kao da će fondovi istresati vječno i sad se kao čeka da to završi a u međuvremenu cijena smrznuta i ne miče. Međutim i onaj ko ima mrvu logike može shvatiti da je to vrlo privremeno i da može "otčepiti" svakog momenta. I ja, da sam Džabić ili ovi iz Hife, Violete Asa i sl, dakle sa nekim kapitalom pokupio bih sve što ima na ponudi od fondova i pojedinaca po cijenama i približnim ovim i to trčeći.Ovdje je samo problem percepcije. Percepcije da će neko godinama nenormalno istresati velike količine dionica. Ništa više.
I onaj rast od prije dvije godine je zaustavljen strahom da će fondovi početi prosipati hiljade komada. I nisu fondovi ali jeste neko njima blizak.
Ne možeš ovdje poklapati. Morao bi biti dogovor sa fondovima da ti prodaju sve , isto onako kao što je jadran kapital dobio svojih 1% vlasništva EPBIH
-
Ma jasno, nisam ni mislio da se od fondova kupuje bez prethodnog dogovora, pilićarenjem na dnevnoj bazi. Mogu misliti na šta bi ta ponuda ličila sa npr Naprijedom il Bigom:
"Dobar dan, ja bih da vam kupim sve što imate JPESR po 30 KM"
"Žao nam je, ne možemo prihvatiti, mi prodajemo samo ISPOD 14 i to odabranim kupcima"
Zato i kažem, ako su Jadranu već prodali 1% mogli bi mu prodati i ostatak ili njegovom ortaku jer se već znaju. Ili nekom već poznatom u BIH. Možda niko u BIH nema nekoliko miliona KM.
Ma znamo mi šta bi moglo. Ne pričamo o tome, već o razlogu zašto bi neko uložio nekoliko miliona svog novca u ovakvu JPES, da mu poslovanje i sudbinu njegovog ulaganja vode politčari koji će se baviti socijalnim radom i pljačkom firme.montypython wrote: ↑20 Oct 2023, 09:03Pa to je u biti dobit od 70-90 miliona a mogu imati i 200 ako žele. Mogli su imati i prošle godine bar 90 i sa ovom cijenom struje da nisu otpisali pri kraju godine. Možda čak i pretprošle. Mislim da je i 2,5-3 premalo. Na 1,3 milijarde prihoda (i to uz nikakav izvoz i nikakvu domaću cijenu) morali bi imati bar 150 m dobiti čak da ništa ne izvoze. Sa ovim cijenama na berzi i čak i ne pretjeranim izvozom morali bi imati 200-300 m dobiti normala. Drugo je što se se navikli na pozitivnu nulu i socijalnu priču. A ne znam zašto ne bi izglasali, 90% ide državi, vladajuća garnitura isplati samoj sebi, mnogo bolje nego da se zadužuju obveznicama ili da prose od stranaca.
I da mu određuju dividendu od 7-8 feninga godišnje.
Tek kad maloprodajna cijena struje bude sa zaradom od bar 10%, može se očekivati veći interes i tražiti da onda i godišnji profiti budu bar 10% prihoda.
Edit:
jer samo uklanjanje sentimenta, ne garantuje povratak potražnje bez stimulansa kroz dobar povrat investicije. Iz tog razloga morao bi čekati da JEPS počne poslovati domaćinski i isplaćivati dividende koje su zanimljive da bi tvoj ulog prestao biti mrtav kapital.
Last edited by Sabur2 on 20 Oct 2023, 10:10, edited 1 time in total.