brzi wrote: ↑18 Oct 2023, 10:17Da razjasnimo taj ugalj. On jeste plaćen ali nije besplatan.montypython wrote: ↑18 Oct 2023, 09:58Ja pratim nekakvu Norvešku stranicu https://www.yr.no/en/forecast/daily-tab ... 010/Mostar koja za subotu najavljuje čak 140 mm kiše što mi zvuči nerealno tim više što imaju običaj da mijenjaju prognozu ili promaše. U svakom slučaju proradiće HE uskoro pa se stiču uslovi da se zaradi ozbiljno u zadnja 2 mjeseca (prema Andelijinim najavama) jer i cijene na berzi rastu, ima sad svaki dan po nekoliko sati po iznad 150 E/MWh. A ugalj na deponiji plaćen, dakle "besplatan". Jedino ako ovo novo rukovodstvo ne izmisli nešto tipa "ne možemo izvoziti struju jer štedimo ugalj za slučaj napada vanzemaljaca". Valjalo bi i da proradi uskoro onaj blok TE Tz što je bio u remontu kotla, odužilo se nekako, počelo je mislim još u junu.brzi wrote: ↑18 Oct 2023, 08:53 https://www.meteox.com/de-de/city/3179142/14days
od subote kiše, možda olakšaju patnju Elektroprivrede.
Možeš imati novac na računima ili u zalihama. Kod izrade bilansa uspjeha, taj ugalj ima svoju vrijednost, može to biti prosječna nabavna ili trenutna tržišna. Uglavnom tek kad se spali on ide u trošak.
Na skupštini je pojašnjeno da je Andelijina priča o rezervama uglja koje je on "obezbjedio" zapravo laž i manipulacija jer je količina od 300-350.000 t uglja krajem svake godine u rezervi za narednu godinu u koju se nikada ne ulazi bez bitnih zaliha.
Još nešto, Jadran kapital je tražio da im se dostave deset najvećih ugovora sa preprodavcima koji otkupljuju od JPESR.
Svi znamo kako je moguće i jednostavno da se JPESR *odriče" svojih prihoda i da radi na svoju štetu a u korist drugih firmi, čak i sa jednim uposlenim, koji ostvaruju milionske dobiti.
"Mi" smo "zamolili" da nam se, u skladu sa principima transparentnosti, dozvoli uvid i u ostale ugovore koji bitno utiču na poslovanje društva (preko sajta rezervisano za investitore) .
Za sada je to bila samo molba a naravno, ako se ne prihvati, možemo ići sa pravno opravdanim i formuliranim zahtjevom.