Elektroprivreda BIH
-
Re: Elektroprivreda BIH
Možda na ovoj skupštini neće biti vremena ali za sljedeću svakako: Treba eksplicitno reći da mali dioničari neće tolerisati netržišno poslovanje. Ne ulazeći u dnevno poslovanje i odluke očekujemo bar 4-5 KM dividende I to minimalno, svake godine. Što bi značilo dobit od bar 150 miliona što ne bi trebalo biti problem i za prosječnog direktora. Također očekujemo i rast dionice prema knjigovodstvenoj. Ako direktor i Vlada žele nešto da poklanjaju-nije problem ali tek nakon podjele dividende pa onda mogu, iz SVOG dijela. A mogu i iz svoje plate. Ili kako sam prije rekao, neka većinski otkupi dionice malih dioničara po knjigovodstvenoj, cca, 100 KM a onda neka rade šta hoće. Do tada, ne može. Uzgred, odlično je da smo počeli aktivnije a nakon sutra ne poprave li se, trebamo se povezati i sa fondovima, ući u NO, i/ili direktno iznijeti svoje stavove direktoru ili ministru i van skupštine na posebnom sastanku. Ne treba nikad zaboraviti i mi smo vlasnici, direktor odgovara I nama za svoj rad isto kao i većinskom.
-
Dolaziš li i ti na skupštinu?montypython wrote: ↑16 Oct 2023, 19:05 Možda na ovoj skupštini neće biti vremena ali za sljedeću svakako: Treba eksplicitno reći da mali dioničari neće tolerisati netržišno poslovanje. Ne ulazeći u dnevno poslovanje i odluke očekujemo bar 4-5 KM dividende I to minimalno, svake godine. Što bi značilo dobit od bar 150 miliona što ne bi trebalo biti problem i za prosječnog direktora. Također očekujemo i rast dionice prema knjigovodstvenoj. Ako direktor i Vlada žele nešto da poklanjaju-nije problem ali tek nakon podjele dividende pa onda mogu, iz SVOG dijela. A mogu i iz svoje plate. Ili kako sam prije rekao, neka većinski otkupi dionice malih dioničara po knjigovodstvenoj, cca, 100 KM a onda neka rade šta hoće. Do tada, ne može. Uzgred, odlično je da smo počeli aktivnije a nakon sutra ne poprave li se, trebamo se povezati i sa fondovima, ući u NO, i/ili direktno iznijeti svoje stavove direktoru ili ministru i van skupštine na posebnom sastanku. Ne treba nikad zaboraviti i mi smo vlasnici, direktor odgovara I nama za svoj rad isto kao i većinskom.
-
Nažalost neću moći ovaj put. Na poslu se nešto hitno mora odraditi pod pritiskom rokova, čitavu ovu sedmicu. Da sam bar u Sa izvukao bi se nekako i došao, ali iz Mostara teško. Ipak vidim biće sposobna ekipa. Mislim da se može artikulirati ovo što su nam prioriteti. Nadam se da će biti vremena, makar par minuta, da vide da i mi postojimo i da pratimo šta rade.
Ubleha, ia se izvinjavam sto necu doci ali sam do sada bio neredovan, i dalje samo Ep i BSNL, u coravo
-
Na skupštini, sa ovog foruma, Stekton i ja.
Intervenisali u par navrata, tek da se pokažemo i da se čuje i naš glas.
Gospodun Vedran E. (advokat i vjerovatno predstavnik nekoga od dioničara) je uzeo riječ par puta a najviše Jadran Kapital, oboje jako stručni i dobro pripremljeni sa preciznim pitanjima ali na koja nismo dobijali isto tako precizne odgovore.
Tačka 2 dnevnog reda o izmjeni Statuta (da članovi NO mogu imati i visoku školu iz tehničkih ili društvenih nauka) nakon intervencije Jadran Investa i naše, nije prošla jer se država morala uzdržati. Jadran Kapital je čak citirao i članove zakona koji bi bili prekršeni te je zbog toga, vjerujem, morala država ostati po strani.
Ostale tačke dnevnog reda, 3, 4 i 5 prihvaćene uz konstantno i rekao bih složno protivljenje (istih) malih dioničara.
Pozitivno je da je poslat vrlo jasan znak i upravi i državi da se od tužbi i procesa protiv uništavanja JPESR i interesa malih dioničara i za utvrđivanje odgovornosti neće odustati, kao što je bio slučaj do sada, i da će se ići i do Suda za ljudska prava, citiram, ako treba...
Nova uprava se nije ni predstavila ibila je nijema, vjerovatno nisu znali ni gdje se nalaze,
Vrlo negativne i sive projekcije za poslavanje u narednom periodu 2024/25.
Sve bi se riješilo i moglo bi se pozitivno poslovati sa povećanjem odnosno sa usklađenjem prodajne cijene struje sa troškovima proizvodnje i sa inflacijom.
Žao mi je što nije vilo nikakve riječi o tome a moralo je...
Šteta što nas nije bilo više.
Stvari ćemo moći promijeniti teka kada se i mi sami promijenimo.
Predložio sam Jadran Kapital-u, divni ljudi uzgred, da ako smatraju pogodnim da im se i mi možemo pridružiti u sadašnjim i ili budućim inicijativama i tužbama. To bi bilo jako dobro jer se tako ne bi zastupao interes samo jednog dioničara nego njih više (kolektivna tužba) što bi i za sud ipak bilo važnije i ozbiljnije.
Treba da bi se i mi, sa foruma, trebali bolje udružiti, barem kontakte razmjeniti.
Intervenisali u par navrata, tek da se pokažemo i da se čuje i naš glas.
Gospodun Vedran E. (advokat i vjerovatno predstavnik nekoga od dioničara) je uzeo riječ par puta a najviše Jadran Kapital, oboje jako stručni i dobro pripremljeni sa preciznim pitanjima ali na koja nismo dobijali isto tako precizne odgovore.
Tačka 2 dnevnog reda o izmjeni Statuta (da članovi NO mogu imati i visoku školu iz tehničkih ili društvenih nauka) nakon intervencije Jadran Investa i naše, nije prošla jer se država morala uzdržati. Jadran Kapital je čak citirao i članove zakona koji bi bili prekršeni te je zbog toga, vjerujem, morala država ostati po strani.
Ostale tačke dnevnog reda, 3, 4 i 5 prihvaćene uz konstantno i rekao bih složno protivljenje (istih) malih dioničara.
Pozitivno je da je poslat vrlo jasan znak i upravi i državi da se od tužbi i procesa protiv uništavanja JPESR i interesa malih dioničara i za utvrđivanje odgovornosti neće odustati, kao što je bio slučaj do sada, i da će se ići i do Suda za ljudska prava, citiram, ako treba...
Nova uprava se nije ni predstavila ibila je nijema, vjerovatno nisu znali ni gdje se nalaze,
Vrlo negativne i sive projekcije za poslavanje u narednom periodu 2024/25.
Sve bi se riješilo i moglo bi se pozitivno poslovati sa povećanjem odnosno sa usklađenjem prodajne cijene struje sa troškovima proizvodnje i sa inflacijom.
Žao mi je što nije vilo nikakve riječi o tome a moralo je...
Šteta što nas nije bilo više.
Stvari ćemo moći promijeniti teka kada se i mi sami promijenimo.
Predložio sam Jadran Kapital-u, divni ljudi uzgred, da ako smatraju pogodnim da im se i mi možemo pridružiti u sadašnjim i ili budućim inicijativama i tužbama. To bi bilo jako dobro jer se tako ne bi zastupao interes samo jednog dioničara nego njih više (kolektivna tužba) što bi i za sud ipak bilo važnije i ozbiljnije.
Treba da bi se i mi, sa foruma, trebali bolje udružiti, barem kontakte razmjeniti.
Last edited by veliki dedo on 17 Oct 2023, 14:21, edited 2 times in total.
Zahvaljujem na upisu.
Ja sam ovih par sedmica u obavezama. A kako sam vidio po ranijim najavama očekivao sam da će biti više ljudi, tako da nisam ni mislio prisustvovati (ovaj put).
Nadam se da su bilo šta evidentirali u zapisnik, koliko sam upratio ovi iz Jadran kapitala naglase i traže da njihovi argumenti budu pisano evidentirani.
Da li predloženo entitetskoj vladi da ona iz svog džepa finansira te pozajmice?
Jer ako je tačka 2. osporena, bilo je šanse i da se ostalo ospori.
I svakako se može konsultacijama sa Jadran kapitalom nastupati ozbiljnije jer entitetska vlada već dugo vremena nastupa neozbiljno. Čak ovo nije problem malih dioničara kao suvlasnika. Uništavanje strateške firme bez koje se ne može odnosno može ali po puno skupljoj cijeni je problem svih građana.
Ja sam ovih par sedmica u obavezama. A kako sam vidio po ranijim najavama očekivao sam da će biti više ljudi, tako da nisam ni mislio prisustvovati (ovaj put).
Nadam se da su bilo šta evidentirali u zapisnik, koliko sam upratio ovi iz Jadran kapitala naglase i traže da njihovi argumenti budu pisano evidentirani.
Da li predloženo entitetskoj vladi da ona iz svog džepa finansira te pozajmice?
Jer ako je tačka 2. osporena, bilo je šanse i da se ostalo ospori.
I svakako se može konsultacijama sa Jadran kapitalom nastupati ozbiljnije jer entitetska vlada već dugo vremena nastupa neozbiljno. Čak ovo nije problem malih dioničara kao suvlasnika. Uništavanje strateške firme bez koje se ne može odnosno može ali po puno skupljoj cijeni je problem svih građana.
Nisam prisustvovao skupštini pa mi pomalo neprijatno i da komentarišem.
Kažeš sive projekcije za 2024 i 2025. ?
A kako da ne budu sive kada će i u sljedećoj godini "posuditi" rudnicima 100 miliona i domaćinstvima isporučiti 2,2 TWh uz minus od 0,05 KM po kWh.
Dakle 01.01.2024. godinu započinju sa 200 miliona minusa koji treba pokriti izvozom i prodajom tržišnim kupcima. Bez minimalnog izvoza od 100 GWh mjesečno to je nemoguća misija.
Ali nikako ne mogu shvatiti da je cijena za domaćinstva tako teška tema ako je od posljednjeg poskupljenja prosječna plata rasla 50% i minmalna penzija za 70%.
Bit će na kraju da je tužba jedini spas, i za nas i za 4000 uposlenih u Elektroprivredi, jer ne može u nedogled 800 rudara u Zenici koji neće da rade biti subvencionisano našim novcem i radom uposlenih Elektroprivrede BiH.
Kažeš sive projekcije za 2024 i 2025. ?
A kako da ne budu sive kada će i u sljedećoj godini "posuditi" rudnicima 100 miliona i domaćinstvima isporučiti 2,2 TWh uz minus od 0,05 KM po kWh.
Dakle 01.01.2024. godinu započinju sa 200 miliona minusa koji treba pokriti izvozom i prodajom tržišnim kupcima. Bez minimalnog izvoza od 100 GWh mjesečno to je nemoguća misija.
Ali nikako ne mogu shvatiti da je cijena za domaćinstva tako teška tema ako je od posljednjeg poskupljenja prosječna plata rasla 50% i minmalna penzija za 70%.
Bit će na kraju da je tužba jedini spas, i za nas i za 4000 uposlenih u Elektroprivredi, jer ne može u nedogled 800 rudara u Zenici koji neće da rade biti subvencionisano našim novcem i radom uposlenih Elektroprivrede BiH.
Iii oce li biti kakvih parica
-
Ključna je stvar (osim pozajmica rudnicima) hoće li i koliko povisiti cijenu struje za domaćinstva odnosno prestati prodavati ispod cijene. Tu leži bar 100-150 miliona. Logično bi bilo da to bude od nove godine. Međutim, kako shvatam treba predati zahtjev bar 2 mjeseca ranije tj moralo bi otići do početka novembra ako žele da tako bude. A ne vidim da se išta govori po tom pitanju, šute kao ribe. Ako to ne urade značilo bi da nova vlast svjesno gura firmu u gubitak. Mogu razumjeti da su i na skupštini govorili crno i o poslovanju u 2024, iz taktičkih razloga ali sad su oni na vlasti i ne mogu krivicu za buduće loše poslovanje prišiti nekom drugom. Mogu dakle malo i kukati dok poskupljenje "ne prođe". Međutim ako ne podignu cijene do nove godine onda nije bila riječ o preventivnoj kuknjavi nego svjesnom oštećenju firme (i malih dioničara) i ja ne bih odustajao od tužbe. Slažem sa i sa predlogom da se bolje udružimo razmjenimo kontakte i sl a trebali bi se povezati i sa tim iz Jadran Osiguranja ako su im stavovi tako slični našim. Ako treba dati punomoći za zastupanje onima koji će nas predstavljati, mada je bolje da prisustvuje što više ljudi. Ne treba zaboraviti da JPESR ima cca 2600 dioničara, možemo ako treba i njih više animirati, sa članovima porodica više je dioničara koje potkradaju "socijalnim poslovanjem" nego onih "u potrebi" koje "paze" niskom cijenom struje. Na kraju krajeva štete i rudarima jer i njihove plate zavise o prodajnoj cijeni struje. Da ne pričam o zaposlenim u EP. Po sjećanju i u onom revidiranom planu predviđa se 150 ak m dobiti, ali moći ćemo vidjeti već u prvih par mjeseci je li ovi rade za dobro firme i dioničara ili za Kopača i Ursulu i možda budućeg kupca. Budemo li to primjetili trebalo bi se za sljedeću skupštinu dobro pripremiti i učiniti im je nezaboravnom. Ali evo dajmo im 60ak dana da vidimo ko su i šta su. U svakom slučaju veliki palac gore za Velikog Dedu i Stektona i ako je još neko bio na skupštini, vrlo je bitno da smo napravili prve korake i stavili do znanja da se neće ništa moći tako lako bez nas i "u tišini" kao do sada. Kad već šute mediji i "stranke".
Ukoliko ne bude vrlo brzog napretka u tržišnom vođenju firme (a najbolji će pokazatelj biti zahtjev za povišenje cijena struje) trebalo bi se organizovati sastanak sa direktorom (ili Lakićem ili Nikšićem ili sa sve troje) (kao predstavnici 2598 malih dioničara-suvlasnici+ Jadran osiguranje + fondovi koji nisu ONI kvarni) izložiti naše stavove i tražiti garancije pozitivnog poslovanja a ne kuknjave po nalogu iz EU. Ako ne može garantovati pravičan status malih dioničara i dobit od bar 150 m i dividendu od 4-5 KM tražiti da nam otkupe dionice po knjigovodstvenoj vrijednosti od 100 KM. Ili tužba.
Ukoliko ne bude vrlo brzog napretka u tržišnom vođenju firme (a najbolji će pokazatelj biti zahtjev za povišenje cijena struje) trebalo bi se organizovati sastanak sa direktorom (ili Lakićem ili Nikšićem ili sa sve troje) (kao predstavnici 2598 malih dioničara-suvlasnici+ Jadran osiguranje + fondovi koji nisu ONI kvarni) izložiti naše stavove i tražiti garancije pozitivnog poslovanja a ne kuknjave po nalogu iz EU. Ako ne može garantovati pravičan status malih dioničara i dobit od bar 150 m i dividendu od 4-5 KM tražiti da nam otkupe dionice po knjigovodstvenoj vrijednosti od 100 KM. Ili tužba.